30.1.12

Ανδρική αντισύλληψη με υπέρηχους


Πολύ λιγότερα σπερματοζωάρια θα ξεκινάνε το θαυμαστό τους ταξίδι, εφόσον ισχύουν τα ευρήματα της έρευνας. Πολύ λιγότερα σπερματοζωάρια θα ξεκινάνε το θαυμαστό τους ταξίδι, εφόσον ισχύουν τα ευρήματα της έρευνας.
Η αποστολή υπερήχων στα γεννητικά όργανα, η οποία θα σταματά την παραγωγή σπέρματος, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς Τσουρούτα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αναπαραγωγικής βιολογίας και ενδοκρινολογίας «Reproductive Biology and Endocrinology», έκαναν πειράματα με αρουραίους και έδειξαν ότι η έκθεση των όρχεων σε υπερήχους υψηλής συχνότητας, από τα υπάρχοντα ευρέως χρησιμοποιούμενα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων, μπορεί να αραιώσει το σπέρμα τόσο πολύ, που να προκαλείται στειρότητα.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι υπέρηχοι συνιστούν μια «πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική μέθοδο αντισύλληψης». Η τεχνική προτάθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70, αλλά μόλις τώρα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι αρκούν δύο δόσεις υπερήχων, διάρκειας 15 λεπτών η κάθε μια, για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κυττάρων που παράγουν σπέρμα και, κατά συνέπεια, του ίδιου του σπέρματος. Η τεχνική φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική, όταν ανάμεσα στις δύο δόσεις μεσολαβούσε χρονικό διάστημα δύο ημερών και όταν οι υπέρηχοι περνούσαν μέσα από θερμό αλμυρό νερό.
Οι άνθρωποι θεωρούνται «υπογόνιμοι», όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειώνεται κάτω από τα 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο. Στην περίπτωση των αρουραίων έπεσε κάτω από τα 10 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο, παρόλο που τα ζώα αυτά είναι πολύ πιο γόνιμα από τους ανθρώπους. Τεχνικές μόνιμης στείρωσης, όπως η αγγειεκτομή, επιτυγχάνουν αραίωση του σπέρματος κάτω από τα 3 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί η αραίωση του σπέρματος και συνεπώς η αντισύλληψη και αν η μέθοδος είναι ασφαλής για να χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη. Είναι σημαντικό οι επιστήμονες να σιγουρευτούν ότι η τεχνική αυτή δημιουργεί αναστρέψιμα αποτελέσματα, δηλαδή προσωρινή αντισύλληψη και όχι μόνιμη στείρωση, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν προκαλούνται τυχόν βλάβες λόγω της επανειλημμένης χρήσης. Αν το σπέρμα υφίσταται ζημιές, τότε αυτές θα περάσουν και στο έμβρυο. Το σπέρμα αναπτύσσεται στους όρχεις και περνάει από διαδοχικά στάδια ανάπτυξης. Οι ερευνητές επιδιώκουν την αραίωσή του στα πρώτα στάδιά του, με στόχο η αντισύλληψη να διαρκεί μερικούς μήνες τουλάχιστον. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, η ίδια τεχνική, σε μεγαλύτερη δοσολογία, να μπορεί να αξιοποιηθεί για την οριστική στείρωση, π.χ. των οικιακών ζώων. ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget