10.9.11

Μάθε παιδί μου γράμματα - Ο Ερμής στα ζώδια A΄ Μέρος

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε Ερμή
από τον Γιάννη Ριζόπουλο



Εκτός από το ζώδιο που ανήκει ο καθένας (τη θέση του Ήλιου δηλαδή την ημέρα που γεννήθηκε) στα ωροσκόπια υπάρχει και ο Ερμής που είναι επιφορτισμένος με τις λειτουργίες του μυαλού μας. Η θέση και οι όψεις του Ερμή στο ωροσκόπιο μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης, την εκφραστικότητα και τις διανοητικές ικανότητες μας. Από εκεί και ύστερα βέβαια, επειδή ο Ερμής δεν είναι ο αποκλειστικός δείκτης για όλα αυτά, θα πρέπει να εξετάσουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους του μυαλού μας, κυρίως την ποιότητα του 3ου ή του 9ου οίκου.

Αν και το θέμα του παρόντος άρθρου αναφέρεται άμεσα στα παιδιά και τις σχολικές τους επιδόσεις με βάση τον γενέθλιο Ερμή τους, δεν παύει να είναι και ένας καλός οδηγός και για τους πρεσβύτερους. Οπότε μπορείτε άνετα να πέσετε με τα ...μούτρα στο διάβασμα ανακαλύπτοντας τα συν και τα πλην κάθε ζωδιακής θέσης.
Πρακτικά, δεν υπάρχει γενικά «καλός» και «κακός» Ερμής, αφού ο καθένας έχει τον τρόπο του να κινείται στην καθημερινότητα και εκείνο που «μετράει» περισσότερο είναι το να αξιοποιηθεί εκεί που έχει ταλέντο. Δεν ζητάμε δηλαδή την εξομοίωση όλων των τύπων του Ερμή αλλά την ανάδειξη της διαφορετικότητας τους. Όλοι κάπου χρησιμεύουν και κάπου αλλού απλά ...δεν το ‘χουν. Το μόνο που έχουμε λοιπόν να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες του Ερμή και να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια τους, χωρίς να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι άλλο που δεν είμαστε.
Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός κλίματος και τότε αυτός ο «αγγελιοφόρος των θεών» αλλά και μικρός «κλεφτάκος» σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, θα αρχίσει να μας σκαρώνει διάφορα ...χουνέρια!

Σε γενικές γραμμές ο Ερμής στα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέοντας και Τοξότης) είναι εκφραστικός, ενθουσιώδης με πρωτοποριακές τάσεις και συνήθως ασυστηματοποίητος. Στα ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) έξυπνος, διαλλακτικός, κοινωνικός και συχνά εγκεφαλικός. Στα ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) πρακτικός και συστηματικός. Στα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) υποκειμενικός, εσωστρεφής και συναισθηματικός, πολλές φορές με καλλιτεχνική προδιάθεση.
Ωστόσο, επειδή το κάθε ζώδιο έχει τις ιδιαιτερότητές του είναι καλύτερα να εξετάσουμε τις δώδεκα περιπτώσεις ξεχωριστά με μια χρήσιμη υπενθύμιση. Αν το ηλιακό ζώδιο είναι διαφορετικό από εκείνο του Ερμή (ο Ερμής κινείται πάντα κοντά στον Ήλιο κι έτσι το ζώδιο που βρίσκεται θα είναι ή το προηγούμενο ή το επόμενο ή το ίδιο με αυτό του Ήλιου) τότε πρέπει να γίνεται συνδυασμός των δύο θέσεων γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο Ερμής δανείζεται στοιχείο από τον Ήλιο αναπληρώνοντας έτσι τυχόν ελλείψεις και μειονεκτήματά του.
  Ο… μικρός Ερμής
Την πρώτη μέρα στο σχολείο ο Λευτεράκης ρωτάει τη μαμά του: Που είναι η Σελήνη σήμερα;
-Στον Αιγόκερω, παιδί μου... Αλλά γιατί ρωτάς;
-Ουφ! Φέτος μπορεί να αριστεύσω... Γιατί πέρυσι, που ήταν στο Σκορπιό έπαιρνα όλο μηδενικά!


Ο Ερμής στον Κριό
Το κίνητρό του είναι… να το πει πρώτος. Δείχνει αμεσότητα, εξυπνάδα αλλά και βιασύνη. Λειτουργεί καλύτερα σε ανταγωνιστικές συνθήκες κι εκεί όπου τα πράγματα δεν «βαλτώνουν». Έχει μεταπτώσεις στην απόδοσή του ενώ συχνά δημιουργεί προβλήματα με τη ζωηρότητά του ειδικά όταν όλα είναι πολύ… ήσυχα. Ο χρόνος και η μεθοδικότητα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί του. Πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα επιδιώκοντας να μάθει όσα περισσότερα μπορεί σε ελάχιστο χρόνο. Όταν ο ενθουσιασμός του κοπάσει τα παρατάει όπως είναι και ασχολείται με κάτι άλλο. Μισεί τις διαταγές (όταν του τις δίνουν). Αφήστε τον με την εντύπωση πως ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία. Αν θέλετε να μάθει κάτι πολύ καλά… απαγορέψτε του να το μελετήσει και γενικά αφήστε τον να έχει την ψευδαίσθηση της κατάκτησης. Η αυστηρή πειθαρχία αχρηστεύει αυτόν τον Ερμή αφού το μόνο που θα τον απασχολεί είναι το πώς θα πάει κόντρα στις απαγορεύσεις. Είναι απαραίτητο να εκτονώνεται με γυμναστική σπορ και παιχνίδια, ενώ η επιστράτευση του φιλότιμου ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση κρίσης. Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: