11.9.11

Άστρα, τσάντα και κοπάνα - Η αστρολογία στα σχολεία

Σχολικό έτος 2400 μ.Χ
από τον Γιάννη Ριζόπουλο


Όλοι εμείς οι κοινωνοί της Αστρολογίας οραματιζόμαστε μια μέρα που η σπουδαία αυτή τέχνη θα διδάσκεται στα σχολεία. Και βέβαια μετά την δημιουργία χιλιάδων πτυχιούχων -κάπου εκεί στο 2.400 μ Χ- οι αρχές της θα διέπουν πλέον την Παιδαγωγική επιστήμη. Και να ποιά μπορεί να είναι μερικά από τα λαμπρά αποτελέσματα αυτής της επανάστασης!


1.Εθνική συνείδηση...
1. Ο αστρο-φιλόλογος στο λύκειο: Για πες μας Πλανητόπουλε, ποιό είναι το νόημα του «Ύμνου στην Ελευθερία»;
-Από  τους πρώτους στίχους γίνεται φανερή η πρόθεση του ποιητή να αποδώσει περιεκτικά, όσο και συμβολικά μια πραγματικότητα, που έχει τις ρίζες της βαθιά στα αρχέτυπα του Συλλογικού Ασυνείδητου.
Ο Διονύσιος Σολωμός αναγνωρίζει κάτι ιδιαίτερο στην Ελευθερία. Τι γνωρίζει και τι προσπαθεί να μας περιγράψει; Ο στίχος «από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» παραπέμπει στον Άρη, που έχει «την όψη, που με βια μετράει τη γη», έχει δηλαδή μια δυσαρμονική όψη με κάποιο ζώδιο της γης. Ποιό από τα τρία, όμως; Η λέξη «μετράει» υποδεικνύει με σαφήνεια την Παρθένο, άρα η θέση του Άρη μπορεί να είναι είτε στους Διδύμους, είτε στον Τοξότη. Μήπως όμως η έντεχνη χρήση του «γνωρίζω» μας οδηγεί κατευθείαν στον δεύτερο;

Η συνέχεια είναι εξίσου αποκαλυπτική. «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα ιερά...». Τα κόκαλα ελέγχονται παραδοσιακά από τον Κρόνο αλλά εδώ εννοείται μάλλον το ζώδιο, που κυβερνά, ο Αιγόκερως και να γιατί: Η λέξη «ιερά» αναφέρεται στον Ποσειδώνα, τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο για τα θρησκευτικά και λατρευτικά θέματα. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιοφυή απόδοση της θέσης του Ποσειδώνα στον Αιγόκερω!

Το καλύτερο όμως έρχεται μετά. Η διατύπωση «και σαν πρώτα ανδρειωμένη...» περιέχει δύο λέξεις-κλειδιά για την ορθή ερμηνεία του στίχου. Τόσο το «πρώτα», όσο και το «ανδρειωμένη» φωτογραφίζουν, ποιόν άλλον, τον Κριό. Ταυτόχρονα-κι εδώ είναι το καταπληκτικό-δημιουργείται μια αίσθηση αναγέννησης, επαναφοράς από το παρελθόν, που βέβαια συνδέεται άμεσα με τον Πλούτωνα.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: