1.8.11

Σε επίπεδα-ρεκόρ η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα


Σεισμός 6,1 ρίχτερ στην ανατολική Ιαπωνία

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ μετρήθηκε σήμερα η ραδιενέργεια ανάμεσα στα κτίρια των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που έπαθαν μεγάλες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, σεισμός 6,1 ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, το επίπεδο της ραδιενέργειας ξεπέρασε τα 10 σίβερτ την ώρα στην επιφάνεια ενός σωλήνα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2 του Φουκουσίμα Νταϊτσί. Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενέργειας είχε καταγραφεί στις 3 Ιουνίου και ήταν τρία με τέσσερα σίβερτ την ώρα στον αντιδραστήρα Νο1.

Μία εκπρόσωπος της Tepco είπε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη εξακριβώσει τα αίτια της αύξησης της καταγεγραμμένης ραδιενέργειας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας προτίθεται να ζητήσει από τις τοπικές αρχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας να εξετάσουν το ρύζι που παράγεται στην περιοχή για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από τη ραδιενέργεια. Τουλάχιστον 14 νομαρχίες θα προχωρήσουν σε ειδικά τεστ προκειμένου να εξακριβώσουν αν το ρύζι περιέχει ραδιενεργό καίσιο σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Στην περίπτωση που το ραδιενεργό καίσιο ξεπερνά το όριο των 500 μπεκερέλ, το υπουργείο μπορεί να απαγορεύσει την εξαγωγή του προϊόντος από την περιοχή που έχει παραχθεί.

Έπειτα από το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό και τη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, οι αρχές έχουν εντοπίσει υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε λαχανικά, θαλασσινά, γάλα, φύλλα τσαγιού και σε βοδινό κρέας.
Εν τω μεταξύ, ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε στις 23:58 τοπική ώρα (17:58 ώρα Ελλάδας) σήμερα στην ανατολική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που πάντως δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Τόκιο και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή σοβαρές ζημιές.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: