Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν σε
κείμενο που υπογράφτηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η
κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την
ασφάλεια.
Επίσης ο Ακίμ Στέινερ, ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για
το Περιβάλλον του ΟΗΕ , όπως μεταδίδει το BBC, ανέφερε ότι η κλιματική
αλλαγή μπορεί να αυξήσει δραματικά τις φυσικές καταστροφές στις
προσεχείς δεκαετίες. Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα και από την κήρυξη
περιοχών της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού από τα Ηνωμένα Έθνη.
Μάλιστα φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Σομαλία, είπε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα σε περίπτωση που συμβούν ταυτόχρονα και αρχίσουν να επηρεάζουν την παγκόσμια και τοπική αγορά τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε μετατόπιση πληθυσμού και μετανάστευση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Προειδοποίησε δε, ότι η διεθνής κοινότητα, σε περίπτωση που αυτά τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πραγματικά ακραίες προκλήσεις.
Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρόσθεσε από την πλευρά του: "Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια". Οι λιμοί, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας "αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια", πρόσθεσε.
Η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο, "πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας". "Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής της αντιμετώπισης, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απλοί θεατές", πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, με αντικείμενο το περιβάλλον και τη Γερμανία να πιέζει για ένα κείμενο που να συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και τη Γερμανίας για την τελική μορφή του κειμένου.
Η Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμφανίσθηκε διστακτική να υπογράψει ένα κείμενο, που υποστηρίζονταν από τα δυτικά κράτη και συνέδεε την κλιματική αλλαγή με θέματα ασφαλείας, όμως ο Ρώσος απεσταλμένος στη συνέχεια δέχθηκε να συναινέσει σε ένα πιο "ήπιο" κείμενο.
Τελικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν σε ένα κείμενο το οποίο κάνει λόγο για "πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής".
Ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Πάνκιν, υποστήριξε ότι η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο συγκεκριμένο ζήτημα και επεσήμανε τον κίνδυνο πολιτικοποίησης του θέματος με ενδεχόμενη αύξηση των διαφωνιών μεταξύ των κρατών.
Αντίθετα η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος της κλιματικής αλλαγής το οποίο αναπόφευκτα πρέπει να συνδεθεί με την ασφάλεια υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και δράσης των κρατών.Πηγη εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου