30.7.11

Ένας κόσμος σε κίνηση - Η κυλιόμενη εξέλιξη των ζωδίων

από τον Γιάννη ΡιζόπουλοΗ διάκριση του ζωδιακού κύκλου σε δώδεκα τμήματα δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Ουσιαστικά η «επινόηση» του ήταν ένα από τα αποτελέσματα της προσπάθειας της αναπτυσσόμενης Συνείδησης να εντοπίσει και να ερμηνεύσει τα περιεχόμενα του συλλογικού Ασυνείδητου, να ορίσει και να περιγράψει το «μοιραίο», με σκοπό την τελική και πλήρη εξουδετέρωση του. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση και αξιοποιώντας ένα μηχανισμό που, όπως θα δούμε, ήταν προϊόν της εξέλιξής της και εμπεριέχεται στην εξελικτική βαθμίδα του ζωδιακού ως Παρθένος, κερμάτισε και κατέταξε τις «μοιραίες» επιρροές με τον ίδιο τρόπο που το πεπτικό μας σύστημα τεμαχίζει και αφομοιώνει την τροφή μας.

Κατ’ αρχάς το ένα και αδιαίρετο έγινε δύο, ύστερα τέσσερα και οκτώ μέχρι που συμπληρώθηκε ο «μαγικός» αριθμός δώδεκα, ο οποίος προς το παρόν ορίζει τα σύνορα της κατανόησης μας σε σχέση με το κοσμικό πρότυπο εξέλιξης.
Η ανάγκη της ταξινόμησης-αποκλειστικό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους-άφησε τα σημάδια της στην αστρολογική θεώρηση, συχνά με πολύ παραστατικό τρόπο. Η αντιστοίχηση των ζωδίων με την εξέλιξη της ζωής του ατόμου σε φυσικό επίπεδο (ξεκινώντας μάλιστα από την ώρα που τα …ηρωικά σπερματοζωάρια αρχίζουν το ταξίδι τους προς το άγνωστο) είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που παίρνουν οι σπουδαστές της Αστρολογίας, ακριβώς επειδή με αυτόν τον τρόπο γίνονται αντιληπτές τόσο οι επί μέρους ιδιαιτερότητες του κάθε ζωδίου, όσο και η ενότητα του συνόλου.
Τα τρία στάδια της εξέλιξης ακολουθούν κατά γράμμα την διαδοχή των στοιχείων (φωτιά, γη, αέρας, νερό) κάνοντας «στάσεις» στα κομβικά σημεία, που ορίζουν το τέλος μιας φάσης και την αρχή της επόμενης. Σε κάθε περίπτωση τα ζώδια της φωτιάς είναι η αφετηρία ενός νέου κύκλου.

• Ο Κριός αντιστοιχεί στον οργασμό.
• Ο Ταύρος στη σύλληψη και την ανάπτυξη του εμβρύου.
• Οι Δίδυμοι στις βασικές αντιληπτικές λειτουργίες και το νευρικό σύστημα, που αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της κύησης..
• Ο Καρκίνος στην τελευταία φάση της ενδομήτριας ζωής, όπου το έμβρυο ύστερα από την «ανακεφαλαίωση» της εξέλιξης του είδους απολαμβάνει το κολύμπι στον αμνιακό σάκο…

Εδώ τελειώνει η πρώτη φάση και αρχίζουν τα …βάσανα της ζωής.
• Ο Λέων αντιστοιχεί στη γέννηση.
• Η Παρθένος στην κοινωνική προσαρμογή, τη μαθητεία και την παροχή υπηρεσιών.
• Ο Ζυγός στην εφηβεία αλλά και τις σχέσεις με τους άλλους, τις συνεργασίες και τις αντιδικίες, το γάμο και τους …χωρισμούς.
• Ο Σκορπιός στα βασικά ένστικτα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή και το θάνατο.

Το τέλος της φυσικής κλίμακας στο Σκορπιό αντιστοιχεί σε μια πραγματική κατάσταση που βίωνε το ανθρώπινο είδος τα πολύ-πολύ παλιά χρόνια, όταν η ζωή του κινδύνευε να τελειώσει με το …καλημέρα και το βασικό του μέλημα ήταν να προλάβει να αποκτήσει απογόνους, πριν έρθει αυτή η ώρα. Και είναι σαφές ότι στα μυαλά των τότε ανθρώπων δεν υπήρχε η προοπτική καμίας συνέχειας μετά το θάνατο. Απλά ο κύκλος επαναλαμβανόταν από την αρχή, με τον ίδιο «μαγικό» τρόπο που ο Ήλιος ανέτειλε καθημερινά ύστερα από μια μακρά νύχτα. Από αυτήν την άποψη, τα επόμενα τέσσερα ζώδια είναι προϊόν μιας άλλης διαδικασίας που δεν αναφέρεται τόσο σε φυσικά μεγέθη, όσο σε πνευματικά.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: