από τον Γιάννη Ριζόπουλο
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι εκλείψεις εθεωρούντο πηγή δεινών και καταστροφών. Παρά την δραστική παρέμβαση της επιστήμης από τον 6ο πΧ αιώνα (όταν ο Θαλής ο Μιλήσιος πρόβλεψε για πρώτη φορά μια έκλειψη) η αρχική αίσθηση δέους και ...πανικού παραμένει ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Από τότε χιλιάδες αστρονόμοι και αστρολόγοι δεν έπαψαν να παρακολουθούν και να καταγράφουν-ο καθένας για τους δικούς του λόγους- αυτό το περιοδικό φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει από τέσσερεις (το πιο συνηθισμένο) ως επτά φορές κάθε χρόνο. Αν και κάθε είδους εκλείψεις γίνονται σε όλο το σύμπαν και μεταξύ των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, πρακτικά ο όρος αναφέρεται στον Ήλιο και τη Σελήνη, που όταν ευθυγραμμίζονται με τη Γη σκιάζονται, ανάλογα με τη θέση των τριών ουρανίων σωμάτων. Οι Ηλιακές εκλείψεις έχουν μια ιδιαιτερότητα, που προκύπτει από το μέγεθος της Σελήνης. Η ακριβής κάλυψη του ηλιακού δίσκου από το δορυφόρο μας έχει οδηγήσει κάποιους ερευνητές στην υπόθεση ότι η Σελήνη είναι στην πραγματικότητα ένας τεχνητός δορυφόρος, που τοποθετήθηκε σε τροχιά από εξωγήινους... Τέτοια και άλλα πολλά συνηθίζονται στο χώρο των ...άστρο-βαρεμένων.
Η αστρονομική διάσταση
Αστρονομικά, οι Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν έχουμε Νέα Σελήνη, ενώ οι Σεληνιακές στην Πανσέληνο. Για μεγάλες χρονικές περιόδους ακολουθούν ένα κύκλο 19 ετών, όπου επαναλαμβάνονται στην ίδια μοίρα του ζωδιακού κύκλου-με μια ελαφρά απόκλιση. Πχ η τελευταία Σεληνιακή έκλειψη της 26/6/2010-με τη Σελήνη στις 4 μοίρες (περίπου) του Αιγόκερω-έχει τις ...αδελφές της, που χρονικά τοποθετούνται το 1991 και το 2029. Οι ζωδιακές ζώνες, που φιλοξενούν τις εκλείψεις σχετίζονται πάντα με τη θέση των Δεσμών της Σελήνης (Nodes). Τώρα, που οι Δεσμοί βρίσκονται στον Αιγόκερω (ο Βόρειος) και τον Καρκίνο (ο Νότιος) οι εκλείψεις συμβαίνουν είτε σε αυτά τα δύο ζώδια, είτε στα γειτονικά τους. Έτσι και το φετινό χειμώνα θα έχουμε μια Σεληνιακή έκλειψη στις 21/12 (ώρα 10:18 Ελλάδος) με τη Σελήνη στις 29 και 21΄ των Διδύμων και μια Ηλιακή στις 4/1/2011 (ώρα 10:52 Ελλάδος) με τον Ήλιο στις 13 και 38΄ του Αιγόκερω. Οι αστρονόμοι, βέβαια υπερασπίζονται με σθένος την άποψη ότι οι εκλείψεις δεν επιδρούν στις τύχες των ανθρώπων, το ακριβώς αντίθετο, όμως διατείνονται οι αστρολόγοι.
Η αστρολογική προσέγγιση
Στους αστρολογικούς κύκλους η ...καταστροφολογία δίνει και παίρνει αναπαράγοντας τον αρχέγονο πανικό των απολίτιστων προγόνων μας. Όμως που αρχίζει η αλήθεια και που τελειώνουν οι υπερβολές; Από τη μια πλευρά είναι ήδη γνωστό ότι ο κόσμος ...υπάρχει ακόμη παρά το τεράστιο πλήθος των εκλείψεων, που έχουν συμβεί ανά τους αιώνες. Από την άλλη είναι φανερό ότι πολλά αξιοσημείωτα φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμικές και οι ηφαιστειακές διεγέρσεις, συνδέονται άμεσα με τις εκλείψεις. Πολλοί δογματικοί επιστήμονες η διανοητές αρνούνται αυτή την πραγματικότητα στηρίζοντας την πεποίθηση τους στο ότι δεν υφίσταται καμία άμεση (χρονικά) σύνδεση ανάμεσα στις εκλείψεις και τα φαινόμενα. Δεν θα ξεχάσω το αλαζονικό ύφος του Ν Δήμου, όταν το1999 δήλωνε στο κρατικό κανάλι, ανήμερα της εντυπωσιακής Ηλιακής έκλειψης της 11/8: «Ορίστε, δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα!» Οι μεγάλοι σεισμοί, που ακολούθησαν στην Τουρκία και την Ελλάδα, όταν η διελαύνουσα Σελήνη ενεργοποίησε τη μοίρα της έκλειψης, ούτε είπαν, ούτε πρόκειται να πουν κάτι σε ανάλογους διανοητές και φανατικούς πολέμιους της αστρολογίας. Όμως για όποιον γνωρίζει η σύνδεση είναι προφανής. Ο χρόνος των συμβάντων, που μπορεί να προκύψουν από μια έκλειψη εξαρτάται βασικά από την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, που συμμετέχουν σε αυτή: Του Ήλιου και της Σελήνης. Και συνήθως μια πιο προσεκτική μελέτη αναδεικνύει αυτήν την πραγματικότητα.Η συνεχεια εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου