2.5.10

Το ωροσκοπιο του δανειου ΕΕ-ΔΝΤ υψους 110 δις

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων.

Οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup έδωσαν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Eurogroup δίνεται αυτή την ώρα κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα στην επόμενη τριετία από ΕΕ και ΔΝΤ θα είναι 110 και θα προβλέπεται και ενα αποθεματικό σε περίπτωση που χρειαστεί. Από αυτά τα 80 δισ. ευρώ θα τα δώσει η ΕΕ και τα 30 δισ. ευρώ το ΔΝΤ. Τον πρώτο χρόνο θα πάρουμε 30 δισ. από την Ευρωζώνη.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης ότι θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν σε επίπεδο κορυφής το σχέδιο στήριξης και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται την επόμενη Παρασκευή ή το επόμενο Σάββατο.
Προσερχόμενος νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στη σύνοδο του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαιρέτισε το «ολοκληρωμένο και φιλόδοξο» πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής η Αθήνα, λέγοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν στη συνεδρίαση τη συμφωνία με την Ελλάδα για το σχέδιο στήριξης.
«Έφθασε η ώρα να υπερασπιστούμε την ευρωζώνη» δήλωσε από πλευράς του προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για ένα «πολύ σταθερό πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης.
«Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους Γερμανούς φορολογούμενους» επισήμανε.
Εν όψει της συνεδρίασης του Euorgroup η Κομισιόν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, χαρακτηρίζοντας αξιόπιστα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μιλώντας από την Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ανέφερε πως συνεδριάζει την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να οριστικοποιήσει το ποσό βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν αρχίσει να λαμβάνει η Αθήνα οικονομική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: