29.4.10

Το εγκεφαλικο του κυριου Μαιλη και του ΚΚΕ



Μάκης Μαΐλης O βίος και η πολιτεία  ενός ερυθροφρουρού με Δια στον Αιγοκερω,Κρονο στην Παρθενο,Ουρανο στους Διδυμους,Ποσειδωνα στον  Ζυγο  και Πλουτωνα στον Λεοντα.Η απολυτη αστρολογικη ταυτοτητα του κομματικου γραφειοκρατη.

Το γλέντι σε μια φτωχογειτονιά της Ελευσίνας, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '60, κορυφωνόταν και τα συγχαρητήρια που δεχόταν η οικογένεια Μαΐλη για την επιτυχία του Μάκη να μπει στη Νομική Σχολή έδιναν και έπαιρναν. Το όνειρο να ξεφύγει το παιδί από τη φτώχεια στην οποία ζούσαν οι δύο εργάτες γονείς του φαινόταν, τώρα, πιο κοντά. Ομως...

...Ομως, ο νεαρός φοιτητής, που κατάγεται από την ακριτική Σύμη, δεν θα τελείωνε ποτέ το πανεπιστήμιο, ούτε θα γινόταν δικηγόρος. Αντίθετα, θα σπούδαζε τα μυστικά του μαρξισμού-λενινισμού στη Μόσχα του '70 και στα 56 του χρόνια, σήμερα, θα στεκόταν δίπλα στην Αλέκα Παπαρήγα ως ένα από τα «σκληρά» και άκαμπτα στελέχη του ΚΚΕ.

* Καθώς ο Μάκης Μαΐλης δεν εγκαταλείπει τα γραφεία του Περισσού ούτε για λίγες μέρες διακοπών, έχει την ευκαιρία να σκέφτεται συχνά το παρελθόν του: Τη γνωριμία του με την Αντι-ΕΦΕΕ στη δικτατορία, και την οργάνωσή του στην ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Αλλά και τα πρώτα του καθήκοντα της μεταπολίτευσης, όταν εκλήθη να βοηθήσει στο στήσιμο κομματικών οργανώσεων στη δυτική Αττική, περιοχή που την ήξερε σαν την παλάμη του, με κέντρο δράσης την Ελευσίνα που επίσης γνώριζε καλά.

* Ακολούθησε μια δεύτερη επιτυχία για το φιλόδοξο στέλεχος: Η εκλογή αριστερών δημάρχων σε αρκετούς «υποβαθμισμένους δήμους», με πρώτον εκείνο της γενέτειράς του. Είχε, άλλωστε, πολλά προσόντα, καθώς είχε ήδη φοιτήσει στην περίφημη σχολή κομματικών στελεχών (Κουτβ), που λειτουργούσε, τότε, στην ΕΣΣΔ ως φυτώριο για τους μηχανισμούς των «αδελφών» κομμουνιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο.

* Βλοσυρός και απρόσιτος, ωστόσο, ο Μάκης δεν θα γίνει ποτέ ένα από τα «παιδιά του Χαρίλαου» που αναδεικνύονταν, μετά τη χούντα, γύρω από τον χαρισματικό ηγέτη. Δεν τα κατάφερε ούτε και μετά την κουμπαριά του με το ζεύγος Καραγκουλέ-Δαμανάκη.

Παλιότερα, δίπλα στη Λούλα Λογαρά και με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την οποία ανέκαθεν στήριζε. Το γεγονός ότι κάθισε δίπλα στους «αναθεωρητές» Βούτση και Αλαβάνο του ΣΥΝ, στον οποίο έχει κηρύξει τον πόλεμο, το βλέπει μόνο ως μια μικρή παρένθεση...
* Αρκετοί θυμούνται από τότε τον αείμνηστο ηγέτη να προβαίνει σε μάλλον απαξιωτικά σχόλια για το άτομό του, κάτι που ο «Μάκης δεν ξέχασε ποτέ». Και, επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο, όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης αποσύρθηκε άρχισε να μεσουρανεί ο Μάκης Μαΐλης...

* Κρυψίνους και εχέμυθος, δουλευταράς («24 ώρες το 24ωρο δουλεύουμε για το κόμμα» είναι το σλόγκαν του) και σκληρός στις απόψεις του, ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΚΚΕ έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά να διαλύσει τον ΣΥΝ. Αυτός, άλλωστε, υπήρξε ο εμπνευστής του συνθήματος «ένας είναι ο εχθρός, ο αναθεωρητισμός», όταν βρισκόταν ακόμη στον ενιαίο Συνασπισμό.

Εκεί γεννήθηκε και το περίφημο «φοβικό του βλέμμα», αφού θεωρούσε ότι βρισκόταν εν μέσω πρακτόρων που επεδίωκαν να λοξοδρομήσουν το κομμουνιστικό κίνημα από τους στόχους του.

Γραφειοκράτης με αυτογνωσία

* Γνωρίζοντας ο ίδιος πως δεν είναι το μοντέλο του παραδοσιακού αγωνιστή, αλλά ο κλασικός κομματικός γραφειοκράτης, δεν παύει κάθε στιγμή να το δείχνει: Ελέγχει απόλυτα τη ροή της «κόκκινης» πληροφόρησης τόσο προς τα ΜΜΕ όσο και εκείνη που χαρακτηρίζεται «εσωτερική». Ο ίδιος επιλέγει ποιος και σε ποιο μέσο θα δώσει το τηλέφωνο για να κάνει «παρατηρήσεις» στους τηλεοπτικούς σταθμούς γιατί δεν «έπαιξαν» ανακοινώσεις του κόμματος. Γράφει τα πάντα, από τα δελτία τύπου του ΚΚΕ για το εργασιακό μέχρι τις διαμαρτυρίες για τις φωτιές της Αττικής -πάντα με εκείνο το ύφος που χαρακτηρίζεται «ξύλινο» από τους περισσότερους αλλά ο ίδιος το θεωρεί «συνεπές».

* Πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού που σπουδάζει στο Πάντειο και μιας κόρης στη γερμανική φιλολογία, και σύζυγος της οικονομολόγου Αικατερίνης Μαΐλη, ο Μάκης είδε το άστρο του να ανατέλλει κυρίως μετά τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ. Σταθερά δίπλα στη γραμματέα του κόμματος, αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας των «σκληρών» (Γόντικας - Μπέλου - Καντροδαύλη - Λαμπρινού), συμμετέχει στον δευτεριάτικο πρωινό καφέ και αναλαμβάνει μετά να εκλαϊκεύσει τη «γραμμή» του κόμματος.

* Πώς; Μεταξύ άλλων και μέσω της τελευταίας σελίδας του «Ριζοσπάστη», όπου ως «Τηλέπαθος» δεν παραλείπει να στολίζει τον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ με κατά καιρούς πολύ ακραία σχόλια.

* Δίχως περγαμηνές μάχιμου μέλους σε μαζικό φορέα, γνωρίζει ότι δύσκολα θα ανέβει στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος (υπήρξε για λίγο μέλος του πολιτικού γραφείου, αλλά δεν ξαναπροτάθηκε στο όργανο), γι' αυτό και επαναλαμβάνει μονότονα ότι «σημασία δεν έχει το μετερίζι, αλλά η προσφορά».


Οταν, όμως, οι συνομιλητές του τον πειράζουν, επειδή «ο αδελφός σου ο Μανώλης σου ξέφυγε και δουλεύει για τον δήμαρχο Ελευσίνας που είναι με τον ΣΥΝ», εκείνος απλώς χαμογελάει. Και στρέφεται προς τον έτερο αδελφό του, Δημήτρη.Αυτός, τουλάχιστον, είναι μόνο εργάτης...

Του Φ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ

3 σχόλια:

γ.κ. είπε...

Δεν ψηφίζω την παρέα του Μαιλη ...δεν ψηφίζω καν (κάποιες φορές) μαζί με το 30% των συμπολιτών μου ...αλλά προτιμώ το κολημένο αδιάφορο (σε μένα)στυλάκι του απ΄ τον τρόπο αντιμετώπισης του κ απο τον Πρετεντέ κ απ΄τις βοήθειες που πήρε και απ΄το κοντρόλ κ απ΄την συνάδελφο του.....Αυτές οι συμπεριφορές είναι που......Αστο ...Καλό μήνα//////Ωραίο μπλογκ :-)

Ανώνυμος είπε...

ωστε δεν δεχοντε το συνταγκα τα καθυστερημενα.τι ζωδιο ειναι δεν μας ειπες ομως

Ανώνυμος είπε...

Οπαδος των αποτυχημενων ιδεολογιων της Σοβιετικης Ενωσης για σοβιετικο φερεφωνο παντως θα ηταν οτι πρεπει, "πολεμιστης" της καρεκλας, της πολυλογιας με μεγαλη δοση φανατισμου