9.4.10

Αστρολογια της χρεωκοπιας του ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Συνεδρίαση της Βουλής, 1 Δεκεμβρίου 1893 με το παλαιό ημερολόγιο. Το κλίμα βαρύ. Τα οικονομικά του κράτους σε άθλια κατάσταση. Υπερδανεισμός, έκτακτες πολεμικές δαπάνες των προηγούμενων ετών, έλλειψη παραγωγικών πηγών, υψηλή φορολογία. Είναι η εικόνα του κράτους της εποχής κείνης, το οποίο αντιμετώπιζε οξεία δημοσιονομική κρίση και τεράστιες πιέσεις από τους δανειστές του εξωτερικού.

Στο βήμα ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, περιγράφει την κατάσταση και αναλύει το
νομοσχέδιο με τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα, που στην πράξη αποτελούσαν απόλυτο πτωχευτικό συμβιβασμό της μικρής και αδύναμης Ελλάδας, με τους πανίσχυρους δανειστές του εξωτερικού.

Τελικά, ο Τρικούπης είπε  την περίφημη φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που συνοδεύει την πολιτική του ιστορία έκτοτε

Την επομένη 2 Δεκεμβρίου 1893 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Δηλιγιάννης απαντώντας στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ωνόμασα το νομοσχέδιον περί πτωχεύσεως ενώ ο εισαγαγών αυτό υπουργός των Οικονομικών, ωνόμασεν αυτό «Περί υπηρεσίας εθνικών δανείων».

Πάντως τέσσερις μέρες μετά την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο ποιητής Ευάγγελος Κουσουλάκος, είχε δημοσιεύει με το ψευδώνυμο «Πελαργός» σατιρικό ποίημα, υπογραμμίζοντας:

Μαύρ’ είν’ η νύχτα στα βουνά
Δεν δίνουμε κουπόνι
Τα βρήκαμε πολύ στενά
Και ρίχνουμε κανόνι.

Αστρολογικα στοιχεια του ωροσκοπιου πτωχευσης

Αντιθεση Δια και Αρη,που μας δειχνει την κακη χρηση δυναμης εναντιο των αντιπαλων μας και την υπερβολικη αναπτυξη των εξοπλισμων.

Οψη 150 μοιρων μεταξυ Δια και Κρονου που μας δειχνει πεσιμιτισμο της  κυβερνηση για ελεγχο των παραβατων του νομου καθως η δικαιοσυνη ειναι σε ενα κρισιμο σταυροδρομι αναμορφωσης.

Τετραγωνο Δια και Σεληνης που μας δειχνει μεγαλο αριθμο φυσικων καταστροφων και το πολιτικο συστημα ειναι τροχοπεδη για την αναπτυξη της γεωργιας και του εμποριου.

Οψη 150 μοιρων μεταξυ Δια και Ηλιου που μας δειχνει μια πολιτικη εξουσια που ειναι δεμενη σε ενα αρμα ελεγχου της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας και τις μαχες που δινει ο σκληρος πυρηνας του για την πορεια του Εθνους.

Το τριγωνο Αφροδιτης και Ποσειδωνα μας δειχνει τον πληθωριστικο πλουτο,μεσω του οποιου γινεται η αναπτυξη και βεβαια ειναι αγαπητη απο τον λαο,σε αυτο συντελει και το τριγωνο Σεληνης και Ποσειδωνα.

Το εξαγωνο Κρονου και Ηλιου μας δειχνει τις ισσοροπιες στην κυβερνηση,με τις υποσχεσεις που δινει στους διαφορους δανειστες της,αλλα δυστυχως η οψη 135 μοιρων μεταξυ Κρονου και Πλουτωνα δεν γινονται δεκτες,λογω της απιστιας του παρελθοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: