Ο γιγάντιος επιταχυντής του CERN μπορεί να αποκαλύψει τη σκοτεινή ύλη, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος, της οποίας όμως η ύπαρξη δεν έχει αποδειχτεί ποτέ. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών γερμανός φυσικός Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Χόγιες δεν απέκλεισε ότι τα πρώτα στοιχεία για αυτό το «σκοτεινό σύμπαν» μπορεί να προκύψουν ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις συγκρούσεις σωματιδίων στο μήκους 27 χλμ. υπόγειο οβάλ τούνελ του επιταχυντή, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη.
«Δεν ξέρουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη. Ο μεγάλος μας επιταχυντής αδρονίων μπορεί να είναι το πρώτο μηχάνημα που θα μας δώσει στοιχεία για το σκοτεινό σύμπαν. Ανοίγουμε την πόρτα σε μια Νέα Φυσική, σε μια περίοδο ανακαλύψεων», δήλωσε ο επικεφαλής του CERN. «Αν μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη, τότε η γνώση μας θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει το 30% του σύμπαντος, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο το 25% του σύμπαντος είναι ορατό και γνωστό αυτή τη στιγμή, καθώς το υπόλοιπο 5% αποτελείται από τη «σκοτεινή ύλη», ενώ το μεγαλύτερο μέρος (το 70%) από την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια».
Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι συγκρούσεις στον επιταχυντή θα φθάσουν στην υψηλή ενέργεια των 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (7TeV), δημιουργώντας «μίνι-Μπινγκ Μπανγκ» και αναδημιουργώντας τις αρχικές συνθήκες δημιουργίας του σύμπαντος.
Μεταξύ άλλων, θα επιδιωχθεί ο εντοπισμός του μέχρι σήμερα θεωρητικού «μποζονίου του Χιγκς», ενός σωματιδίου που θεωρείται αναγκαίο για να προσδώσει μάζα στην ύλη και το οποίο υποτίθεται ότι παρήχθη λίγο μετά την πρωταρχική έκρηξη, επιτρέποντας τη δημιουργία άστρων, γαλαξιών και της ζωής.
«Γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτό το σωματίδιο. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε, είναι αν υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κάτι που του μοιάζει πολύ», δήλωσε ο Χόγιερ.ENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου