24.2.10

Το έξυπνο κινητό σας μπορεί να σας κατασκοπεύει…

Καθώς τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα γίνονται συνεχώς πιο ισχυρά, καθίστανται και πιο ευάλωτα σε ολοένα πιο εξελιγμένες επιθέσεις από χάκερ κάθε είδους. Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers του Νιού Τζέρσι έκαναν ειδική επίδειξη δημοσίως, αποδεικνύοντας πόσο εκτεθειμένες είναι οι συσκευές σε κακόβουλο λογισμικό συνεχώς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επίδειξης, υπό τον καθηγητή πληροφορικής Λίβιου Άϊφτοντ, σύμφωνα με το Live Science, η απειλή προερχόταν από ένα malware πρόγραμμα τύπου rootkit, ανάλογο με αυτά που, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, «μολύνουν» τους υπολογιστές.

Tα σημερινά έξυπνα κινητά ουσιαστικά είναι κινητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, «τρέχοντας» συχνά τα ίδια λειτουργικά συστήματα με αυτά των κανονικών Η/Υ, με συνέπεια να είναι εξίσου ευάλωτα σε κυβερνο-επιθέσεις. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα έξυπνα κινητά είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, επειδή οι χρήστες τα κουβαλάνε συνεχώς μαζί τους, πράγμα που επιτρέπει στους χάκερ να «κρυφακούνε» ακόμα και τις πιο προσωπικές στιγμές των χρηστών, πέρα φυσικά από το «συλλέγουν» κάθε είδους προσωπικά δεδομένα (οικονομικά κλπ)..

Όπως έδειξαν οι αμερικανοί ερευνητές, το μικρόφωνο ενός έξυπνου κινητού μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως (με τη βοήθεια του ιού) επιτρέποντας σε κάποιον να ακούει το παραμικρό που γίνεται γύρω από τον χρήστη (τι λέει, τι κάνει κ.λπ.). Μια άλλη επίθεση αξιοποιεί το δέκτη GPS και επιτρέπει στον χάκερ να εντοπίζει που ακριβώς βρίσκεται ο χρήστης και τι κάνει (αν π.χ. οδηγεί). Φυσικά, ο χάκερ μπορεί να αξιοποιήσει ταυτόχρονα και τα δύο (μικρόφωνο και δέκτη GPS), για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης του χρήστη!

Έτσι, ένας χάκερ μπορεί να «βρεθεί», για παράδειγμα, σε μια εμπιστευτική επιχειρηματική συνάντηση ή συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου και να υποκλέψει πολύτιμα εμπορικά μυστικά. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε, εννοείται, να συμβεί σε πληθώρα άλλων συναντήσεων όπου ο χρήστης έχει μαζί του το έξυπνο κινητό του (π.χ. στον χώρο της πολιτικής ή των αυστηρά διαπροσωπικών σχέσεων του).

«Στο μέλλον, όταν τα έξυπνα κινητά θα βρίσκονται παντού και ο καθένας θα τα κουβαλά παντού, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Όπως τονίζουν, οι χάκερ μπορεί να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως τις πιο ενεργοβόρες εφαρμογές του έξυπνου κινητού και έτσι να εξαντλούν γρήγορα την μπαταρία του και να το αχρηστεύουν. Με τον τρόπο αυτό, όταν πια το καταλάβει ο χρήστης ότι παρακολουθείται θα είναι πια αργά...

Οι Αμερικανοί ειδικοί είπαν ότι δεν επιθυμούν να τρομάξουν τους χρήστες αλλά να τους παρακινήσουν να πάρουν τα μέτρα τους, για παράδειγμα να μην το έχουν μαζί τους σε «ευαίσθητες» συναντήσεις.

Επίσςη, κρούουν κώδωνα κινδύνου για τους κάθε είδους αρμόδιους προκειμένου να υψώσουν εγκαίρως «τείχη κυβερνο-άμυνας».

Οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι το οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά μπορεί να παραβιαστεί με λίγη προσπάθεια παραπάνω, ώστε να «φυτευτεί» ένας ιός σε αυτό και μάλιστα από άτομα με μέση γνώση σε υπολογιστές. ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: