16.2.10

Πώς η διατροφή επηρεάζει την όραση

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ορθή επίτευξη όλων των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η όραση. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνουμε για να έχουμε, αλλά και να διατηρήσουμε καλή όραση.

Διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθίσταται πρωταρχικής σημασίας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται με εκφυλιστικές νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση, οι οποίες συχνά σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η ξηροφθαλμία, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφισβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα, αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

***Πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη θρεπτική ουσία για τα μάτια μας, καθώς έλλειψή της για μεγάλα χρονικά διαστήματα δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση. Ωστόσο, έλλειψη βιταμίνης Α παρατηρείται συνήθως σε αναπτυσσόμενες μόνο χώρες. Η ανεπαρκής κατανάλωση βιταμίνης Α οδηγεί σε ξήρανση του επιπεφυκότα του ματιού - ξηροφθαλμία. Κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι το ψάρι, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αβγού, αλλά και τα βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα (βερίκοκο, μάνγκο, μανταρίνια), καθώς και τα πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά (καρότο).

***Καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες

Ο καταρράκτης, μια ασθένεια του οφθαλμού, που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας, προκαλείται από οξειδωτικές αντιδράσεις και συνεπώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση, αλλά και την εξέλιξή του, καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Στις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιλαμβάνονται το β-καροτένιο, το οποίο βρίσκεται άφθονο στα καρότα και τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών, το λυκοπένιο της ντομάτας, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που βρίσκονται σε αφθονία στο καλαμπόκι, τις κίτρινες πιπεριές, το σπανάκι και τον κρόκο του αβγού, αλλά και η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου.

***Κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων

Τα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου και έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τη λειτουργία της όρασης, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα, 1-2 φορές εβδομαδιαία, μειώνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αντίθετα το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο για τη νόσο. Πηγές ω3 λιπαρών στη δίαιτα είναι τα ιχθυέλαια, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα σαλιγκάρια και ορισμένα λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα).

***Πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, το συκώτι και τις ζύμες. Ανεπάρκειά του πιθανότατα να καταλήξει σε οπτική νευροπάθεια. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε αφθονία στο ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τις μπανάνες, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

***Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε βιταμίνη D

Ανωμαλίες όρασης παρατηρούνται επίσης και έπειτα από έλλειψη βιταμίνης D, καθώς η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη συμμετέχει στο μηχανισμό της όρασης. Κύριες πηγές της είναι το γάλα, το αβγό, το βούτυρο, οι μαργαρίνες, τα ψάρια, ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, τα οποία βρίσκονται στα κόκκινα κρέατα, τα γλυκά, τα τηγανητά και τις έτοιμες τροφές, καθώς αυτά δύναται να οδηγήσουν σε λιπώδεις εναποθέσεις και στένωση των αρτηριών, που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή. Προσοχή στις ποσότητες αλατιού, καθότι είναι συνδεδεμένο με την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, κατάστασης που δύναται να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της όρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: