21.2.10

Οι παχύσαρκοι έχουν πιο αργό σπέρμα

Ανάμεσα στις πολλές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανδρών η παχυσαρκία, έρχεται να προστεθεί και κακή ποιότητα του σπέρματος. Νέα αργεντίνικη επιστημονική έρευνα, διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο κινητικό σπέρμα και συνεπώς σχετικά μικρότερη γονιμότητα σε σχέση με τους λεπτούς άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει ότι το πάχος έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα του άνδρα. Συγκεκριμένα, οι περισσότερο παχείς άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερα σπερματοζωάρια και λιγότερο προσανατολισμένα (που σημαίνει ότι κινούνται άσκοπα αντί να κατευθύνονται μπροστά).

Η νέα μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρντομπα στην Αργεντινή, υπό τη δρα Άννα Καρολίνα Μαρτίνι έρχεται να επιβεβαιώσει τον αποπροσανατολισμό των σπερματοζωάριων και να προσθέσει ότι το πάχος επηρεάζει αρνητικά και την ταχύτητα του σπέρματος.

Η έρευνα ανέλυσε περιστατικά 749 ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, εκ των οποίων οι 155 ήταν παχύσαρκοι. Κατέληξε στο γεγονός ότι το σπέρμα των παχύσαρκων ήταν πιο αργό καθώς επίσης περισσότερο αποπροσανατολισμένο.

Ακόμη, οι παχύσαρκοι βρέθηκαν να εκκρίνουν χαμηλότερες ποσότητες ενός ενζύμου (NAG), η συγκέντρωση του οποίου στο σπέρμα θεωρείται σημαντικός δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα. Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που διαπιστώνει τέτοια αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας στην επιδιδυμίδα.

Παρόλα αυτά, η κ. Μαρτίνι επεσήμανε ότι η μείωση της ποιότητας του σπέρματος δεν σημαίνει ότι ο παχύσαρκος άνδρας δεν είναι γόνιμος. "Ένας άνδρας δεν γίνεται στείρος, επειδή αυξάνεται το βάρος του", τόνισε.

Σε αντίθεση με άλλες έρευνες, η συγκεκριμένη εμφανίζει ότι εκτός από την κινητικότητα, η παχυσαρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες της ποιότητας του σπέρματος, όπως η ποσότητα και το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνη.

Πάντως, σύμφωνα με τους Αργεντινούς ερευνητές, είναι δυνατό ένας άνδρας, χάνοντας κιλά, να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός του και άρα τη γονιμότητά του. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα της σχέσης παχυσαρκίας-ποιότητας σπέρματος-γονιμότητας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertility and Sterility" (Γονιμότητα και Στειρότητα).ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: