15.2.10

Μια μπιρίτσα την ημέρα... τον οστεοπαθητικό τον κάνει πέρα

Η κατανάλωση μπίρας είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης

Η επιστήμη κάθε τόσο μας φέρνει και καλά νέα για τις διατροφικές μας συνήθειες, εκτός από το να μας επισημαίνει τα σφάλματα και τις καταχρήσεις που κάνουμε. Πρόσφατα μια νέα έρευνα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αποκάλυψε ότι η μπίρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να συμβάλει στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the Science of Food and Agriculture», η μπίρα αποτελεί σημαντική πηγή πυριτίου, ενός συστατικού απαραίτητου για την αύξηση και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Το πυρίτιο υπάρχει στην μπίρα με τη μορφή διαλυτού ορθοπυριτικού οξέος (Η4SiO4), σε ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας 50%, γεγονός που την καθιστά την πλουσιότερη διατροφική πηγή πυριτίου στη δυτική διατροφή. Οι ερευνητές λοιπόν συμπεραίνουν ότι η κατανάλωση μπίρας με μέτρο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος των οστών που οφείλεται στην απώλεια οστικής μάζας και συνεπάγεται αυξημένη ευθραυστότητα των οστών, συνεπώς και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων. Πλήττει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό μεταεμμηνοπαυσικής ηλικίας και τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί το δεύτερο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ηδη από προηγούμενες μελέτες ήταν γνωστό τόσο ότι το πυρίτιο είναι ένα συστατικό αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών όσο και το ότι περιέχεται στην μπίρα. Οπως όμως εξηγεί στο άρθρο ο Charles Bamforth, αυτό που θέλησαν να εξακριβώσουν οι Αμερικανοί επιστήμονες ήταν τι είναι αυτό που κάνει ορισμένες μπίρες περισσότερο πλούσιες σε πυρίτιο από ό,τι άλλες. Γι' αυτό προχώρησαν σε λεπτομερή σύγκριση εκατό διαφορετικών τύπων μπίρας που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για την ακρίβεια εξέτασαν κατά πόσο η βυνοποίηση (το πρώτο στάδιο παραγωγής της μπίρας που περιλαμβάνει την ξήρανση και το καβούρντισμα ενός εκ των βασικών συστατικών της μπίρας, της βύνης), επηρεάζει την περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε πυρίτιο. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περισσότερο πλούσιες σε πυρίτιο είναι οι μπίρες τύπου ale, οι λεγόμενες αφροζύμωτες μπίρες, δηλαδή αυτές που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, ενώ οι μπίρες τύπου lager (βυθοζύμωτες) περιέχουν λιγότερο πυρίτιο. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: