17.1.10

Τα πρόωρα μωρά μεγαλώνουν ταχύτερα ακούγοντας Μότσαρτ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των νεογνών

Η επιστημονική βιβλιογραφία περιλαμβάνει πληθώρα ερευνών που επιβεβαιώνουν τη συμβολή της κλασικής μουσικής στη μείωση του στρες και στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού. Σε σύγκριση όμως με τη μουσική των ομότεχνών του Μπαχ και Μπετόβεν, η μουσική του μεγαλοφυούς Αυστριακού μουσουργού φαίνεται ότι κυριολεκτικά κάνει θαύματα!

Και μάλιστα όχι μόνο σε ανθρώπους, αλλά ακόμη και σε ζώα και φυτά! Πριν από μερικά χρόνια, σχετική έρευνα είχε αποκαλύψει ότι η μουσική του Μότσαρτ βοηθούσε τις αγελάδες να παράγουν περισσότερο γάλα, ενώ ένας οινοπαραγωγός υποστήριζε ότι τα αμπέλια του έδιναν καλύτερη ποιότητα σταφυλιών όταν αναπτύσσονταν «ακούγοντας» κλασική μουσική, και κυρίως σονάτες του Μότσαρτ.

Ηδη από το 1993 έρευνα είχε δείξει ότι η συστηματική έκθεση των φοιτητών στις θεϊκές σονάτες του Μότσαρτ βελτίωνε σαφώς τις επιδόσεις τους σε τεστ ικανότητας χωρο-χρονικού «συλλογισμού». Πιο πρόσφατα, εντυπωσιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έδειξε ότι τα γεννημένα πρόωρα λιποβαρή νεογνά κερδίζουν βάρος και σωματική μάζα πιο γρήγορα όταν νανουρίζονται ακούγοντας τις μελωδικές συγχορδίες της μουσικής του Μότσαρτ.

Οπως μάλιστα επισημαίνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», μόνο η μουσική του Μότσαρτ καταφέρνει να επιφέρει το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, εν αντιθέσει με τη μουσική άλλων μεγάλων συνθετών, όπως ο Μπαχ ή ο Μπετόβεν.

Πράγματι, οι επιστήμονες έβαλαν 20 νεογνά που είχαν μόλις συμπληρώσει ένα μήνα ζωής να ακούνε μουσική του Μότσαρτ επί τριάντα λεπτά, ενώ στο διάστημα αυτό μετρούσαν επιμελώς τις μεταβολικές τους αντιδράσεις και συγκεκριμένα την ενεργειακή τους δαπάνη, δηλαδή πόσες θερμίδες «έκαιγαν». Κατόπιν μέτρησαν πόσες θερμίδες κατανάλωναν όταν δεν άκουγαν καθόλου μουσική ή όταν άκουγαν μουσική άλλων συνθετών.

Εκπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογνά, όταν εκτίθονταν στις αρμονικές μουσικές συνθέσεις του Μότσαρτ, κατανάλωναν πολύ μικρότερη ποσότητα θερμίδων από ό,τι όταν δεν άκουγαν καθόλου μουσική ή όταν άκουγαν μουσική άλλων συνθετών! «Πιστεύουμε ότι οι επαναλαμβανόμενες μελωδίες του Μότσαρτ θα πρέπει να ασκούν κάποια ευεργετική επίδραση στον εγκεφαλικό φλοιό, επειδή δεν διαπιστώσαμε να συμβαίνει το ίδιο αποτέλεσμα με μουσικές μελωδίες λιγότερο γραμμικές, όπως αυτές του Μπετόβεν, του Μπαχ ή του Μπάρτοκ. Βέβαια, θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες έρευνες προκειμένου να δοθεί μια ολοκληρωμένη επιστημονική εξήγηση αυτού του αινιγματικού φαινομένου, πάντως για την ώρα είναι σαφής η χρησιμότητα αυτής της ανακάλυψης για τη θεραπεία των πρόωρων νεογνών», επισημαίνει η συντονίστρια της έρευνας δρ Ronit Lubetzky. «Η αύξηση του βάρους είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος παραμονής ενός νεογνού στη θερμοκοιτίδα και κατά συνέπεια στο νοσοκομείο. Η έκθεση στη μουσική του Μότσαρτ είναι λοιπόν ένα από τα στοιχεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για την ταχύτερη φυσιολογική ανάπτυξη του νεογνού», καταλήγει.

Στο μαιευτήριο ή στο νοσοκομείο τα νεογνά είναι εκτεθειμένα σε πολλές ενδονοσοκομειακές μολύνσεις και ασθένειες, από τις οποίες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα πρόωρα νεογνά που έχουν μειωμένο σωματικό βάρος, γι' αυτό και οι νεογνολόγοι δίνουν άμεση προτεραιότητα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού που προκαλείται από τη συστηματική ακρόαση της μουσικής του Μότσαρτ, οδηγεί στην ταχύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους και επομένως συμβάλλει έμμεσα και στην προστασία των νεογέννητων από διάφορες ασθένειες. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: