2.12.09

O ρόλος του υποσυνείδητου στη λήψη αποφάσεων

«Κοιμήσου κι η τύχη σου δουλεύει»

Ένας καλός υπνάκος ενδείκνυται πριν τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης, καθώς βελτιώνει την υποσυνείδητη ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, υποστηρίζει νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η λαϊκή σοφία γνωρίζει ότι ο ύπνος καθαρίζει το μυαλό και διώχνει το άγχος, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην οργάνωση της μνήμης, καθώς και στην επεξεργασία των πληροφοριών της ημέρας, λειτουργίες που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων.

Ο ρόλος του υποσυνείδητου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που επίσης "δουλεύει" την ώρα του ύπνου, είναι το νέο στοιχείο που εισάγει η έρευνα του Απ Ντικστερχούις (συγγραφέα το 2007 του μπεστ-σέλερ "Το έξυπνο υποσυνείδητο") και των συνεργατών του στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Ράντμπουντ, σύμφωνα με το «Live Science».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές φορές όσο πιο συνειδητά σκεπτόμαστε και προβληματιζόμαστε ποια απόφαση να πάρουμε, τόσο τα…κάνουμε μούσκεμα και παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Η νέα έρευνα εισηγείται ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια περίοδος υποσυνείδητης σκέψης, την οποία ακριβώς προσφέρει ο ύπνος.

Σε μια σειρά πειραμάτων που αφορούσαν τη λήψη μιας απόφασης (π.χ. την αγορά ενός διαμερίσματος), αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές έπαιρναν τις αποφάσεις τους μετά από μια περίοδο συνειδητής σκέψης όντας ξύπνιοι, έπαιρναν χειρότερες αποφάσεις σε σχέση με όσους αποφάσιζαν μετά από ασυνείδητη σκέψη και ύπνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίθετα με ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό, η υποσυνείδητη σκέψη είναι μια ενεργή και στοχοπροσηλωμένη διαδικασία σκέψης, απαλλαγμένη όμως από τις συνήθεις προκαταλήψεις που περιορίζουν και κατευθύνουν τη συνειδητή σκέψη. Στην ασυνείδητη σκέψη, οι άνθρωποι μπορούν να ζυγίσουν πιο ανεπηρέαστα και ισότιμα τη σημασία των επί μέρους παραγόντων που θα καθορίσουν τη λήψη μιας απόφασης.

Έτσι, αν ένας ειδικός σε έναν τομέα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή του να σκεφτεί ποια απόφαση πρέπει να πάρει στον τομέα της ειδικότητάς του (συνειδητή σκέψη), πιθανότατα θα πάρει χειρότερη απόφαση από ότι αν προτιμήσει μια αστραπιαία (υποσυνείδητη) απόφαση. Αυτό σύμφωνα με την έρευνα συμβαίνει, επειδή όσο πιο πολύ κανείς σκέπτεται κάτι, τόσο περισσότερο επιτρέπει στις διάφορες προκαταλήψεις του να "τρυπώσουν" στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, η στιγμιαία (υποσυνείδητη) σκέψη δεν φέρει τέτοια "βάρη" και επιτρέπει τη λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Οι ολλανδοί ερευνητές, κάνοντας τα σχετικά πειράματα, διαπίστωσαν επίσης ότι οι εθελοντές μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τα αποτελέσματα των επόμενων ποδοσφαιρικών αγώνων μετά από υποσυνείδητη παρά συνειδητή σκέψη. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ασυνείδητη σκέψη, κατά τους επιστήμονες, επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τις διαθέσιμες πληροφορίες τους και να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Πάντως, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ανωτερότητα της υποσυνείδητης σκέψης και σε ποιό βαθμό ισχύει. Άλλες έρευνες δεν έχουν εντοπίσει αντίστοιχη υπεροχή για την υποσυνείδητη σκέψη έναντι της συνειδητής, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η συνειδητή σκέψη, μετά από πολλή περισυλλογή μάλιστα, κρίνεται αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, λίγος υπνάκος δεν βλάπτει…

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: