1.12.09

Εγκεφαλικά πιο ευαίσθητες οι γυναίκες από τους άντρες

Ο κίνδυνος έχει φύλο

Οι άντρες είναι περισσότερο “ετοιμοπόλεμοι” απέναντι σε άσχημες καταστάσεις από τις γυναίκες, οι οποίες αντιδρούν περισσότερο συναισθηματικά.

Ομάδα από την Κρακοβία της Πολωνίας χρησιμοποίησε τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) ώστε να παρακολουθήσει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες εθελοντών τη στιγμή που έβλεπαν εικόνες που προκαλούσαν διαφορετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις των νεύρων του εγκεφάλου, σε 21 άντρες και 19 γυναίκες.

Οι εικόνες προβάλλονταν σε δύο κύκλους. Στον πρώτο προβάλλονταν μόνο οι αρνητικές εικόνες και στο δεύτερο μόνο οι θετικές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εικόνες επηρέαζαν διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες.

Βλέποντας αρνητικές εικόνες οι άντρες σκέφτονται περισσότερο ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο ενώ οι γυναίκες αντιδρούν περισσότερο συναισθηματικά.

Με τις αρνητικές εικόνες, οι γυναίκες έδειχναν να αντιδρούν πιο έντονα στον αριστερό εγκεφαλικό θάλαμο. Σε αυτήν την περιοχή μεταφέρονται οι αισθητήριες πληροφορίες του πόνου και της απόλαυσης.

Οι άντρες αντίθετα εμφάνισαν πιο έντονη δραστηριότητα σε ένα σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται “ίνσουλα” ή κεντρικός λοβός και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο ακούσιων λειτουργιών όπως η αναπνοή, ο ρυθμός της καρδιάς και η πέψη. Στην ουσία η δραστηριότητα αυτής της περιοχής προετοιμάζει το σώμα είτε για να διαφύγει από τον κίνδυνο είτε για να τον αντιμετωπίσει.

Ο ερευνητής Andrzej Urbanik υποστηρίζει πως αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι στην απειλή ενός κινδύνου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιδράσουν οι άντρες παρά οι γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια προβολής θετικών εικόνων, οι γυναίκες εμφάνισαν πιο έντονη δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.

Αντίθετα, οι άντρες παρουσίασαν ισχυρότερη δραστηριότητα στην περιοχή που έχει να κάνει με την διαδικασία της όρασης. Ο καθηγητής Urbanik σημειώνει ότι αυτές οι διαφορές σημαίνουν ότι οι γυναίκες αναλύουν τα θετικά ερεθίσματα σε σχέση με τη μνήμη τους. Για παράδειγμα βλέποντας μια εικόνα ενός μωρού που γελάει ενδέχεται να θυμηθούν την παιδική τους ηλικία. Αντιστρόφως, οι αντιδράσεις των ανδρών τείνουν να είναι λιγότερο συναισθηματικές.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: