4.11.09

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στοιχεία για εξωπλανήτες εκτός του γαλαξία μας

Καναδοί αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη εξωπλανητών πέρα από το γαλαξία μας. Κατά τα τελευταία χρόνια, ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι εξωπλανήτες και συνολικά έχουν βρεθεί 403 μέχρι σήμερα, από το 1995 που ανιχνεύθηκε ο πρώτος, όμως όλοι βρίσκονται μέσα στη γαλαξιακή «γειτονιά» μας.

Τώρα όμως, ο Έριν Μέντουκ και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, καθώς μελετούσαν 88 μακρινούς γαλαξίες, σε απόσταση μέχρι και 10 δισ. ετών φωτός από τη Γη, πιστεύουν ότι εντόπισαν ίχνη πλανητικού σχηματισμού στο εσωτερικό τους. Αν όντως αυτό επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες «βλέπουν» κάτι τέτοιο τόσο μακριά στον χώρο και πίσω στον χρόνο.

Όταν οι ερευνητές μελετούσαν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπεται από τους μακρινούς γαλαξίες, βρήκαν αυτό που περίμεναν, ότι αυτό κορυφωνόταν σε δύο κύρια διακριτά μήκη, ένα που αφορούσε το φως των άστρων και ένα που αφορούσε την αχνή θερμότητα που έρχεται από τη διαστρική σκόνη.

Αυτό που δεν περίμεναν, ήταν ότι βρήκαν επίσης ένα τρίτο μικρότερο μήκος κύματος, που ήταν πολύ θερμό για να είναι αστρική σκόνη και πολύ ψυχρό για να είναι άστρο. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η πιο πιθανή πηγή αυτής της απρόσμενης ακτινοβολίας είναι να προέρχεται από στροβιλιζόμενους δίσκους σκόνης, αερίων και βράχων που πρόκειται να συγχωνευτούν μελλοντικά υπό την επίδρασή της βαρύτητάς τους και να σχηματίσουν ηλιακά συστήματα.

Η περαιτέρω μελέτη του φαινομένου ίσως δείξει αν η διαδικασία σχηματισμού πλανητών έχει αλλάξει διαχρονικκαθώς το σύμπαν «γερνάει». Η ανακάλυψη θα παρουσιαστεί στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal”, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο. ENET



Δεν υπάρχουν σχόλια: