5.10.09

Σε τρεις Αμερικανούς το Νόμπελ Ιατρικής

Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 βραβεύθηκαν τρεις αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ, οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται και προστατεύονται από την αποικοδόμηση.

Οι δύο βραβευθείσες με το Νόμπελ Ιατρικής, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Κάρολ Γκρέιντερ Οι δύο βραβευθείσες με το Νόμπελ Ιατρικής, Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Κάρολ Γκρέιντερ Πρόκειται για την γεννημένη στην Αυστραλία Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τον βρετανικής καταγωγής Τζακ Σζόστακ, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη Κάρολ Γκρέιντερ,από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Στην ανακοίνωση της η επιτροπή, αναφέρει ότι οι επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους στην τελομεράση, ένα ένζυμο που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση.

Το ένζυμο αυτό μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας καθώς εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση, ενώ όπως υπογραμμίζει η επιτροπή, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων.

Ο Τζακ Σζόστακ από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς Ο Τζακ Σζόστακ από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς Επίσης, σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ, οι τρεις επιστήμονες "επέλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία", δηλαδή πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφτηκαν πλήρως κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μορφών καρκίνου και αναιμίας.

Και οι τρεις κέρδισαν το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δηλαδή 1,42 εκατομμύριο δολάρια.

Σημειώνεται ότι το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο.

Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη, ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ) απο την ιστοσελιδα της Ελευθεροτυπιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: