19.10.09

Ανακαλύφθηκαν 32 πλανήτες

Τριάντα δύο ακόμη πλανήτες ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Πλέον, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 40% των αστεριών που μοιάζουν με τον δικό μας ήλιο έχουν πλανήτες.

Οι πλανήτες ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του φασματογράφου HARPS, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου. που βρίσκεται στη Χιλή. Το μέγεθός τους ξεκινά από πέντε φορές εκείνο της Γης και φτάνει σε πεντε φορές εκείνο του Δία. Μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, ο HARPS έχει ανακαλύψει 75 από τους περίπου 400 εξωπλανήτες που είναι γνωστοί στον άνθρωπο. Ο HARPS, που τέθηκε σε λειτουργία το 2003, μετρά τις μεταβολές στην ταχύτητα περιστροφής ενός άστρου. Η άσκηση βαρυτικών δυνάμεων στο άστρο προκαλεί μικροσκοπικές διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα, φανερώνοντας την ύπαρξη πλανητών. Ο HARPS μπορεί να "πιάσει" ακόμη και μια μεταβολή της τάξης των 3,5 χλμ. / ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί στο γρήγορο περπάτημα ενός ανθρώπου.

Στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο μετέχουν 14 χώρες, οι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: