14.8.09

Φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης παράγουν αντισώματα κατά της γρίπης Α

Δύο σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης πιθανολογείται πως επιφέρουν τη θανάτωση των ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων και των ιών H1N1 της νέας γρίπης Α και H5N1 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες pamidronate και zoledronate, οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά από την εταιρεία Novartis AG. Στα εργαστηριακά πειράματά τους, οι ερευνητές εξέθεσαν στα δύο φάρμακα ανθρώπινα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με ιούς της γρίπης και παρατήρησαν ότι τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν αύξηση της παραγωγής ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται yd-T και τα οποία άρχισαν να σκοτώνουν τα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τους ιούς της γρίπης.

Ο καθηγητής, Λάου Γιου-Λουνγκ, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ περιέγραψε τα προσβεβλημένα ανθρώπινα κύτταρα ως "εργοστάσια παραγωγής ιών". "Αυτά τα φάρμακα επιτίθενται ειδικά κατά των ιών...Αυτή η προσέγγιση σκοτώνει τα εργοστάσια που παράγουν ιούς", εξήγησε.

Ο ερευνητής, Μάλικ Πέιρις, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησςε ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητκού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό, είπε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, πράγμα που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: