24.7.09

Τα αρώματα ανακουφίζουν από το άγχος

Νιώθετε αγχωμένοι; Μυρίστε ένα λουλούδι ή ένα κατάλληλο αιθέριο έλαιο και θα αισθανθείτε καλύτερα. Ιάπωνες ερευνητές, για πρώτη φορά, παρείχαν επιστημονικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι αν ένας άνθρωπος μυρίσει συγκεκριμένα αρώματα, τότε προκαλείται μια σειρά από αλλαγές στην χημεία του αίματός του και στη δραστηριότητα των γονιδίων του, με αποτέλεσμα να αμβλύνεται το άγχος του.

Η μελέτη, που θα χαροποιήσει τους «πιστούς» της αρωματοθεραπείας, έγινε από τον ερευνητή Άκιο Νακαμούρα και τους συνεργάτες του, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Οι Ιάπωνες ερευνητές επισημαίνουν ότι από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι σε πολλούς πολιτισμούς έχουν χρησιμοποιήσει μια ποικιλία αρωμάτων για να μειώσουν το άγχος, να καταπολεμήσουν μια φλεγμονή, να διώξουν την κατάθλιψη, να βελτιώσουν τον ύπνο κ.α.
Η αρωματοθεραπεία, δηλαδή η χρήση αρωματικών φυτικών ελαίων για τη βελτίωση της σωματικής υγείας και της ψυχικής διάθεσης, έχει γίνει διεθνώς μια δημοφιλής εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, αν και δεν συμφωνούν όλοι για την αποτελεσματικότητά της.

Οι Ιάπωνες ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους σε μια συγκεκριμένη και συνηθισμένη ουσία της αρωματοθεραπείας, τη λιναλοόλη (linalool), μια από τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες ουσίες για την μείωση του συναισθηματικού άγχους. Οι ερευνητές έκαναν συγκριτικά εργαστηριακά πειράματα με αρουραίους, που άλλοι εισέπνεαν και άλλοι όχι την ουσία αυτή. Αποδείχτηκε ότι η λιναλοόλη μπορούσε να επαναφέρει σχεδόν στα φυσιολογικά επίπεδα τα ουδετερόφιλα λευκοκύτταρα και λεμφοκύτταρα (σημεία-κλειδιά του ανοσοποιητικού συστήματος), τα οποία είχαν αυξηθεί λόγω του άγχους.

Επίσης η εισπνοή της λιναλοόλης διαπιστώθηκε ότι μείωνε την δραστηριότητα πάνω από 100 γονιδίων που υπερδιεγείρονται στις αγχογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαπιστώσεις τους αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέα τεστ αίματος, τα οποία θα βοηθούν στον εντοπισμό αρωματικών ουσιών που μπορούν να κατευνάσουν το άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: