22.6.09

Transpersonale Astrologie-οι κυριαρχοι των οικων και τι κρυβεται πισω απο την ορατη προσωπικοτητα


Transpersonale Astrologie*:
οι κυριαρχοι των οικων
και τι κρυβεται πισω απο την ορατη προσωπικοτητα

(ενα αρθρο απο fanny-banny)

Η Transpersonale Astrologie-TPA (Αστρολογια της υπερ-προσωπικοτητας) ειναι ενας ιδιαιτερος -αλλα και πολυπλοκος κλαδος- στον γερμανοφωνο χωρο. Εφαρμοστηκε απο τον Michael Roscher, Γερμανο γιατρο, ψυχολογο, αστρολογο-ο οποιος πεθανε ξαφνικα και νεος, το 2005- και ειναι μια ειδικη μορφη αναλυσης του ωροσκοπιου, η οποια διαφερει ουσιαστικα απο αλλες κατευθυνσεις και απαιτει αρτια εξειδικευση του αστρολογου στην ψυχολογια.

H Transpersonale Astrologie ειναι η αποπειρα, για την ευρεση μεθοδων, οι οποιες προχωραν περα απο την προσωπικοτητα που φαινεται. Δεν καταφευγει σε προβλεψεις, αλλα σκοπος της ειναι να αναζητησει την αιτια των δυσκολιων, δινοντας την δυνατοτητα να απαλειφθουν. Θεωρει οτι με τη βοηθεια του ωροσκοπιου ειναι δυνατο να ριξουμε μια ματια σε αυτο που βρισκεται περα (trans) απο την ορατη προσωπικοτητα (personal).

Το ωροσκοπιο γινεται αντιληπτο σαν ενα οργανο, το οποιο δυναται να καταφερει την ανωτερη μορφη προσωπικης εξελιξης, να βοηθησει να κατανοησουμε το νοημα και την αιτια των δυσκολων καταστασεων, το ειδος του σταυρου που μπορει να κουβαλαμε και γιατι, ωστε να εξελιξουμε τις δυσκολιες σε προοπτικες.

Αποσκοπει να φανερωσει ευκαιριες, ωστε να βρεθει ευκολα ο δρομος. Να δειξει πιθανες συνεπειες απο τις πραξεις μας. Ο Roscher θεωρουσε οτι καθε κουβεντα απο τον αστρολογο, θα επρεπε να εξεταζεται, να μπαινει στη ζυγαρια και να αναλυεται.

Μεθοδος
Οι πλανητες λαμβανονται υπ οψην με τη σειρα που φαινεται στο κανω σχημα, με αλλη σημασια απο αυτη της κλασσικης αστρολογιας.
Τα ζωδια δεν λαμβανονται υπ οψην γιατι δεν θεωρουνται ατομικα, αλλα μαζικα.
Το οτι ο Ηλιος επι ενα μηνα θα ειναι για ολους στο ιδιο ζωδιο, σημαινει οτι για το συγκεκριμενο ατομο δεν παιζει ρολο. Μονο η Σεληνη εχει εξαιρετικη σημασια και μελεταται, γιατι κινειται γρηγορα. Αυτο που αποτελει ομως τη βαση της Transpersonale Astrologie ειναι οι κυβερνητες των οικων. Ο καθε πλανητης δεν βρισκεται μονο σε εναν οικο, αλλα ερχεται και απο καποιον. Περα απο αυτο χρησιμοποιειται η μεθοδος των κρισιμων μοιρων. (καθε μοιρα εχει αλλη σημασια).
Δινεται αλλη σημασια σε οικους, π.χ. το σεξ ανηκει στον 5ο οικο ενω παλαιοτερα επειδη ηταν ταμπου, ανηκε στον 8ο κλπ.

Kybernetisches Modell
Το πλανητικο μοντελο αναπτυχθηκε απο τον ιδιο τον Michael Roscher και δειχνει πως συμφωνα με την TPA εππηραεζει τα ατομα:

Πρωτος κυκλοs: και πιο σημαντικος. Αποτελειται απο Ηλιο, Σεληνη, Ερμη. Ειναι ο κυκλος που δειχνει πως, κατα ποσο, με ποιο τροπο οι προσωπικες επιθυμιες και αναγκες ικανοποιουντα, και αν οχι, γιατι.

Δευτερος κυκλος: εκει πρωταγωνιστουν οι Αρης, Αφροδιτη οπου θετουν το εγω μας σε αντιπαραθεση με τους αλλους. Κατα ποσο συμβιβαζομαστε με τις αναγκες και τις συμποεριφορες των αλλων? Γιατι υπαρχει ρηγμα? Περναμε τη γραμμη που θελουμε?

Τριτος κυκλος: η επιρροη του Δια και του Κρονου, οι οποιοι διαμορφωνουν τον τροπο που βλεπουμε τον κοσμο, την ηθικη μας. Μας δινουν την ευκαιρια να υπαρξουμε σαν οντοτητες στην κοινωνια και να εξελιχθουμε.

Τεταρτος κυκλος: ο κυκλος του πεπρωμενου. Με Ποσειδωνα, Πλουτωνα, Ουρανο, οι οποιοι αντικατοπτριζουν μη μεταβαλλομενους κοινωνικους κανονες και γεγονοτα, στα οποια δεν μπορουμε να αντιδρασουμε.

Ο μεγαλος κυκλος: το συνολο ολων. Ο πρωτος για λειτουργει παντα ενστικτωδως καθως αντανακλα την δομη μας.
Ο δευτερος απαιτει εξελιξη του υποσυνειδητου μας, ειδικα απεναντι στους συνανθρωπους μας.
Ο τριτος μεταβαλλει τη δομη μας και μας κανει πιο δυνατους πνευματικα.
Ο τεταρτος μεταβαλλει την προσωπικη, ατομικη και αντικειμενικη μας συνειδηση, εξελισσοντας την σε πανανθρωπινη.

Ο Michael Roscher επιδοθηκε σε μια πενταετη μελετη για την επιδραση της Σεληνης στην προσωπικοτητα του ατομου. Τα πορισματα τα –απο τη σκοπιια της Transpersonale Astrologie βεβαια- τα εξεδωσε στο μοναδικο βιβλιο Der Mond.

* Η περιεργεια μου με οδηγησε να παρακολουθησω στο Μοναχο ενα σεμιναριο της TPA, στη Σχολη του Christopher Weidner, http://www.astrologie-muenchen.de/ θελοντας να βιωσω στην πραξη ολες αυτες τις πολυπλοκες θεωριες.
Ολοι οσοι παρευρεθηκαμε εκει, φευγοντας, νιωσαμε οτι ειχαμε αφησει σοβαρα ψυχολογικα μπλοκαρισματα, πισω μας.
Αλλα: για να εφαρμοσει ενας αστρολογος αυτο το ειδος της αστρολογιας, ειναι απαραιτητη η φοιτηση του στην αναλογη Ακαδημια Ψυχολογικης-Αστρολογικης Εκπαiδευσης.

"Astrologie zu betreiben heißt ja nicht automatisch irrational zu sein"
Michael Roscher

7 σχόλια:

Vassilis Papadolias είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η παράθεση σας, Κε Κορωνάκη. Έχω την αίσθηση ότι διαβάζοντας την ανάλυση του γερμανού αστρολόγου βλέπω αναφορές στον Dane Rudhyar ωστόσο που αναφέρθηκε από τους πρώτους στην transpersonal astrology. Τα ζεύγη Ήλιος/Σελήνη, Άρης/Αφροδίτη, Δίας/Κρόνος ως ζεύγη αρσενικού θηλυκού καθώς και οι τέσσερις κύκλοι που στον Rudhyar αναφέρονται ως επίπεδα (ενστικτώδες, sociocultural, individual, transpersonal) δείχνουν να έχουν πολλές κοινές αναφορές...

Vassilis Papadolias είπε...

Σχετική αναφορά, αν ενδιαφέρει τους αναγνώστες σας υπάρχει και στο ζεύγος άρθρων "Αστρολογικές Ερμηνείες και Συστήματα Αναφοράς" στην ιστοσελίδα του myhoroscope (http://www.myhoroscope.gr/88-%DC%F1%E8%F1%E1-%EC%E5%EB%FE%ED/6405-a%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%E9%EA%DD%F2-%E5%F1%EC%E7%ED%E5%DF%E5%F2-%EA%E1%E9-%F3%F5%F3%F4%DE%EC%E1%F4%E1-%E1%ED%E1%F6%EF%F1%DC%F2.html)

ενώ επίδραση από το σύστημα των επιπέδων δείχνει να έχουν κι άλλοι αστρολόγοι όπως ο Γιάννης Συμεώνογλου που περιγράφει τις σημασίες των πλανητών στο βιβλίο του Η Άλλη Αστρολογία με βάση το σύστημα Rudhyar...

Ανώνυμος είπε...

Κ. Παπαδολια
ευχαριστουμε για το σχολιο σας
και τη βιβλιογραφια.
Ωστοσω η παραθεση ειναι δικη μου,
οχι του κ. Κορωνακη..

οσον αφορα στο θεμα, ειναι πολυπλευρο, πολυ ενδιαφερον
και ευτυχως τουλαχιστον στον Γερμανικο χωρο
πολλα υποσχομενο.

Ανώνυμος είπε...

...αν και ο κ.Κορωνακης μας
εχει κακομαθει με τα καταπληκτικα αρθρα του και τις παραθεσεις, ανεβαζοντας τον αστρολογικο πηχη,
ανακαλυπτοντας οτι σπανιο, περιεργο και κρυμμενο, στεφοντας εαυτον Λαγωνικο της Αστρολογιας.

Στο τελος θα καθιερωθει να λεμε "ουδεν κρυπτον υπο Kορωνακη"..

I am just a φυντανακι...

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

I am just a φυντανακι...λεει η σεμνη Ματινα αλλα μας προσφερει που και που ωραια φοντανακια...

Vassilis Papadolias είπε...

Με συγχωρείτε για το λάθος... Απροσεξία μου... Συγχαρητήρια για την ανάρτηση σας...

Ανώνυμος είπε...

κ. Παπαδολια,

αλιμονο, δεν τρεχει τιποτα..
σας ευχαριστω..