5.6.09

Τρισδιάστατη... η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων

Αν και η τρισδιάστατη θέαση δεν έχει ακόμα εξαπλωθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, οι ευρωπαίοι ερευνητές προσδοκούν ότι η σχεδιαζόμενη τρίτη διάσταση στα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες φορητές συσκευές θα έχει πιο ευοίωνη τύχη και πιο ταχεία εφαρμογή, καθώς ήδη η αναγκαία τεχνολογία και οι κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές διαμορφώνονται και εναρμονίζονται.

Η τρισδιάστατη τεχνολογία γοητεύει το θεατή γιατί βλέπει τη δράση να αποκτά βάθος και «σώμα», έχοντας την ψευδαίσθηση ότι συμβαίνει μπροστά από την οθόνη και όχι μέσα σε αυτήν. Οι πρώτες προσπάθειες για τρισδιάστατες εικόνες έγιναν το 1890, από τον βρετανό πρωτοπόρο κινηματογραφιστή Γουίλιαμ Φριζ-Γκριν. Από τότε, αν και μεσολάβησαν πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, η τρίτη διάσταση απέχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να γίνει καθημερινή πραγματικότητα στη μεγάλη και την μικρή οθόνη.

Όμως θεωρείται σίγουρο ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει και οι φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, που θα ενσωματώνουν απλούστερη και φθηνότερη τρισδιάστατη τεχνολογία (και –πράγμα πολύ σημαντικό- δεν θα απαιτούν ο χρήστης-θεατής να φορά ειδικά γυαλιά), αναμένεται να επιταχύνουν τη γενικότερη αλλαγή προς την καθολική επικράτηση της τρίτης διάστασης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση κ.α.

Η αρχή έγινε το 2003 όταν η ιαπωνική Sharp παρουσίασε ένα τρισδιάστατο κινητό τηλέφωνο στην Ιαπωνία, το 2007 η κορεατική Samsung έκανε κάτι ανάλογο το 2007, ενώ μόλις πρόσφατα, εντός του 2009, η ιαπωνική Hitachi παρουσίασε μια τρισδιάστατη τηλεφωνική συσκευή.

Το iPhone της Apple επίσης υποστηρίζει τρισδιάστατη τηλεόραση, αλλά απαιτεί θέαση με ειδικά γυαλιά.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μέχρι τώρα συσκευές πάσχουν από ένα κοινό πρόβλημα: την έλλειψη τρισδιάστατου περιεχομένου προς χρήστη στα τρισδιάστατα κινητά.

Στην πρωτοπορία της προσπάθειας στην Ευρώπη, βρίσκεται το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα Mobile-3DTV. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mobile-3DTV αναπτύσσει τα βασικά συστατικά και τις προδιαγραφές της τρίτης διάστασης στις κινητές συσκευές, με βασικότερο σημείο την επιλογή του κατάλληλου φορμά για τη μετάδοση του τρισδιάστατου βίντεο. Το φορμά αυτό, στην ιδανική περίπτωση, θα υιοθετηθεί από όλες τις κατασκευάστριες εταιρίες, ώστε να αποφευχθεί ένας ακόμα «πόλεμος προδιαγραφών και φορμά», που έχει ταλαιπωρήσει πολλές άλλες νέες τεχνολογίες μέχρι τώρα.

Για το σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα Mobile-3DTV επέλεξε να «χτίσει» το νέο τρισδιάστατο σύστημα με βάση το σύστημα ευρωπαϊκών προδιαγραφών γνωστό ως DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld).

Παράλληλα, το Mobile-3DTV χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «αυτό-στερεοσκοπική» τεχνολογία, που παράγει τρισδιάστατες εικόνες χωρίς να απαιτείται η θέαση με ειδικά γυαλιά. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στο θεατή-χρήστη του κινητού να βλέπει στην οθόνη του διαφορετικές εικόνες με κάθε μάτι, οι οποίες από κοινού δημιουργούν μια ικανοποιητική τρισδιάστατη αντίληψη.

Το Mobile-3DTV εργάζεται ήδη για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών για το πώς το τρισδιάστατο περιεχόμενο για κινητές συσκευές θα πρέπει να δημιουργείται, να κωδικοποιείται και να μεταδίδεται μέσω του συστήματος DVB-H, ώστε να διασφαλίζεται καλή ποιότητα θέασης για το θεατή-χρήστη. Η διαθεσιμότητα επαρκούς και ποιοτικού περιεχομένου, όπως προαναφέρθηκε, ήταν μέχρι τώρα βασικό εμπόδιο για την εξάπλωση της τρίτης διάστασης.

Το Mobile-3DTV αναμένεται να ενθαρρύνει πλέον την παραγωγή και διανομή τέτοιου περιεχομένου για κινητά τηλέφωνα, πράγμα που, εκτός των άλλων, ελπίζεται ότι θα βοηθήσει γενικότερα στο να εξαπλωθεί η τρίτη διάσταση στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

ΠΗΓΗ ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: