16.6.09

Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η επιβλαβής επίδραση του αλκοόλ αρχίζει αμέσως μετά την κατανάλωσή του, ενώ μέσα σε έξι λεπτά έχει φθάσει στον εγκέφαλο, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα.

Η έρευνα, με την χρήση μαγνητικής φασματοσκοπίας, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης υπό τον Αρμίν Μπίλερ και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism".

Σύμφωνα με τους γερμανούς επιστήμονες, μέσα σε έξι λεπτά μετά την κατανάλωση μιας ποσότητας αλκοόλ ισοδύναμης με τρία ποτήρια μπίρας ή δύο ποτήρια κρασιού, που οδηγούν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της τάξης του 0,05% - 0,06%, επέρχονται αλλαγές στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος "αξιοποιεί" το αλκοόλ αντί για τη συνήθη γλυκόζη που χρησιμοποιεί για τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η επιβλαβής επίδραση του αλκοόλ αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση, καθώς εξαιτίας του μειώνονται ουσίες όπως η κρεατίνη, η οποία σχετίζεται με τον μεταβολισμό της ενέργειας και την προστασία των κυττάρων και η χολίνη, συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, σαφής ένδειξη ότι το αλκοόλ πυροδοτεί μεταβολές στη σύνθεση των μεμβρανών των κυττάρων.

Στο κατά πόσο επιβλαβές είναι το αλκοόλ για τον εγκέφαλο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, την επόμενη μέρα μετά από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, οι αλλαγές στο μεταβολισμό των εγκεφαλικών κυττάρων των υγιών ατόμων έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Όμως όσο αυξάνεται σε ποσότητα και με το πέρασμα του χρόνου η κατανάλωση αλκοόλ, μειώνεται σταδιακά η ικανότητα του εγκεφάλου να αποκαθιστά τις συνέπειες του αλκοόλ, ενώ στις ακραίες περιπτώσεις των χρόνιων αλκοολικών ο εγκέφαλος υφίσταται μόνιμες βλάβες.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: