12.6.09

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Αριθ.. 415/29.7.2008
Σήμερα ημέρα Τρίτη 29 Ιουλίου 2008 και ώρα 11:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης ο Αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Τσουράκης και Κωνσταντίνος Αποστολάς. Απούσα η Ίριδα Αυδή-Καλκάνη .
Iστορικό-Νομική θεμελίωση
1. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ασχολήθηκε με την υπό του τηλεοπτικού σταθμού m.TV-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV Α.Ε., ενδεχομένη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.
2. Η συζήτηση της υποθέσεως πραγματοποιήθηκε την 22α Ιουλίου 2007.
3. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις ακόλουθες διατάξεις:

Ι. Το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος, κατά το οποίον η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του κράτους έχει ως σκοπό την μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητος.

II. . Το άρθρο 4 παρ. 2 εδαφ ζ του Κανονισμού 3/1991 του ΕΣΡ, κατά το οποίο ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός οφείλει να μη μεταδίδει διαφημίσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων.
ΙΙΙ Το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β και ε του Ν. 2863/2000, κατά το οποίο το ΕΣΡ ασκεí τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα άμεσο έλεγχο του κράτους στον τομέα της παροχής ραδιοφωνικών υπηρεσιών κάθε είδους και επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις, που προβλέπονται τα άρθρα 4 παρ.1 και 8 παρ. 5 του Ν. 2328/1995.


Αιτιολογικό
Εκ των στοιχείων του φακέλου, των ενώπιον του Συμβουλίου τούτου ισχυρισμών του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού m.TV-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV Α.Ε. και του υποβληθέντος υπομνήματος προέκυψαν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός, κατά την 25η Μαϊου 2007, κατά τις ώρες 06:47 11:00, 11:02, 19:40, έχει προβεί στην ακόλουθη εκπομπή:

1) Σπηκάζ: Κέντρο ισχυρής ενόρασης: το χάρισμα και η εμπειρία των αστρολόγων και μελλοντολόγων μας εγγυάται την ποιότητα των προβλέψεων. Στην αστρολογία, στα ταρώ, στο φενγκ σούι. Καλέστε τώρα στα τηλέφωνα που βλέπετε στην οθόνη και το μέλλον σας δεν θα αποτελεί πια μυστήριο. Κέντρο ισχυρής ενόρασης. Η ματιά στο μέλλον.

Προβάλλονται σταθερά 4 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης (9011241901, 9012003131, 9016943320, 9011600111) καθώς και η χρέωση, η οποία καθορίστηκε στα 2,38/1΄από σταθερό και 1,52/1΄ από κινητό. Αναφέρεται ότι η χρέωση περιλαμβάνει ΦΠΑ καθώς και ότι υπάρχει τηλεφωνική γραμμή παραπόνων σε σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ. Οι διευκρινήσεις «από σταθερό» και «από κινητό» και τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων αναγράφονται με πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, εν αντιθέσει με τους αριθμούς υψηλής χρέωσης και τη χρέωση αυτή καθεαυτή οι οποίοι αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς.

2) Σπηκάζ: Προγραμματίστε το αύριο σήμερα, με τη σιγουριά αυτών που γνωρίζουν πραγματικά μέσα από τη σύγχρονη επιστημονική αστρολογία και τη χαρτομαντεία. Η Βασιλική Κόντη και οι αξιόλογοι συνεργάτες της, εγγυούνται την ακρίβεια και την εγκυρότητα των προβλέψεων, δίνοντας άμεσες λύσεις και απαντήσεις όλο το 24ωρο. Τηλεφωνήστε τώρα γιατί αξίζετε το καλύτερο.

Προβάλλονται σταθερά 4 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης (9011240926, 9016943324, 9012003146, 9011600108) καθώς και η χρέωση, η οποία καθορίστηκε στα 2,38/1΄από σταθερό και 1,52/1΄ από κινητό. Αναφέρεται ότι η χρέωση περιλαμβάνει ΦΠΑ Οι διευκρινήσεις «από σταθερό» και «από κινητό» αναγράφονται με πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, εν αντιθέσει με τους αριθμούς υψηλής χρέωσης και τη χρέωση αυτή καθεαυτή οι οποίοι αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Εκτός από τα νούμερα υψηλής χρέωσης αναγράφονται στην οθόνη παράλληλα με το σπηκάζ οι φράσεις «ακριβείς και έγκυρες προβλέψεις», «γιατί αξίζετε το καλύτερο!!!», «Βασιλική Κόντη & συνεργάτες» ενώ προβάλλεται και μία φωτογραφία της κ. Κόντη.

3) Σπηκάζ: Το πιο γνωστό αστρολογικό κέντρο στην Ελλάδα, το κέντρο ισχυρής ενόρασης και οι έμπειροι αστρολόγοι του, σας δίνουν τη δυνατότητα να μάθετε τι θα συμβεί στο πιο ιδιαίτερο τομέα της ζωής σας, τα αισθηματικά. Καλέστε τώρα και ακούστε τις αλάνθαστες προβλέψεις τους σε θέματα καρδιάς.

Προβάλλονται σταθερά 4 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης (9011241966, 9012003131, 9016943320, 9011600111) καθώς και η χρέωση, η οποία καθορίστηκε στα 2,38/1΄από σταθερό και 1,52/1΄ από κινητό. Αναφέρεται ότι η χρέωση περιλαμβάνει ΦΠΑ καθώς και ότι υπάρχει τηλεφωνική γραμμή παραπόνων σε σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ. Οι διευκρινήσεις «από σταθερό» και «από κινητό» και τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων αναγράφονται με πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, εν αντιθέσει με τους αριθμούς υψηλής χρέωσης και τη χρέωση αυτή καθεαυτή οι οποίοι αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Παράλληλα με το σπηκάζ αναγράφεται στη οθόνη η φράση «Κέντρο Ισχυρής Ενόρασης».

4) Σπηκάζ: Αναρωτιέστε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον στην αγάπη, στον έρωτα, στην επαγγελματική σας πορεία, στα οικονομικά; Η Μύριαμ και οι συνεργάτες της είναι εδώ για να σας αποκαλύψουν τις εξελίξεις στη ζωή σας με ακριβείς και αποτελεσματικές προβλέψεις. Καλέστε τώρα από σταθερό ή από κινητό τα νούμερα που βλέπετε στην οθόνη σας, γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Προβάλλονται σταθερά 4 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης (9011240966, 9012003131, 9016943320, 9011600111) καθώς και η χρέωση, η οποία καθορίστηκε στα 2,38/1΄από σταθερό και 1,52/1΄ από κινητό. Αναφέρεται ότι η χρέωση περιλαμβάνει ΦΠΑ καθώς και ότι υπάρχει τηλεφωνική γραμμή παραπόνων σε σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ. Οι διευκρινήσεις «από σταθερό» και «από κινητό» και τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων αναγράφονται με πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, εν αντιθέσει με τους αριθμούς υψηλής χρέωσης και τη χρέωση αυτή καθεαυτή οι οποίοι αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Παράλληλα με το σπηκάζ αναγράφεται στην οθόνη η φράση «η γνώση είναι δύναμη», ενώ προβάλλεται μια φωτογραφία της Μύριαμ.

5) Σπηκάζ: Ο πιο γνωστός και έμπειρος αστρολόγος στην Ελλάδα, ο Άγγελος Πράσινος και οι επιλεγμένοι από αυτόν συνεργάτες του, είναι τώρα κοντά σας. Συνομιλήστε μαζί τους ζωντανά καλώντας τώρα στα νούμερα που βλέπετε στην οθόνη και αναζητήστε τις έγκυρες προβλέψεις τους καθώς και τις άμεσες λύσεις για όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Άγγελος Πράσινος. Η λύση στο πρόβλημά σας.

Προβάλλονται σταθερά 4 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλής χρέωσης (9011241920, 9012003128, 9016946147, 9011600150) καθώς και η χρέωση, η οποία καθορίστηκε στα 2,38/1΄από σταθερό και 1,52/1΄ από κινητό. Αναφέρεται ότι η χρέωση περιλαμβάνει ΦΠΑ. Οι διευκρινήσεις «από σταθερό» και «από κινητό» αναγράφονται με πολύ μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, εν αντιθέσει με τους αριθμούς υψηλής χρέωσης και τη χρέωση αυτή καθεαυτή οι οποίοι αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Παράλληλα με το σπηκάζ, αναγράφονται στην οθόνη οι φράσεις «οικονομικά, αισθηματικά, επαγγελματικά, οικογενειακά», «Άγγελος Πράσινος», «η λύση στο πρόβλημά σας» ενώ προβάλλονται και πλάνα του κ. Πράσινου.

Πρόκειται περί εκπομπής δια της οποίας έγινε εκμετάλλευση των δεισιδαιμονιών των τηλεθεατών. Εν όψει του ότι ο τηλεοπτικός σταθμός διέκοψε ήδη την εν λόγω εκπομπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί σε αυτόν η διοικητική κύρωση της συστάσεως.


Για τους λόγους αυτούς
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης


Επιβάλλει προς τον τηλεοπτικό σταθμό m.TV-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV Α.Ε. την διοικητική κύρωση του προστίμου της συστάσεως όπως μη προβάλει εκπομπές οι οποίες εκμεταλλεύονται τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 29η Ιουλίου 2008.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ WWW.MYHOROSCOPE.GR

5 σχόλια:

La Pelle Noir είπε...

Μπράβο Ουρανίτσα! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Βέβαια η σωστή φράση ΔΕΝ είναι καλέστε ΣΤΑ νούμερα που βλέπετε στην οθόνη.
Το σωστό είναι, καλέστε ΤΑ Νούμερα που βλέπετε στην οθόνη.

Όσο γι αυτόν τον Κώστα Γαλανό που έχεις στην προηγούμενη ανάρτηση, έχω ρίξει πολύ γέλιο στο παρελθόν. Το τι παπαριές λέει είναι απίστευτο. Ο τρόπος όμως που τις λέει είναι το τελειωτικό! Αναρωτιέσαι μήπως το κάνει επίτηδες για να γελάσουμε. Αναρωτιέσαι αν είναι αληθινό αυτό που βλέπεις. Ακόμη και η Μύριαμ και ο Τζόσουα είναι ... επιστήμονες μπροστά του!

John Bardopoulos είπε...

Περίφημα και ποια εταιρία είναι αυτή; Που «παρέσυρε τα παιδία». Που να πούμε και την αλήθεια δεν φταίνε για την εικόνα που δείχνει η εταιρία προς τα έξω, γενικά οι εταιρίες και οι συμβάσεις είναι πολύ μπέρδεμα, που θέλει πολύ συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Γιάννη θα σε λυπήσω αλλά οι συμβάσεις είναι απολύτως διαφανείς και καθόλου μπέρδεμα.

Εξηγώ

ΠΟΤΕ δεν γίνεται χρήση του ονόματος ή της εικόνας κάποιου χωρίς την άδειά του και μάλιστα εγγράφως. Υπάρχει βέβαια και η τακτική όταν συμφωνείς να σε "χρησιμοποιησουν" με παράνομους τρόπους το ποσοστό της οικονομικής ανταπόδοσης να αυξάνεται κατά 20%.
Αυτό συνεπάγεται όμως, ότι είσαι υπεύθυνος να πληρώσεις εσύ πρόστιμα αν γίνει καταγγελία προσωπική. Η εταιρεία πληρώνει μόνο προς δημόσιες αρχές και συμβούλια.

Σωκράτης

John Bardopoulos είπε...

Δηλαδή, πόσο συνολικό κέρδος και πόση διάφορα; Και πως, ενδεχόμενα να αποδεικνύεται η ορθότητα της καταγγελίας του πελάτη, μήπως κρατάνε ηχογραφημένες τις ερωτήσεις και απαντήσεις; …

magika de spell είπε...

Ξαναγράφω γιατί την πρώτη φορά μου φαίνεται πως δεν καταχωρήθηκε.
Για εμένα προσωπικά όλο το νταβαντούρι με τους συλλόγους αστρολόγων, τηλ γραμμές, κ.λ.π. απαντήθηκε και λύθηκε οριστικά από την επιστολή των Συμμοριτών.
Μια όμως που προέκυψε και άλλο θέμα δεν αντέχω να μην κάνω 2 ερωτήσεις που μου γεννήθηκαν διαβάζοντας την "καμπάνα" -όπως την ονομάζουν και στα κανάλια.

1. Ο Άγγελος ΠΡΑΣΙΝΟΣ είναι ο αστρολόγος του ΠΑΣΟΚ ή όχι είναι τυχαίο που τον λένε ΠΡΑΣΙΝΟ (θα μπορούσε να είναι και των οικολόγων-ΠΡΑΣΙΝΩΝ επίσης);

2. Αν πάρω τηλ στη γραμμή και ζητήσω από όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες το feng shui τι ακριβώς θα λάβω; Ξέρει κανείς να μου πει για να μη χρεώνομαι τσάμπα;