Για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής τεχνολογίας ένας δορυφόρος χρησιμοποίησε την κινητή τηλεφωνία για να στείλει το ραδιο-σήμα του πίσω στη Γη. Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Χέρσελ, ο οποίος, λίγες μόλις μέρες μετά την εκτόξευσή του, χρησιμοποίησε ίδια τεχνολογία με αυτήν που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα GSM για να επικοινωνήσει με το σταθμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στην Αυστραλία.
Η μετάδοση των δεδομένων από το δορυφόρο έγινε με ταχύτητα 1,5 Mbps, δηλαδή όσο μια μέση οικιακή ευρυζωνική σύνδεση. Το σήμα κινητής τηλεφωνίας του «Χέρσελ» ταξίδεψε περίπου 280.000 χλμ. μέχρι να φθάσει στον επίγειο σταθμό.
Ο Πλανκ, ο «αδελφός» δορυφόρος του Χέρσελ, που εκτοξεύτηκε ταυτόχρονα, έχει και αυτός την ίδια τεχνολογία και η δική του ικανότητα μετάδοσης μέσω κινητής τηλεφωνίας θα δοκιμαστεί σε λίγες μέρες.
Στη διάρκεια της αποστολής τους, οι δύο δορυφόροι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή για να μεταφέρουν δεδομένα που συλλέγουν τα επιστημονικά όργανά τους και τα υπο-συστήματά τους.
Οι πρώτες μαθηματικές προσομοιώσεις και δοκιμές εδάφους για την εφαρμογή της κινητής τεχνολογίας στους δύο δορυφόρους ξεκίνησαν το 2001, λόγω της ανάγκης της ESA να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά το διαθέσιμο εύρος ζώνης. Ο σχεδιαζόμενος ευρωπαϊκός δορυφόρος Γαία, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2011, θα χρησιμοποιήσει κι αυτός ανάλογη τεχνολογία.
Το πρότυπο GSM είναι η πιο διαδεδομένη στον κόσμο τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας και τα επίγειά δίκτυά της, σύμφωνα με την Ένωση GSM, καλύπτουν πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γης σε 212 χώρες και περιοχές. Σύντομα η κάλυψη του GSM, χάρη στους ευρωπαϊκούς δορυφόρους, θα επεκταθεί βαθειά στο διάστημα, σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη, μέχρι το λεγόμενο «σημείο Λαγκράνζ 2», τον τελικό προορισμό των Xέρσελ και Πλανκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου