16.5.09

Το Facebook ίσως συμβάλει στον εξανθρωπισμό των ρομπότ

Το πρώτο ρομπότ που μιλά αραβικά και έχει προφίλ στο Facebook σχεδιάστηκε από Ελληνα πληροφορικό

Φαίνεται πως δεν υποφέρουν από μοναξιά μόνον οι άνθρωποι, και τα ρομπότ επίσης έχουν προβλήματα «κοινωνικοποίησης» εξαιτίας της περιορισμένης επαφής τους με ανθρώπους.

Ο δρ Ν. Μαυρίδης με το ρομπότ Ο δρ Ν. Μαυρίδης με το ρομπότ Μολονότι ορισμένοι συγγραφείς ή σκηνοθέτες έργων επιστημονικής φαντασίας επιχειρούν να μας πείσουν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα συνυπάρχουν αρμονικά με τις μηχανές, στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύουν σοβαρές επιστημονικές μελέτες, οι πιθανότητες να αναπτυχθούν φιλικοί δεσμοί ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μια μηχανή είναι ελάχιστες.

Πράγματι, όπως προκύπτει από τις έρευνες αυτές, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα ρομπότ μέσα σε λίγες εβδομάδες εξαφανίζεται λόγω του στερεοτυπικού και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα της ρομποτικής συμπεριφοράς.

Για να βγάλει τα ρομπότ από την απομόνωσή τους, μια ομάδα Αράβων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνεργασία με Ελληνες και Γερμανούς επιστήμονες, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μια από τις πλέον δημοφιλείς, προς το παρόν μεταξύ των ανθρώπων, υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, το περίφημο Facebook.

Η ιδέα της κατασκευής του πρώτου ρομποτικού μοντέλου που θα είναι ικανό να διατηρεί το δικό του προφίλ στο Facebook ανήκει στον Νικόλαο Μαυρίδη, καθηγητή Πληροφορικής και διευθυντή του Interactive Robots and Media Lab (IRML) του οικείου πανεπιστημίου (www.hafeet. uaeu. ac.ae/irml/). Ο καθηγητής Μαυρίδης με αυτό το φιλόδοξο σχέδιο θέλησε να διερευνήσει τη δυνατότητα εδραίωσης μιας νέας μορφής σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, οι οποίες δεν θα βασίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.

Το πρωτοποριακό ρομπότ θα φέρει το πολυσήμαντο όνομα Ibn Sina, του σπουδαίου Πέρση φιλοσόφου και επιστήμονα του 10ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος είναι γνωστός στη Δύση με το εκλατινισμένο όνομά του Αβικένας. Χάρη σε ειδικά προγράμματα, θα είναι το πρώτο ρομπότ που θα μπορεί να επιτελεί ταυτοχρόνως κάποιες ενέργειες που είναι θεμελιώδεις για την ανθρώπινη επικοινωνία: να αναγνωρίζει πρόσωπα, ξέροντας πότε έχει να κάνει με ένα «ζωντανό» άτομο και πότε με την απεικόνισή του σε μια φωτογραφία, να συζητά με άλλα άτομα και, το κυριότερο, να ενημερώνει το προφίλ του προσθέτοντας φωτογραφίες και νέες πληροφορίες.

Θα μπορεί, επίσης, να ανατρέχει σε αναμνήσεις προηγούμενων συναντήσεων και να τις χρησιμοποιεί ως αφορμή για την έναρξη διαλόγου, π.χ. «Την περασμένη Πέμπτη που συναντηθήκαμε...»

Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο Ibn Sina θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στα εργαστήρια του IRML και να έρχεται σε επαφή με τα άτομα που εργάζονται εκεί. Οταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, θα τον ρωτά το όνομά του και θα αναζητά το προφίλ του στο Facebook. Την επόμενη φορά που θα τον συναντά, θα αξιοποιεί τις πληροφορίες που θα έχει συλλέξει σχετικά με το άτομο αυτό ως αφορμή για την έναρξη διαλόγου. Μια άλλη εξίσου καλή ευκαιρία για συζήτηση είναι η διαπίστωση ότι το ρομπότ και ο συνομιλητής του μοιράζονται τους ίδιους διαδικτυακούς φίλους (π.χ. «Είδα τον Γιώργο σήμερα το πρωί»).

Ο σχεδιασμός ενός «κοινωνικά δικτυωμένου» ρομπότ ανέδειξε μιαν άλλη, απρόσμενη διάσταση του Facebook: την ενδεχόμενη αξιοποίησή του για επιστημονικούς σκοπούς. Το αν μέσω αυτού θα βελτιωθούν οι σχέσεις ανθρώπου-μηχανής, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Αν πάντως η συμβολή του Facebook στις σχέσεις ανθρώπου-μηχανής είναι ανάλογη με τη συμβολή του στις διανθρώπινες σχέσεις, τότε δεν θα πρέπει να ελπίζουμε και πολλά. *


Δεν υπάρχουν σχόλια: