Αν και η κβαντική κρυπτογράφηση έχει χαρακτηριστεί «ο εφιάλτης των χάκερ», το πρόβλημα μέχρι τώρα –προκειμένου να υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές- ήταν να γίνει δυνατή η μετάδοση κρυπτογραφημένων δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολο, καθώς η μετάδοση είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Δύο νέες επιστημονικές μελέτες φαίνεται πως πλέον ανοίγουν το δρόμο γι’ αυτό.
Η πρώτη επιστημονική εργασία περιγράφεται σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό “Nature” σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας της Αυστρίας, οι οποίοι κατόρθωσαν να στείλουν κωδικοποιημένα φωτόνια σε απόσταση 144 χλμ. μεταξύ των ισπανικών νησιών Λας Πάλμας και Βαλεαρίδων.
Λόγω της επιτυχίας του παραπάνω τεστ, οι αυστριακοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον δυνατό να πετύχουν την ίδια κρυπτογραφημένη επικοινωνία μέσω του διαστήματος, σε μεγαλύτερες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η κβαντική κρυπτογράφηση επιτρέπει την μετάδοση ροής σωματιδίων φωτός (φωτονίων), γεγονός που την καθιστά άτρωτη και απόλυτα ασφαλή σε οποιαδήποτε απόπειρα υποκλοπής των μεταδιδόμενων μηνυμάτων, καθώς ο οποιοσδήποτε «ωτακουστής» αναπότρεπτα αφήνει το ίχνος του και έτσι γίνεται αντιληπτός (αυτό συμβαίνει επειδή, με βάση τους νόμους της κβαντομηχανικής, αρκεί η απλή πράξη της παρατήρησης των φωτονίων για να μεταβάλλει την κατάστασή τους).
Μια ομάδα αυστριακών φυσικών ανακοίνωσε ότι μια σημαντική πρόοδος στην κβαντική κρυπτογράφηση της επόμενης γενιάς μπορεί να καταστήσει εφικτή μελλοντικά την αποστολή και λήψη κβαντικά κωδικοποιημένων μηνυμάτων μέσω δορυφόρων σε μεγάλες αποστάσεις. Μια άλλη ομάδα βρετανών επιστημόνων ανακοίνωσε ανάλογες προόδους. πηγη enet.gr
Η ιδιότητα αυτή έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών, αλλά και φορέων και εταιριών και τραπεζών του ιδιωτικού τομέα. Στην κβαντική κρυπτογράφηση, τα φωτόνια χρησιμοποιούνται ως το «κλειδί» για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση του μηνύματος, όπως στη συμβατική κρυπτογράφηση χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι μαθητικοί τύποι.
Η δεύτερη σχετική επιστημονική εργασία έγινε από βρετανούς ερευνητές του Εργαστηρίου της Τοσίμπα και φυσικούς στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο φυσικό περιοδικό “New Journal of Physics”. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης κβαντικά κρυπτογραφημένων δεδομένων και σε χαμηλότερο κόστος. Η αύξηση της ταχύτητας είναι σχεδόν 100πλασια και φθάνει πια τα 10Mbps σε απόσταση 20 χλμ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν υπήρχε μαζική παραγωγή του νέου συστήματος, δεν θα ξεπερνούσε το κόστος ενός καλού συστήματος firewall.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου