28.5.09

Προσπάθειες δημιουργίας βιομηχανικού ανθρώπινου δέρματος

Ανθρώπινο δέρμα από εργοστάσιο. Αυτό είναι, εδώ και χρόνια, το όνειρο χημικών, γιατρών και φαρμακοποιών. Οι ερευνητές έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες δέρματος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί αν διάφορα προϊόντα (κρέμες, σαπούνια, καθαριστικά, φάρμακα κ.α.) είναι συμβατά με το δέρμα ή αν, αντίθετα, προκαλούν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στους καταναλωτές.

Τέτοια τεστ σε τεχνητό δέρμα θεωρούνται πιο κατάλληλα σε σχέση με ανάλογα πειράματα στο δέρμα ζώων. Το τεχνητό δέρμα είναι σπάνιο, καθώς η παραγωγή του είναι πολύπλοκη και απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία.

Προς το παρόν, ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρίες στην αγορά δεν μπορούν να παράγουν περισσότερα από 2.000 κομμάτια δέρματος το μήνα, όταν η ζήτηση, μόνο στην Ευρώπη, ξεπερνά τα 6,5 εκατ. κομμάτια το χρόνο, με συνέπεια η ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Τώρα, γερμανοί ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Fraunhofer-Gesellschaft, υπό τον καθηγητή Χάικε Μέρτσινγκ και τον Γιεργκ Σέξλερ, αναπτύσσουν μια καινοτομική νέα τεχνολογία αυτοματοποιημένης βιομηχανικής παραγωγής ανθρώπινου δέρματος.

Το δέρμα αυτό περιλαμβάνει δύο στρώματα με διαφορετικούς τύπους κυττάρων (μια σαφής βελτίωση σε σχέση με τα μέχρι τώρα μονοστρωματικά και μονοκυτταρικά είδη τεχνητού δέρματος) και αποτελεί μια σχεδόν τέλεια αντιγραφή του ανθρώπινου δέρματος, καλύτερη από όποιο άλλο σχετικό προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Μια διεπιστημονική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου Φραουνχόφερ –με τη συνεργασία κυρίως μηχανικών και βιολόγων εδώ κι ένα χρόνο- ήδη αναπτύσσει μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για αυτό το δέρμα, που αποτελείται από διαδοχικά στάδια (στα οποία συμμετέχει ακόμα και ένα ρομπότ!), ώσπου να δημιουργηθεί ένας ελαστικός ιστός δέρματος.

Κρίσιμο σημείο είναι η αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης του παραγόμενου δέρματος με μύκητες ή βακτήρια. Το αυτόματο εργοστάσιο δέρματος αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Ο αρχικός στόχος είναι η μηνιαία παραγωγή 5.000 τμημάτων δέρματος υψηλής ποιότητας με τιμή κάτω από 34 ευρώ το καθένα.

Εκτός από τις βιομηχανίες προϊόντων σχετικών με το δέρμα, αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από τον τομέα της ιατρικής, καθώς οι χειρουργοί που κάνουν μεταμοσχεύσεις, χρειάζονται υγιείς ιστούς για να αντικαθιστούν κατεστραμμένα τμήματα του δέρματος, όταν τα εγκαύματα καλύπτουν μεγάλα τμήματα του σώματος των ασθενών.

Προς το παρόν, το δέρμα του υπό ανάπτυξη εργοστασίου δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτό το σκοπό, καθώς δεν διαθέτει τροφοδοσία με αίμα και έτσι απορρίπτεται από το ανθρώπινο σώμα μετά από λίγο καιρό. Όμως οι γερμανοί ερευνητές ήδη μελετούν τη δημιουργία ενός βελτιωμένου δέρματος που θα περιλαμβάνει ακόμα και αιμοφόρα αγγεία. Όταν ολοκληρώσουν το έργο τους, θα είναι εφικτή πλέον η πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή και τεχνητού δέρματος για μεταμοσχεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: