Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του ποντικιού μετά από μια μακρόχρονη προσπάθεια, που κράτησε δέκα χρόνια. Έτσι το ποντίκι γίνεται το δεύτερο θηλαστικό, μετά τον άνθρωπο, του οποίου διαβάζεται ο πλήρης γενετικός κώδικας.
Το ταπεινό ποντίκι αποτελεί το βασικό «εργαλείο» για τα πειράματα των επιστημόνων στα εργαστήρια όλου του κόσμου και έτσι αναμένεται ότι το «ξεδίπλωμα» του «βιβλίου των γονιδίων» του θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην μάχη καταπολέμησης πολλών ανθρώπινων ασθενειών, καθώς ο γενετικός κώδικας του είναι κατά περίπου 75% ίδιος με τον ανθρώπινο.
Η δημοσίευση της σχετικής επιστημονικής εργασίας έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα (με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του ελληνικής καταγωγής επιστήμονα Κωνσταντίνου Ποταμούση του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον) στο βιολογικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLoS Biology, σύμφωνα με το BBC.
Η γενετική αλληλουχία που διαβάστηκε, αποτελεί το πλήρες περιεχόμενο του γενετικού υλικού στον πυρήνα του κυττάρου ενός ποντικιού. Μέχρι στιγμής, εκτός από τον άνθρωπο και το ποντίκι, που ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του γονιδιώματός τους, έχουν δημοσιοποιηθεί σε γενικές γραμμές, αλλά όχι πλήρως, τα γονιδιώματα του σκύλου, του χιμπατζή, του αρουραίου, της γάτας, του πιθήκου μακάκου και του πλατύποδα.
Περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, το ποντίκι έχει χρησιμοποιηθεί για να κατανοηθεί η εμφάνιση και εξέλιξη των ανθρώπινων ασθενειών. Χάρη στις μελέτες σε ποντίκια, έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιοπαθειών και πολλών άλλων ασθενειών.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν πάνω από 20.000 γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεϊνες του ποντικιού. Περίπου 5.000 γονίδια του ποντικιού εμφανίστηκαν αφού οι πρόγονοι του ανθρώπου και του ποντικιού τράβηξαν τους δικούς τους ξεχωριστούς εξελικτικούς δρόμους, συνεπώς αυτά τα γονίδια υπάρχουν μόνο στα ποντίκια.
Η ανάγνωση του γονιδιώματος του ποντικιού άρχισε το 1999 και μια πρώτη δημοσίευση τμήματος του γονιδιώματος έγινε το 2002. Το κόστος της ερευνητικής προσπάθειας, που ανέλαβαν κυρίως ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου