4.2.09

Google Earth-Ocean

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com

Κλικ, και πάω κατάδυση!..

ΕΝΑ καινούργιο «εργαλείο» του Google, που θα μας επιτρέπει να... κάνουμε καταδύσεις στις θάλασσες όλου του κόσμου και να «εξερευνούμε» τον μαγικό κόσμο του βυθού, λέγεται Ocean, και εντάσσεται στην τελευταία «έκδοση» του Google Earth, του site που έχει χαρτογραφήσει όλο τον κόσμο, και από το οποίο ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί ώς και... τη γειτονιά του! Η υποθαλάσσια εξερεύνηση με το Ocean, γίνεται με τη βοήθεια μιας μεγάλης ομάδας ειδικών που συνεργάζονται με το Google. Ωκεανογράφοι, βιολόγοι κ.ά. Ο εικονικός καταδύτης θα μπορεί να κολυμπάει γύρω από υποθαλάσσια ηφαίστεια, να παρακολουθεί βίντεο για τη ζωή στον βυθό της θάλασσας, να «επισκέπτεται» ναυάγια και να διαβάζει γι' αυτά, και επίσης να «ανεβάσει» στο site ο καθένας φωτογραφίες από τις δικές του θαλάσσιες εξερευνήσεις.

Η GOOGLE επισημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει μόλις το 5% των ωκεανών της Γης, οι οποίοι καλύπτουν περισσότερο από το 70% της επιφάνειάς της και περιέχουν περίπου το 80% της ζωής που υπάρχει στον πλανήτη. Ο σερ Ντέιβιντ Αττέμπορο, ο διάσημος Αγγλος φυσιοδίφης, παραγωγός μερικών από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ για τη φύση, χαιρέτισε με ενθουσιασμό την «έναρξη» του Ocean. Στην καινούργια «έκδοση» του Google Earth (στην οποία, όπως είπαμε, εμπεριέχεται το Ocean), υπάρχει μια καινούργια εφαρμογή που λέγεται «Time Travel» (ταξίδι μέσα στον χρόνο). Αυτή, σου επιτρέπει να δεις την εξέλιξη πολλών έργων, όπως αυτά είχαν «συλληφθεί» στο παρελθόν από τους γιγάντιους δορυφόρους του Google. Οπως διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ανάμεσα σε άλλα ωραία, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς, ο δορυφόρος «πιάνει» Αθήνα...

Σε τι κόσμο, μπαμπά;

...Κι όμως, τα παιδιά, δυστυχώς, γεννιούνται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Πολλά από αυτά σε περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τέτοια, που έρχονται στον κόσμο με σοβαρά εκ γενετής προβλήματα. Στην Κίνα, αυτές τις μέρες, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Δημογραφικού και Οικογενειακού Σχεδιασμού, ότι τα παιδιά με «εκ γενετής ελαττώματα» στην περιοχή Σανγκζί, περιοχή με πολλά ανθρακωρυχεία, έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2001. Ο Γιανγκ Φαν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι στην περιοχή αυτή, όπου υπάρχουν και αρκετά εργοστάσια που «απελευθερώνουν» χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα, γεννιέται ένα ελαττωματικό παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα». Συμπλήρωσε δε, πολύ μελαγχολικά, ότι «για τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, το αντίτιμο για τις ανθρώπινες ζωές που καταστρέφουμε είναι πολύ μεγάλο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/02/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: