31.1.09

Η RAM των βιολογικών εγκεφάλων σε μεμονωμένους νευρώνες

Ιχνη κυτταρικής μνήμης που εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο λειτουργούν σαν μνήμη ταχείας πρόσβασης (RAM)

Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η καταγραφή και η μόνιμη αποθήκευση στη μνήμη των νέων πληροφοριών είναι μια επίπονη και χρονοβόρος διεργασία. Το πέρασμα από την αρχική βραχύχρονη μνήμη στη μακρόχρονη μνήμη είναι μια σταδιακή μετατροπή των αρχικών μνημονικών ιχνών σε βαθύτερες μνημονικές εγχαράξεις που αποτυπώνονται σε διάφορα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου. Ωστόσο, για τη συνεχή και καλή λειτουργία του εγκεφάλου απαιτείται ένα είδος πρόσκαιρης καταγραφής των πληροφοριών. Τα παραπάνω ήταν από καιρό γνωστά.

Η είδηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο τελευταίο τεύχος του «Nature Neuroscience», και επιπλέον διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, είναι ότι μία ομάδα ερευνητών που εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας κατάφερε, για πρώτη φορά, να ανιχνεύσει ειδικά νευρωνικά σήματα που υποδεικνύουν σαφώς την παρουσία μιας στοιχειώδους κυτταρικής μνήμης στους νευρώνες του μετωπιαίου φλοιού.

Οι νευρώνες του μετωπιαίου φλοιού έχουν την ικανότητα να διατηρούν για περίπου 1,5 λεπτό ίχνη μνήμης και συνεπώς είναι σε θέση να αναπληρώνουν τα «κενά» μνήμης που δημιουργεί η χρονοβόρος διαδικασία αποθήκευσης των πληροφοριών σε μονιμότερες μορφές μακρόχρονης μνήμης.

«Αυτός ο τύπος πρόσκαιρης μνήμης είναι ανάλογος με τη μνήμη ταχείας πρόσβασης ή μνήμη RAM των υπολογιστών που διατηρεί για σύντομο χρονικό διάστημα τις πληροφορίες και μας επιτρέπει να εργαζόμαστε», εξηγεί ο Don Cooper, καθηγητής Νευρολογίας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και υπεύθυνος γι' αυτή την έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πάνω σε ποντίκια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και ανέλυσαν λεπτομερώς τη δραστηριότητα των μεμονωμένων νευρώνων των ποντικών εφαρμόζοντας κατάλληλα μικροηλεκτρόδια, ώστε να ανιχνεύσουν αμέσως τα πρώτα ίχνη μνήμης μόλις αυτή σχηματιζόταν. Κατάφεραν μάλιστα να εντοπίσουν έναν ειδικό υποδοχέα (τον Glu R5) πάνω στη μεμβράνη αυτών των νευρώνων, έναν χημικό διακόπτη που επιτρέπει επιλεκτικά την είσοδο ορισμένων ουσιών μέσα στον νευρώνα, και ο οποίος όταν ενεργοποιείται πυροδοτεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων που ευθύνονται για τη διαμόρφωση του αρχικού μνημονικού ίχνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση των πρώτων σταδίων και του νευρωνικού υποστρώματος της βραχύχρονης μνήμης και του πώς ακριβώς αυτό το είδος πρόσκαιρης μνήμης επηρεάζεται από το αλκοόλ και άλλους εξωγενείς παράγοντες. *


2 - 31/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: