3.1.09

ΟΗΕ, όμηρος του Ισραήλ!



Η ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να επιβάλει τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα υπενθύμισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη του υποταγή στον ισραηλινό παράγοντα. Και αυτή τη φορά, όπως και σε δεκάδες άλλες στο παρελθόν, ήταν οι ΗΠΑ που άσκησαν βέτο εμποδίζοντας την έκδοση απόφασης κατά του Ισραήλ, υποχρεώνοντας το 15μελές όργανο να «ψιθυρίσει» την οργή του με την έκδοση μιας μη δεσμευτικής δήλωσης που καλούσε το Ισραήλ να σταματήσει την επιδρομή του.


Η εξέλιξη αυτή σχολιάστηκε αρνητικά, με χαρακτηριστικό το δυσοίωνο σχόλιο εκπροσώπου του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών της Ουάσιγκτον ότι «τα Ηνωμένα Εθνη τελούν υπό ισραηλινή ομηρία». Μια σύντομη αναδρομή σε ανάλογες περιπτώσεις δικαιολογεί το σχόλιο αυτό, καθώς προκύπτει ότι από το 1972 μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον εμπόδισε 40 αποφάσεις κατά του Ισραήλ που προσπάθησε να εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και άλλες τέσσερις αποφάσεις για τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα κατά την τελευταία πενταετία.

Το φίμωμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο είναι η προκλητική παρεμπόδιση κάθε προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών να πλησιάσουν και να εκτιμήσουν επί τόπου την ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο παρεμπόδισης καταγράφηκε μόλις στις 13 Δεκεμβρίου, όταν οι ισραηλινές αρχές έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση και στη συνέχεια απέλασαν τον Ρίτσαρντ Φαλκ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στη Γάζα και να συντάξει έκθεση για την κατάσταση εκεί. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και παλαιότερα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του 2002, μετά την επιδρομή των Ισραηλινών στον καταυλισμό Τζενίν της Δυτικής Οχθης, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος διερευνητικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ.

Οπως επισημαίνει, η αμερικανίδα συγγραφέας Φιλίς Μπένις, «υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο του Ισραήλ να αποκαλύψει τις οι ανθρωπιστικές συνέπειες» από τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Μπένις αναφέρεται σε αμερικανούς δημοσιογράφους οι οποίοι, επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους, έγραψαν ότι το Ισραήλ «προτιμά το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος που επιφέρει ο αποκλεισμός του ΟΗΕ από το μακροπρόθεσμο κίνδυνο να εκτεθούν οι ισραηλινοί στρατιωτικοί στην απειλή δικών για εγκλήματα πολέμου».

Πρόκειται για ένα μοντέλο αποκλεισμού και κατάπνιξης της φωνής του διεθνούς οργανισμού το οποίο στοχεύει στην απόκρυψη της πραγματικότητας. Και, κατά συνέπεια, στην αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να κατανοήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες.


ΑΧ. ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/01/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: