23.1.09

Αυτος ειναι ο εφερευτης του Ντονερ Κεμπαμπ

πό τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com
Ο ΜΑΧΜΟΥΤ ΑΪΓΚΟΥΝ, Τούρκος που μετανάστευσε στο Βερολίνο όταν ήταν μόλις 16 ετών (τώρα δεν είναι πλέον εν ζωή, απεβίωσε πριν από 1 χρόνο περίπου στην ώριμη ηλικία των 87 ετών), είναι, σύμφωνα με τα βρετανικά μίντια, ο άνθρωπος που εφηύρε αυτό που οι Τούρκοι ονομάζουν «ντονέρ κεμπάμπ», και εμείς, λίγο πιο... ταπεινά, «γύρο με πίτα» -ας μην τα χαλάσουμε και σ' αυτό! Πιστώνεται, εν πάση περιπτώσει, με την εφεύρεση, πριν από περίπου 40 χρόνια, αυτού του εξαίσιου, λαϊκού εδέσματος (παρηγοριά ωραιότατη σε τούτους τους καιρούς της κρίσης), για να δώσει λίγη τροφή της προκοπής (να λαδώσει, δηλαδή, τ' άντερο, όπως λέμε) στους χιλιάδες συμπατριώτες του «γκασταρμπάιτερ» που δούλευαν ολημερίς, κάποτε και ολονυχτίς, στα γερμανικά εργοστάσια. Το έδεσμα απλώθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Γαλλία δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα, ούτε και στην Ιταλία -εκεί οι άνθρωποι έχουν τη δική τους, εξαίσια, κουζίνα.

ΣΤΗ Βρετανία, όμως, «έσκισε». Και εκεί, τώρα, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του BBC, μετά από πολλές συζητήσεις και καυγάδες, πήρε πιστοποιητικό «καλού διατροφικού προϊόντος», υπό προϋποθέσεις, από τον κ. Σάιμον Λάνγκλεϊ-Εβανς, καθηγητή διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Είπε ότι το ντονέρ κεμπάμπ (ή ο γύρος) έχει «καλή διατροφική αξία», εφόσον το κρέας είναι άπαχο και «καθαρό» (όχι από... περίεργα κομμάτια του ζώου), η πίτα από αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλάτι λιγοστό και η ντομάτα βιολογικής καλλιέργειας.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ δεν κάνει λόγο, βεβαίως, για τις άλλες... προστιθέμενες αξίες, όπως είναι πατάτες τηγανητές (σε πόσο και τι είδους λάδια, άραγε;), σε τζατζίκι και, στην περίπτωση του «τουρκικού ντονέρ», καυτερή σάλτσα τσίλι και τα άλλα λαχανικά, αγγουράκι, λάχανο, κ.λπ. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο γύρος με πίτα που περιγράφει ο καθηγητής από το Νότιγχαμ, είναι άλλο προϊόν από εκείνο που συνήθως αγοράζουμε και τρώμε και που, όταν το ανέλυσε, βρήκε ότι περιέχει 140 γραμμάρια λιπαρά, θερμίδες ανάλογες με το να πιει κάποιος ένα ποτήρι μαγειρικού λαδιού και ότι όλα αυτά είναι «μέγας κίνδυνος» για εκτόξευση των «τιμών» της χοληστερίνης.

ΤΟ ΝΤΟΝΕΡ, που αποτελείται από αρνίσιο κρέας (αυτό ανέλυσε το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ), και όχι από χοιρινό που «συνθέτει» τον δικό μας «γύρο» (και που εάν το ανέλυε μπορεί και να μην πέρναγε το «τεστ υγιεινής διατροφής»), προέρχεται από την τουρκική λέξη «ντοντουρμέκ», που σημαίνει «κρέας που ψήνεται περιστρεφόμενο». Η περιστροφή, λοιπόν, και η κοπή, σε λεπτές φέτες, ωραίων κομματιών καθαρού και άπαχου κρέατος, είναι... γαστρονομικό «λειτούργημα». Το στοίβαγμα κομματιών κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου, ιδίως όταν αυτά πολτοποιούνται και γίνονται κιμάς, δημιουργεί αυτό που οι Εγγλέζοι ονομάζουν «πόδι του ελέφαντα» και που βλέπουμε συχνά στα αγαπημένα μας σουβλατζίδικα. Αυτό το σκεύασμα το βρετανικό υπουργείο Υγείας, πέρυσι, ονόμασε «άγρια διατροφική βόμβα», εξίσου βλαβερή με εκείνη των αμφιλεγόμενης σύνθεσης χάμπουργκερ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: