Υπνοβατώντας στον παγκόσμιο ιστό-ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΖΩΗ
Ισπανίδα έστειλε τρία ηλεκτρονικά μηνύματα ενώ κοιμόταν. Είναι η πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που καταγράφεται περίπτωση υπνοβασίας στο διαδίκτυο. Το περιστατικό είναι τόσο πρωτόγνωρο, ώστε χρειάστηκε να επινοηθεί νέος όρος για να το περιγράψει: «zzz-mailing».
Οι νευρολόγοι του Πανεπιστημίου του Τολέδο, που κατέγραψαν το πρωτοφανές περιστατικό, το γνωστοποίησαν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Sleep Medicine».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η 44χρονη υπνοβάτισσα εκτέλεσε κοιμώμενη μια σειρά από ενέργειες με εκπληκτική ακρίβεια: δύο ώρες αφότου είχε πέσει να κοιμηθεί, σηκώθηκε και πήγε στο δωμάτιο όπου ήταν ο υπολογιστής· τον άναψε, ενεργοποίησε τη σύνδεση στο διαδίκτυο, άνοιξε το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πληκτρολογώντας σωστά το όνομα του χρήστη και τον κωδικό εισόδου, και στη συνέχεια έγραψε και έστειλε τρία μηνύματα σε τρεις ανθρώπους των οποίων οι διευθύνσεις ήταν αποθηκευμένες στις «Επαφές» της. Το κείμενο των μηνυμάτων, το οποίο ήταν μια πρόσκληση για ποτό, συχνά περιείχε ανάμικτα κεφαλαία και πεζά στοιχεία, δεν είχε ομοιόμορφη μορφοποίηση και σε μερικές περιπτώσεις ήταν ακατάληπτο.
Οταν την επόμενη μέρα ένας από τους παραλήπτες τηλεφώνησε στη γυναίκα για να της ζητήσει διευκρινίσεις, εκείνη δεν θυμόταν απολύτως τίποτε, αντίδραση τυπική ενός ατόμου που έχει υπνοβατήσει. Οταν διάβασε τα μηνύματα, έμεινε άφωνη όχι μόνο επειδή της φαινόταν απίστευτο ότι τα είχε γράψει, αλλά και επειδή δεν της είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
Οι γιατροί που την εξέτασαν εικάζουν ότι το περιστατικό μπορεί να έχει κάποια σχέση με ένα φάρμακο που είχε πάρει η γυναίκα, θεωρούν όμως ότι η εξήγηση αυτή είναι ανεπαρκής και ότι θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί και από άλλα ανάλογα περιστατικά.
Η υπνοβασία θεωρείται μια διαταραχή του ύπνου (παραϋπνία) και είναι προϊόν κόπωσης, άγχους ή κατανάλωσης φαρμακευτικών ουσιών όπως τα ηρεμιστικά. Κάποιοι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι έχει γενετική βάση και άρα είναι κληρονομική. Ομως, αποφασιστικό ρόλο στην εκδήλωση αυτής της παράξενης συμπεριφοράς φαίνεται πως παίζει η ηλικία: η έξαρσή της παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών.
2 - 03/01/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου