7.10.08

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Οι σύγχρονοι πολιτικοί και οι αρχηγοί κρατών συμβουλεύονται αστρολόγους για τη χάραξη της πολιτικής τους και όχι μόνο. Προσφάτως έχουμε αναφέρει παραδείγματα από αυτήν εδώ τη στήλη. Οι αστρολόγοι όμως είχαν επιρροή και κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο εκάστοτε αυτοκράτορας ήθελε να ξέρει πότε θα πεθάνει και ο λόγος ήταν απλός: αδέλφια, γυναίκες, παιδιά δολοφονούσαν τον αυτοκράτορα προκειμένου να του πάρουν την εξουσία, πρακτική που μεταφέρθηκε και στα χρόνια του Βυζαντίου. Έτσι ο αυτοκράτορας ήταν επιφυλακτικός και πρόσεχε ιδιαίτερα το διάστημα που είχε αναγγείλει ο αστρολόγος ως μοιραίο. Βέβαια, άλλες από τις προβλέψεις ήταν επιτυχείς και άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο λόγος του αυτοκρατορικού αστρολόγου ήταν πιστευτός. Θα αναφέρουμε μια κλασική περίπτωση.
Ο αυτοκράτορας Δομιτιανός διέθετε ένα πλήρες αρχείο από ωροσκόπια σημαντικών ανδρών που είχαν γεννηθεί στην αυτοκρατορία. Τα ωροσκόπια αυτά τα ονόμαζαν «βασιλικά», γιατί είχαν αστρολογικά στοιχεία που έδειχναν ότι τα άτομα αυτά μπορούσαν να φτάσουν ψηλά και να απειλήσουν τον αυτοκράτορα. Έτσι, είχε δημιουργήσει μια υπηρεσία που αναζητούσε τα άτομα αυτά και όταν τα έβρισκε τα σκότωνε είτε τα εξόριζε στις εσχατιές της αυτοκρατορίας, ώστε να μην αποτελούν απειλή γι’ αυτόν. Ο αστρολόγος Ασκληταρίωνας είχε προβλέψει τον επικείμενο θάνατο του Δομιτιανού. Ο αυτοκράτορας τον κάλεσε στο παλάτι. Αφού επιβεβαίωσε την αστρολογική πρόβλεψη, ο Δομιτιανός ρώτησε τον αστρολόγο αν μπορούσε να προφητεύσει τον τρόπο του δικού του θανάτου. Ο Ασκληταρίωνας, αφού μελέτησε το ωριαίο ωροσκόπιό του, απάντησε ότι πολύ σύντομα θα τον κομμάτιαζαν σκύλοι. Ο αυτοκράτορας, για να αποδείξει το ψευδές της προφητείας του, διέταξε να τον σκοτώσουν επιτόπου και να γίνει μια επικήδεια τελετή με φροντίδα, προκειμένου να καταδείξει ότι η αστρολογία είναι απάτη. Την ώρα της κηδείας ένας ξαφνικός άνεμος σκόρπισε την πυρά και σκυλιά έφαγαν το μισοκαμένο πτώμα. Ύστερα από αυτό το περιστατικό, τον αυτοκράτορα άρχιζαν να τον ζώνουν τα φίδια. Την παραμονή της δολοφονίας του είπε στους συντρόφους του: «Η σελήνη θα είναι ματωμένη καθώς θα μπαίνει στον Υδροχόο και θα συμβεί ένα γεγονός για το οποίο θα μιλά όλος ο κόσμος». Το βράδυ του ήταν ανήσυχο. Ξύπνησε ξαφνικά. Έξυσε μια μυρμηγκιά στο πρόσωπο, η οποία μάτωσε, και είπε: «Ας είναι αυτό το αίμα που θα αποτρέψει την πρόβλεψη του αστρολόγου». Σε λίγο ρώτησε τι ώρα ήταν. Οι δούλοι του του είπαν ψέματα ότι ήταν η έκτη πρωινή, γιατί η πρόβλεψη έλεγε ότι θα δολοφονηθεί την πέμπτη πρωινή. Αφού διέφυγε τον κίνδυνο, πήγε να φάει μερικά φρούτα και να πάρει το λουτρό του. Ο Παρθένιος, ο αρχιθαλαμηπόλος, όμως, του άλλαξε τα σχέδια. Του ανακοίνωσε ότι κάποιο σπουδαίο πρόσωπο τον περιμένει στα διαμερίσματά του. Πράγματι, πήγε στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του, όπου και τον δολοφόνησαν. Ήταν 5 το πρωί, 18 Σεπτεμβρίου του 96 μ.Χ., όπως ακριβώς έλεγε και η πρόβλεψη. Ο Άρης στην ανατολή, τετράγωνο με τη Σελήνη στον Υδροχόο και σύνοδο του Κρόνου στο ναδίρ του ωροσκοπίου του. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι τον διαδέχτηκε ο Marcus Cocceius Nerva, που είχε βασιλικό ωροσκόπιο.

Πηγή για τα ανωτέρω είναι το σπουδαίο βιβλίο του Benson Bobrich «The Fated Sky», που εξετάζει τον ρόλο της αστρολογίας στην ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τις μέρες μας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΣ

2 σχόλια:

Vassilis Papadolias είπε...

Εύγε και για την παραπάνω δημοσίευση, Κε Κορωνάκη, την οποία τη διάβασα και στο περιοδικό σας. Η ανάδειξη θεμάτων πέραν των καθιερωμένων είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το κόσμο που ασχολείται με την αστρολογία.

Στη μαθητεία ες αεί είπε...

Ωραίο!