13.9.08

ΤΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ.....

το αναγνωστικό ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com



«Η μιζέρια του πλούτου»

ΑΠΟ ΤΟ βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Πασκάλ Μπρικνέρ, 60 ετών, που κυκλοφορεί (από τις εκδόσεις Αστάρτη, μετάφραση Λόισκα Ατσαγιανού) με τον πιο πάνω τίτλο και υπότιτλο «Η θρησκεία της αγοράς και οι εχθροί της», παραθέτουμε, μιας και είναι πάλι επίκαιρο το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών λόγω του επίμαχου φορολογικού νομοσχεδίου, που περιπετειωδώς, τελικά, ψηφίστηκε, το ακόλουθο απόσπασμα:

«Για να πούμε την αλήθεια, το επάγγελμα του οικονομολόγου δεν είναι κι εύκολο. Ο οικονομολόγος θα έπρεπε, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, να υφίσταται ελέγχους εγκυρότητας. Αν προσπαθήσουμε να επαληθεύσουμε μέχρι κεραίας τις προβλέψεις του, θα διαπιστώσουμε πως δεν είναι πιο αξιόπιστες από τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ή του ωροσκοπίου. Εντούτοις, πάνω σε αυτές τις προβλέψεις οικοδομούνται ολόκληρες πολιτικές και εκπονούνται προγράμματα. Ελάχιστα επαγγέλματα σωρεύουν ένα παρόμοιο ποσοστό λαθών και σφαλμάτων, τα οποία δεν τιμωρούνται ποτέ. Πέρα, λοιπόν, από τη βούληση για κοινωνική δικαιοσύνη που διακατέχει τους πιο γενναιόδωρους αμφισβητίες του, αυτό που προέχει καταρχάς, είναι να απαλλαγούμε από τη μυθολογία του καπιταλισμού, η οποία ενώνει όλα τα στρατόπεδα. Ισως, λόγω ακριβώς του θριάμβου του, ο καπιταλισμός να μπήκε σε μια αναγκαία φάση απομάγευσης. Μπορεί να μην κινδυνεύει να πεθάνει ή να αντικατασταθεί, όμως τείνει να εκχυδαϊστεί. Υπετίθετο πως η Οικονομία θα μας απελευθέρωνε από την ανάγκη. Ποιος θα μας απελευθερώσει όμως τώρα από την Οικονομία;».

Και μια σκέψη

«Οι καπιταλιστές δεν πιστεύουν καθόλου στον καπιταλισμό. Πιστεύουν στον σοσιαλισμό για τους πλούσιους. Θέλουν να είναι σίγουροι πως η κυβέρνηση θα μεριμνά μόνο γι' αυτούς, δίχως οι άλλοι να το αντιλαμβάνονται».

Μάικλ Μουρ, Αμερικανός κινηματογραφιστής, συγγραφέας, ηθοποιός και πολιτικός σχολιαστής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/9/2008

Η Ουρανιτσα θυμιθηκε και μια ριση του οικονομολογου Τζον Κενεθ Γκαλμπρειτ που καποτε
ειπε <<Η μονη λειτουργια των οικονομικων προβλεψεων είναι ότι κανουν την αστρολογια να φαινεται αξιοπρεπης>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: