9.6.08

Στα όπλα το βάρος του γαλλικού Τύπου γιά την επίσκεψη Σαρκοζί



ΠΑΡΙΣΙ Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου παρουσιάστηκε στον γαλλικό Τύπο με ειδικότερες αναφορές στη «νέα συμμαχία» που πρότεινε ο Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα και στη σύγκλιση απόψεων για τη μετανάστευση. Εμφαση δόθηκε στην ομιλία του Σαρκοζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική καταγωγή του.

Εμφαση στην ομιλία Σαρκοζί στη Βουλή έδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ
Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι TF1 σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρθηκε στη νέα συμμαχία μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, τονίζοντας ότι η ελληνογαλλική φιλία επεκτείνεται στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Οι δύο χώρες έχουν το ίδιο όραμα για την Ευρώπη και εξέφρασαν κοινή βούληση να ασχοληθούν με τα θέματα, που ανησυχούν τους πολίτες: την αγοραστική δύναμη και τον αγώνα κατά του ακριβού πετρελαίου.

Η εφημερίδα «Le Monde» σε άρθρο της με τον τίτλο «Μετανάστευση: Το Παρίσι υπέρ της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων» αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Σαρκοζί, υποστήριξε το ελληνικό αίτημα να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ελληνικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα σύστημα κοινής ακτοφυλακής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας».

Στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού EUROPE 1 δημοσιεύτηκε σχόλιο με τίτλο «Η Ελλάδα, επίλεκτος εταίρος του Σαρκοζί στην Ευρώπη». Αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε μια «νέα ελληνογαλλική συμμαχία» και ένα «νέο σύμφωνο».

Η «Figaro» σε άρθρο της με τον τίτλο «Το Παρίσι προσφέρει στην Αθήνα μια νέα συμμαχία», σημειώνει: «Η Αθήνα επιφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο. Ενώπιον της ελληνικής Βουλής, που αρνείται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το δικαίωμα να διατηρήσει το όνομα μιας εκ των ιστορικών επαρχιών της, βεβαίωσε επισύροντας τα χειροκροτήματα όλων: "Να ξέρετε ότι η Γαλλία επέλεξε την Ελλάδα".

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να συγκεκριμενοποιήσει την άποψή του περί αμυντικής Ευρώπης. "Το να θέτουμε την Ευρώπη της άμυνας έναντι του ΝΑΤΟ δεν έχει νόημα", δήλωσε. Λόγια καλοδεχούμενα από την Ελλάδα -που αφιερώνει το 3% του ΑΕΠ της στις ένοπλες δυνάμεις- με την οποία ο Ν.Σαρκοζί υπέγραψε χθες αμυντική συμφωνία. Στο θέμα της πώλησης όπλων, ο Σαρκοζί υπερασπίστηκε την ποιότητα των γαλλικών προϊόντων σεβόμενος την κανονική διαδικασία έκκλησης υποβολής προσφορών. Η Αθήνα θέλει να αποκτήσει φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη. Θεωρείται πιθανή η αγορά 12 Rafale, συν 3 κατ' επιλογή. Τα πράγματα είναι λιγότερο θετικά για τις φρεγάτες, γιατί το Ναυτικό επιθυμεί να εξοπλισθεί με τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα Aegis, γεγονός που παραμερίζει τις γαλλικές εταιρείες».

Η «France Soir» σε σχόλιό της με τίτλο «Σύντομα μια ελληνο-γαλλική συμμαχία» αναφέρεται στη βούληση του Σαρκοζί για δημιουργία συμμαχίας με ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα τεθεί στην υπηρεσία της οικοδόμησης της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2008

1 σχόλιο:

medousa είπε...

Επίτημε το γράφω εδώ για να το δεις. Με ήθελες κάτι γιατί είδα την κλήση.