22.5.08

Ενα ένα τα «σημαδεμένα» χαρτιά των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή καίγονται...ελεω Πλουτωνα στον Αιγοκερω

Ενα ένα τα «σημαδεμένα» χαρτιά των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή καίγονται...

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Τελικά χρειαζόταν η σαρωτική χειρουργική επέμβαση των ανταρτών της λιβανέζικης αντίστασης για να ξυπνήσουν όλοι στο Λίβανο και να καταλήξουν στη Συμφωνία του Κατάρ, για την εκλογή κοινής αποδοχής πρόεδρου της χώρας και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με 11 υπουργούς από τους 30 να προέρχονται από την αντιπολίτευση, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και απαγόρευση της χρήσης όπλων στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να αφοπλίσουν το Ιράν και τη Συρία από τα ισχυρά χαρτιά στη Μέση Ανατολή (Χεζμπολάχ, Χαμάς και Μούκταντα Αλ Σαντρ), αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τους εγχώριους αντιπάλους τους. Στο Λίβανο συμμάχησαν με τους φαλαγγίτες και σουνίτες. Στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, με την Παλαιστινιακή Αρχή των Αμπάς-Νταχλάν. Στο Ιράκ, με τα αντίπαλα σιιτικά κόμματα του Χακίμ και του κατοχικού πρωθυπουργού Μαλίκι.

Και στα τρία μέτωπα έχασαν οι σύμμαχοί τους. Στη Γάζα, η Χαμάς σάρωσε όλα τα σώματα ασφαλείας του Νταχλάν σε περίπου δύο μέρες (15-16/6/2007). Στο Ιράκ, ο Στρατός του Μάχντι κατέλαβε τη Βασόρα σε 3 μέρες (27-28-30/3/2008). Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ διέλυσε στις 9/5/2008 όλη τη φιλοαμερικανική συμμαχία στη Βηρυτό σε έξι ώρες.

Οι παλαιστινιακές ανταρτικές οργανώσεις μετέτρεψαν την πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας σ' έναν εφιάλτη καθώς στην εμβέλεια των ρουκετών βρίσκονταν πια 250.000 πολίτες του νοτίου Ισραήλ και το αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο Ασκαλόν. Ετσι, το Ισραήλ σκέφτεται σοβαρά αυτή τη φορά την κοινή πρόταση εκεχειρίας που υπεγράφη μεταξύ Αιγύπτου και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Πολιτικά, η Χαμάς κατάφερε να σπάσει τον αποκλεισμό της και να συνομιλεί με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και να συζητεί με απεσταλμένους της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και το πιο σημαντικό, μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτικών έστειλε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ επιστολή με την οποία ζήτησε να ανοίξει το κράτος τους δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαμάς στη Γάζα.

Στο Ιράκ, ο Σαντρ αν και «παρέδωσε»(!) τη διοίκηση της Βασόρας στις 31/3/2008 στην κυβέρνηση του Μαλίκι, ελέγχει απόλυτα την πόλη. Ελέγχει, δηλαδή, τα πετρέλαια στο νότιο Ιράκ και το μοναδικό ιρακινό λιμάνι στον Αραβικό κόλπο, από το οποίο εξάγεται το 60% του ιρακινού πετρελαίου.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ κατάφερε σημαντική πολιτική νίκη με την αποδοχή εκ μέρους της φιλοαμερικανικής συμμαχίας του αιτήματός του για 1/3+1 του υπουργικού συμβουλίου, που την καθιστά ρυθμιστή όλων των κυβερνητικών αποφάσεων. Και χωρίς να παραδώσει ούτε μία σφαίρα από τον εφιαλτικό για το Ισραήλ στρατιωτικό της εξοπλισμό και χωρίς καμιά παρέμβαση στο ενσύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Διατηρώντας και τις κάμερες ασφαλείας και τον επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας του αεροδρομίου στις θέσεις τους.

Το Ιράν κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, στη Γάζα και στο Λίβανο και, το πιο σημαντικό, να αποδυναμώσει το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις περιοχές αυτές. Τις μέρες, μάλιστα, που διεξάγονταν οι συνομιλίες στο Κατάρ για την επίτευξη της συμφωνίας, τα σαουδαραβικά ΜΜΕ και ειδικά η ναυαρχίδα τους η «Αλ Σαρκ Αλ Αουσατ», εξαπέλυσαν πρωτοφανή εκστρατεία διχόνοιας και όξυνσης των πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των Λιβανέζων. Η προσπάθειά τους, μέχρι στιγμής, έπεσε στο κενό. Η οικογένεια των Σαούδ, όμως, σαν είδε ότι διακυβεύονται τα συμφερόντα της στο Λίβανο, από την απρόσμενη χρήση όπλων από τη Χεζμπολάχ, έδειξε μέχρι στιγμής συναίνεση και αποδοχή της Συμφωνίας του Κατάρ.

E 22/5/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: