3.4.08

Υβριδικό έμβρυο Πλούτωνας στον Αιγοκερω

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΖΩΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Υβριδικό έμβρυο

ΛΟΝΔΙΝΟ
Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Το πρώτο υβριδικό έμβρυο, που περιλαμβάνει ανθρώπινο και ζωικό υλικό, δημιουργήθηκε στη Βρετανία, λίγες εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας.

Το υβριδικό έμβρυο δημιουργήθηκε από την εισαγωγή DNA από ανθρώπινο κύτταρο (προερχόμενο από το δέρμα) σε ωάριο αγελάδας (φωτ. Ass. Press)
Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι τα υβριδικά έμβρυα θα βοηθήσουν στις έρευνες και στην εξεύρεση θεραπειών για εκφυλιστικές και μέχρι στιγμής ανίατες ασθένειες, όπως οι νόσοι του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον και η μυϊκή δυστροφία. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ δημιούργησε το έμβρυο εισάγοντας DNA από ανθρώπινο κύτταρο (προερχόμενο από το δέρμα) σε ωάριο αγελάδας, από το οποίο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί σχεδόν όλο το γενετικό υλικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υβριδικό έμβρυο που δημιουργήθηκε και το οποίο αναπτύχθηκε και έζησε για τρεις ημέρες, ήταν κατά 99,9% ανθρώπινο και κατά 0,01% ζωικό. Ελπίζουν να μπορέσουν να δημιουργήσουν έμβρυο που θα ζήσει περισσότερες ημέρες, κάτι που θα τους επιτρέψει να εξάγουν βλαστοκύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Οπως ισχυρίζονται, η χρήση των ζωικών ωαρίων είναι ζωτικής σημασίας για τις έρευνες, λόγω της έλλειψης ανθρώπινων ωαρίων από δωρήτριες, ενώ τα έμβρυα που δημιουργούνται είναι αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς και δεν θα εμφυτεύονταν ποτέ στη μήτρα μιας γυναίκας.

Το νομοσχέδιο

O επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, δρ Λάιλ Αρμστρονγκ (φωτ. ΑΠΕ)
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, όπως και άλλη μία, είχαν λάβει ειδική άδεια για να προχωρήσουν στη δημιουργία υβριδικού εμβρύου από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει υποβάλει νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει την ευρύτερη χρήση της. Οι αντιδράσεις εντός και εκτός της κυβέρνησης ήταν τόσο έντονες, που ο Γκόρντον Μπράουν, απειλούμενος με παραιτήσεις υπουργών, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι απαραίτητα σύμφωνα με την κομματική γραμμή.

«Φρανκενστάιν»

Ο καρδινάλιος της Σκωτίας είχε κάνει λόγο για πειράματα μεγέθους «Φρανκενστάιν» και είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «τερατώδη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανθρώπινη ζωή και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η Καθολική Εκκλησία, που έκανε την παρουσία της ιδιαίτερα αισθητή στη δημόσια συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο, είναι αντίθετη στη μίξη ανθρώπινου και ζωικού γενετικού υλικού, αλλά και στην έννοια της δημιουργίας ζωής μόνο και μόνο για τους σκοπούς της έρευνας. Από την πλευρά τους, επιστήμονες και πολιτικοί έκαναν λόγο για ανακρίβειες και προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου από την Εκκλησία.

Εναντίον του νομοσχεδίου είναι επίσης πολλές οργανώσεις κατά των εκτρώσεων, ενώ υπέρ είναι περίπου 200 οργανώσεις που συνέταξαν και έστειλαν επιστολή σε όλους τους βουλευτές.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: