Ο πρωτοπόρος των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας σερ Αρθουρ Κλαρκ που έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη μεταφορά του βιβλίου του «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» στον κινηματογράφο πέθανε στη Σρι Λάνκα σε ηλικία 90 χρόνων. «Πέθανε μετά από καρδιοαναπνευστική κρίση», δήλωσε ο προσωπικός του γραμματέας Ροάν ντε Σίλβα. Ο γεννημένος στη Βρετανία Κλαρκ έγραψε περισσότερα από 80 βιβλία και εκατοντάδες σύντομες ιστορίες και άρθρα κατά τη διάρκεια της 70χρονης καριέρας του. Στη δεκαετία του '40 ο Κλαρκ προέβλεψε ότι ο άνθρωπος θα έχει πατήσει στο φεγγάρι μέχρι το 2000 μια ιδέα που οι επιστήμονες της εποχής του απέρριψαν ως ανοησία. Το Δεκέμβριο του 2007 κατά τον εορτασμό των 90 γενεθλίων του, ο Κλαρκ που κινείτο με αναπηρική πολυθρόνα, ηχογράφησε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα για τους φίλους του, λέγοντας ότι θα ήθελε να είχε δει αποδεικτικά στοιχεία εξωγήινης ζωής κατά τη διάρκεια του βίου του.
Ο Κλαρκ γεννήθηκε στη Βρετανία στις 16 Δεκεμβρίου 1917 και υπηρέτησε ως ειδικός των ραντάρ στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με τη Βρετανική Διαπλανητική Ένωση, όπου πρότεινε την εφαρμογή των γεωσταθερών δορυφόρων ως τηλεπικοινωνιακών αναμεταδοτών.Ωστόσο ο Κλαρκ έγινε διάσημος ως συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά το 1968 της «Οδύσσειας του Διαστήματος» στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
O Sir Arthur Charles Clarke ήταν Τοξότης. Αυτός ο Τοξότης είχε λίγα από όλα στο αστρολογικό του γίγνεσθαι. Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Ερμή στο ζώδιο του Αιγόκερου τον έκαναν φιλόδοξο, οργανωτικό και να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες στο σημείο εκείνο όμως που οι υπόλοιποι θα εγκατέλειπαν (Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο. Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-1946 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες. Το 1945 ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων).
Η όψη αντίθεσης Ερμή – Πλούτωνα ήταν μια από τις όψεις που έκανε το συγγραφικό του έργο τόσο διάσημο(Για τις επιστημονικές εργασίες του τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία από αγγλικά και αμερικάνικα επιστημονικά ιδρύματα). Μέσα από τις λέξεις του μπορούσε να μεταφέρει συναισθήματα και να «θεραπεύσει» τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Clark θα ήταν εξίσου καλός και σαν γιατρός…Άλλη μια ενδεικτική όψη είναι το πεντάγωνο μεταξύ Ερμή - Χείρων που μας δείχνει έναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΛΑΜΠΡΟ ΔΑΣΚΑΛΟ που μπορεί να μεταφυτεύσει νέες ιδέες και γνώσεις. Ο Ερμής στην επικριτή Παρθένο, μια άριστη θέση για συγγραφείς. Ο Χείρων στους Ιχθύες ( Το 1954 ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε το βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και τις ακτές της Κεϋλάνης).
Η Αφροδίτη και ο Ουρανός στο ζώδιο του Υδροχόου (Βασικό θέμα στα έργα επιστημονικής φαντασίας του Κλαρκ είναι η ενόραση για το κοντινό ή το μακρινό μέλλον, η διερεύνηση των όρων για ζωή στο διάστημα, η απελευθέρωση του ανθρώπου και όλα αυτά βασισμένα σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα. Σχολίασε για το τηλεοπτικό δίκτυο CBS τις πτήσεις στη σελήνη των διαστημοπλοίων "Απόλλων" 11, 12 και 15. Υπήρξε εταίρος σε πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και πρόεδρος της αγγλικής διαπλανητικής εταιρίας).
Η μελέτη του αστρολογικού του χάρτη μας δείχνει πως μέσα από τα δικά του έργα προσπαθούσε πρώτα από όλα να «θεραπεύσει» να αγαπήσει και να δώσει στοργή στον ευατό του. Ιδιότητες τις οποίες με Σελήνη, Ερμή στον Αιγόκερω και Άρη στην Παρθένο στερήθηκε. Το πιο γνωστό έργο του είναι το διήγημα "The Sentinel" (γραμμένο από το 1948), το οποίο αποτέλεσε το αρχικό υλικό για το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος, που σκηνοθετήθηκε από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968.
1 σχόλιο:
Αφροδίτη στον Υδροχόο, μια άλλη εκδοχή (βλ.Ωροσκόπιο Ηundertwasser) σε διπλό πεντάγωνο με Πλούτωνα στον Καρκίνο. Η τέχνη του μέλλοντος ή η τέχνη για το μέλλον, που έχει απήχηση στο συλλογικό ασυνείδητο.Επιπρόσθετα για εκατοστή φορά σε Ωροσκόπιο συγγραφέα σκληρή όψη'Ηλιου/Ποσειδώνα.
Ωραίος ο Clark.
Δημοσίευση σχολίου