23.3.08

Αστρολογία~ BEOWULF!


Τρεις διαστάσεις κάθονταν...Tου Παναγιώτη Παναγόπουλου
Oι τεχνολογικές εξελίξεις στον κινηματογράφο είναι τόσο εντυπωσιακές, ώστε συχνά μετακινούν το ενδιαφέρον από την πραγματική ουσία - που είναι η ίδια η ταινία. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Beowulf, το τελευταίο παιχνιδάκι του Ρόμπερτ Ζεμέκις, μάλλον δεν υπάρχει. Τελειοποιώντας την τεχνική του performance capture ο Ζεμέκις φτιάχνει μια περιπέτεια σε animation, «φορεμένη» επάνω στις ερμηνείες των Ρέι Γουίνστοουν, Αντονι Χόπκινς, Τζον Μάλκοβιτς, Αντζελίνα Τζολί, Ρόμπιν Ράιτ Πεν. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Η ιστορία του ήρωα που φτάνει στην αρχαία Δανία για να τη σώσει από ένα τέρας, γίνεται βασιλιάς κάπως δόλια και στη συνέχεια ξαναβρίσκει τον ηρωικό εαυτό του, αν γυριζόταν παραδοσιακά, δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ειδικά στην τρισδιάστατη εκδοχή (με το σύστημα Real D) που είναι μία πρωτοφανής εμπειρία για τον θεατή.

Η γενιά του Playstation είναι βέβαιο ότι θα λατρέψει αυτή την ταινία. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Οι θεαματικές μονομαχίες, οι φωτιές, τα ξίφη και τα βέλη που τρισδιάστατα φθάνουν μέχρι την άκρη της κόρης του θεατή, είναι πραγματικά απολαυστικά. Μαζί τους όμως έρχεται ένα εξαιρετικά αδύναμο σενάριο γεμάτο με ευκολίες, μία κάπως κιτς απεικόνιση των αρχαίων Δανών και camp πινελιές, σαν το γυμνό σώμα της Τζολί, η φτέρνα της οποίας καταλήγει σε 12ποντη γόβα! Ο Beowulf είναι μια διασκεδαστική ταινία. Με όλα της τα βοηθήματα πάντως, θα περίμενε κανείς να είναι και μια καλύτερη ταινία.
(5 στα 10) Εντυπωσιακό τεχνολογικό παιχνίδι. Θεαματικό στην τρισδιάστατη βερσιόν, ανόητο στην παραδοσιακή. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Robert Lee "Bob" Zemeckis σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος είναι γεννημένος στις 14 Μαΐου του 1952. Έχει όψη ενάμιση τετραγώνου, Ηλίου ( Ταύρος) – Κρόνου ( Ζυγός). Όψη για την οποία είναι υπεύθυνη αυτό που είχε δηλώσει κάποτε: στην οικογένεια μου – εννοώντας την πατρική – δεν υπήρχε καθόλου τέχνη. Θέλω να πω πως δεν υπήρχε μουσική, δεν υπήρχαν βιβλία δεν υπήρχε θέατρο. Το μόνο που έδινε έμπνευση ήταν η τηλεόραση. Σαν παιδί ήταν γοητευμένος από την τηλεόραση και την Κάμερα των 8 χιλιοστών που είχαν οι γονείς του.

Ο κοινός παρανομαστής στις ταινίες του είναι τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιεί (τετράγωνο Ουρανού – Κρόνου), μπόρεσε να συνδυάσει το κατεστημένο στις ταινίες (Πολικό εξπρές, Πίσω στο Μέλλον κτλ) με καινοτόμες δόσεις που μόνο τα ειδικά εφέ παρέχουν. Πιθανών και η Σελήνη στο ζώδιο του Υδροχόου ( αν γνώριζα ακριβή ώρα γεννήσεως) αλλά και ο Βόρειος δεσμός στο ίδιο ζώδιο.

Το άτομο προσπαθεί να θεραπεύσει τις αδυναμίες του, τους εσωτερικούς του φόβους αναλαμβάνοντας ένα «έργο» το οποίο θεραπεύει τις ψυχές άλλων. Και τι ωραιότερο να μπορείς μέσα από την τέχνη – κινηματογράφος – να εκφραστείς?Χείρων διπλό πεντάγωνο με Πλούτωνα. Βέβαια με Αφροδίτη σύνοδο Δια και Άρη τρίγωνο Ουρανού είναι γεννημένος για να την επιτυχία.

Πάμε στον Πρωταγωνιστή που έδωσε πνοή στον χαρακτήρατου Beowulf, δανείζοντας την φωνή του, Ray Winstone.Γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου του 1957. Είναι Άγγλος ηθοποιός. Με τριπλή σύνοδος Ερμή – Χείρων – Αφροδίτης στον Υδροχόο, ο τύπος αυτού του ανθρώπου μπορεί να επικοινωνήσει και να λειτουργήσει ως ακρωτήριο έμπνευσης στους άλλους. Το μεγάλο πανί του πηγαίνει γάντι! Ο Ray Winstone θα μπορούσε να μεγαλουργήσει και ως δάσκαλος τέχνης!

Για να δούμε ενδεικτικά αυτοί οι δυο άντρες τι κοινό έχουν. Σύνοδος Σελήνης ( Winstone) – Άρη (Zemeckis ). Σύνοδος Άρη(Winstone )– Αφροδίτης(Zemeckis) . Άρρηκτος ψυχικός δεσμός!

Το Μπέογουλφ (Beowulf) είναι ένα παραδοσιακό ηρωϊκό επικό ποίημα γραμμένο σε Παλαιο-αγγλικό παρηχητικό στίχο. Έχει 3182 στίχους και αποτελεί από μόνο του το 10% του συνολικού σώματος της Αγγλο-σαξωνικής ποίησης που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Στο χειρόγραφο είναι άτιτλο αλλά είναι γνωστό με το όνομα Μπέογουλφ από τις αρχές του 19ου αιώνα.Το συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο αναφέρεται σε Δανούς και Σουηδούς ήρωες και βασιλιάδες, διασώθηκε στην Αγγλία, καθώς οι σύγχρονοι Άγγλοι προέρχονται από τα γερμανικά φύλα των Άγγλων, των Σαξόνων και των Γιούτων, οι οποίοι αρχικά κατοικούσαν στη νότια Δανία και τη βόρεια Γερμανία. Έτσι, ο Μπέογουλφ αποτελεί μια ιστορία για τα παλαιά χρόνια της πατρίδας τους.

Το ποίημα είναι προϊόν φαντασίας, αλλά αναφέρει ένα καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός, την εισβολή του βασιλιά Hygelac στη
Φριζία το 516. Πολλά από τα πρόσωπα και τα γεγονότα στο Μπέογουλφ συναντώνται και σε παλαιότερες σκανδιναβικές πηγές, όπως τη Νεώτερη Έντα ή τις σάγκα. Κατά συνέπεια, πιθανότατα να είναι αληθινά και να εζησαν μεταξύ του 450 και του 600 μ.Χ. στη Δανία και τη νότια Σουηδία, ενώ επιβεβαιώνονται τόσο από αρχαιολογικές ανασκαφές των τύμβων που υποδείχθηκαν από το Σνόρρι Στούρλουσον όσο και από τη σουηδική παράδοση(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).
Τέλος επειδή κατανθουσιάστηκα θα σας παροτρύνω να πάτε να την δείτε αν και εγώ την είδα σε DVD. Έχει κάποια σεναριακά ελαττωματάκια η ταινία αλλά μείνετε στην ουσία. Είναι μια ωραία ταινία και δεν θα χάσετε!!!





1 σχόλιο:

Stelios Frang είπε...

Τί σημαίνει "παρηχητικός στίχος" ή "παρηχητικό μέτρο"; Διάβασα κάπου ότι οι λέξεις δημιουργούν παρήχηση, αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό! Αναφέρεται στην περιγραφή του Beowulf.