10.2.08

O Carl G.Jung για την Αστρολογία


Ο 'Ερνεστ Τζόουνς στη βιβλιογραφία του Φρόιντ αναφέρει πως όταν ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ συναντήθηκαν στις 26 Δεκέμβρη του 1910 στο Μόναχο, έκαμαν μια μεγάλη συζήτηση για τον αποκρυφισμό. Ο Φρόιντ δεν ένοιωσε έκπληξη όταν άκουσε πως ο Γιουνγκ είχε πειστεί βαθειά για την πραγματικότητα της τηλεπάθειας και ότι είχε κάνει ο ίδιος τα πλέον πειστικά πειράματα. Σε ένα γράμμα του στις 8 του Μάη 1911 ο Γιουνγκ γράφει : "Η συνάντηση στο Μόναχο είναι ακόμη έντονη στο μυαλό μου. Ο αποκρυφισμός αποτελεί ένα ακόμη πεδίο που θα έπρεπε να κατακτήσουμε - με τη βοήθεια της θεωρίας του λίμπιντο. Προς το παρόν μελετώ την Αστρολογία, που μου φαίνεται απαραίτητη για την ορθή κατανόηση της μυθολογίας. Υπάρχουν παράξενα και θαυμαστά πράγματα σε αυτές τις σκοτεινές περιοχές. Παρακαλώ μην ανησυχείς για τις περιπλανήσεις μου σε αυτή την απεραντοσύνη. Θα γυρίσω φορτωμένος με πλούσια λάφυρα για τη γνώση της ανθρώπινης ψυχής. Πρέπει να μεθύσω λίγο ακόμα με τα μαγικά αρώματα, για να μπορέσω να ανακαλύψω τα μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα στην άβυσσο του ασυνειδήτου".
'Ενα μήνα αργότερα, γίνεται αναφορά και πάλι στην Αστρολογία (12 Ιούνη 1911) : "Σχεδόν όλα τα βράδυα είμαι απασχολημένος με την Αστρολογία. Κάνω υπολογισμούς ωροσκοπίων για να βρω ένα νήμα προς τον πυρήνα της ψυχολογικής αλήθειας. Προέκυψαν ορισμένα αξιόλογα στοιχεία που σίγουρα θα σου φανούν απίστευτα...Τολμώ να προβλέψω πως κάποια μέρα θα ανακαλύψουμε στην Αστρολογία τεράστια συσωρευμένη γνώση, που επεκτείνεται επαγωγικά στο σύμπαν. Για παράδειγμα, φαίνεται πως τα σημεία του ζωδιακού είναι εικόνες χαρακτήρων, με άλλα λόγια σύμβολα του λίμπιντο που απεικονίζουν τις τυπικές ιδιότητες σε μια δεδομένη στιγμή".


Από το "Η ζωή και το έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ'', 3ος τόμος, Ν.Υόρκη, 1957


"Γεννιόμαστε σε μια προκαθορισμένη στιγμή, σε έναν προκαθορισμένο χώρο, και έχουμε όπως το έτος παραγωγής του κρασιού, την ποιότητα του έτους και της εποχής, κατά το οποίο ήρθαμε στον κόσμο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δεν ισχυρίζεται η Αστρολογία''.

Carl G.Jung

16 σχόλια:

medousa είπε...

Τον Μάιο του 1911 ο Carl Jung έγραψε σε επιστολή του προς τον Sigmund Freud η Αστρολογία είναι ένας ακόμη χώρος που πρέπει να κατακτήσουμε με την βοήθεια της θεωρίας της Libido. Υπάρχει κάτι περίεργο στην χώρα του σκοταδιού…

Ο Sigmund Freud του απάντησε: σε παρακαλώ μην ανησυχείς για τις αναζητήσεις μου. Θα επιστρέψω με πλούσια γνώση για την ανθρώπινη ψυχή…

_ είπε...

O Jung του απάντησε αυτό, τουλάχιστον αυτό έχω ως πηγή, γιατί ο Freud ήταν συντηρητικότερος και αρνητικότερος απ'τον Jung.
Η απάντηση του Φρόιντ μάλιστα στο γράμμα εκείνο ήταν "έγινα επιφυλακτικός με τον αποκρυφισμό...υπόσχομαι να πιστέψω ό,τι φαίνεται λογικό, όπως ξέρεις όμως δεν θα το κάνω με ευχαρίστηση".

vossinakis είπε...

ο πνιγμένος απ τα μαλλιά του πιάνεται...

_ είπε...

Αρκεί να έχει μαλλιά. Ο Jung πάντως δεν ήταν πνιγμένος. 'Ενας σοφός. Αστρονόμος να υποθέσω είστε ? :-)

vossinakis είπε...

ασχολούμαι με την αστρονομία και προσπαθώ όσο μπορώ να πείθω τον κόσμο για το μάταιο της αστρολογίας. Αλλά το μονο μάταιο που βλέπω ειναι οι προσπάθειες μου :)

_ είπε...

'Αποψή σας, σεβαστή. Εγώ αντίθετα ξεκίνησα να ερευνώ Αστρολογία με μεγάλες επιφυλάξεις πριν από πολλά χρόνια λόγω έμφυτης καχυποψίας κι όμως κατέληξα ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της. Περίπου 15 χρόνια έρευνα και χωρίς σκοπό να κάνω περιουσία, μαγεμένος από όλη αυτή την ομορφιά και το μεγαλείο. Είναι Ανθρωπογνωσία η Αστρολογία, περιγραφή της χωροχρονικής μας σχέσης με το σύμπαν και ευλογία για κάποιον να την γνωρίσει σε βάθος κι όχι την εκλαικευμένη μορφή της.

medousa είπε...

Δημήτρη αυτό που είπε ο Γιούνγκ το βρήκα σε ξένο αστρολογικό άρθρο. Συνεπώς δεν μπορώ να είμαι σίγουρη αν είναι αξιόπιστο 100%. Πιθανών να είναι αληθινή η δική σου εκδοχή. Όσο για την απάντηση που έδωσες στον αστρονόμο πάνω συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τέλος ένα έχω να πω εμείς αγαπητέ αστρονόμε δεν είμαστε αστρολόγοι και δεν προτρέπουμε τον κόσμο να μας ακουμπήσει τα ευρώ του για να κάνουμε προσωπικές αναλύσεις. Άφησε μας σε παρακαλώ να κάνουμε το χόμπι μας με τα λάθη του...

Ανώνυμος είπε...

Θεός ο Yung.
Ξεχωριστός άνρθωπος και ιδιαίτερο μυαλό.
Ισόποσες δόσεις ιδεαλισμού και συναισθηματισμού, που απογείωσαν την ευαισθησία του.

Ο Yung πήρε ωροσκόπια παντρεμένων ζευγαριών και κατάληξε μετά από μελέτη, πως οι όψεις φωτοδοτών μεταξύ τους, πάιζουν σημαντικό ρόλο στη μακροβιότητα και στην επιτυχία μιας σχέσης.

Μελετούσε 12 χρόνια συνεχώς αστρολογία και είπε πως χωρίς τη γνώηση της, ουδείς ψυχίατρος - ψυχολόγος δεν μπορεί να εμβαθύνει στο αντικείμενό του.

_ είπε...

Θα φροντίσω να ανεβάσω ίσως αύριο το χάρτη του Jung, μεγάλη αγάπη γι'αυτόν τον επιστήμονα. Να διαβάσετε το έργο του "Ο άνθρωπος και τα σύμβολά του", εκδόσεις Αρσενίδη. Το βιβλίο !

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Αγαπητε κυριο Ανδρεα Βοσσινακη οι πρασπαθειες ειναι ματαιες οταν χρησιμοποιειται απλοικα ιδεολογικα τσιτατα,που εχουν πει αλλοι επιστημονες που ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.Συντομα και μια αναφορα στην σχεση Αστρολογιας και Κβαντικης Φυσικης,οχι λογια του αερα αλλα με τεκμιριωση,για οσους αντεχουν τις προκλησεις.Αλλωστε στο ιστολογιο φιλοσοφουμε συμπαντικα και οχι γεωκεντρικα.Καθε αντιρρηση σεβαστη για να γινει ενας δημοκρατικος διαλογος.Σαν μια προκληση διαβαστε το βιβλιο του Γιουγκ ΣΥΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ,κυκλοφορει και στα Ελληνικα.Διαβαστε το αστρολογικο πειραμα που εκανε και πιος τον βοηθησε σε αυτο και θελετε μας λετε την αποψη σας.Σας ευχαριστουμε για την επισκεψη σας και να θυμασται οτι υπαρχουν και σκεπτομενοι ανθρωποι που ασχολουντια με την ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,που δεν ειναι αυτη της τηλεορασης και των περιοδικων

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

http://people.cornell.edu/pages/jag8/signtext.html

Στην ανωτερω ιστοσελιδα ενας επιτιμος Καθηγητης Φυσικης βλεπει την αστρολογια με αλλο ματι,με την κβαντικη θεωρια.Αν θελετε την βλεπετε αγαπητε Ανδρεα Βοσσινακη.Βεβαια η ιστοσελιδα αυτη βρισκεται δεξια του ιστολογιου με τον τιτλο Αστρολογικοι συνδεσμοι με ενδιαφερον.Αλλα ουε καν το ειδατε.Το λογριδιο σας θελατε να πει και μετα φυγατε και καλα κανατε,αλλα υπαρχουν και ανθρωποι που βλεπουν το Συμπαν με αλλη ματια.Βεβαια δεν μπορειτε να φυγετε απο τα δογματα που εχετε μαθει.Κλασσικη αντιδραση αστρονομου εναντια στην αστρολογια εκανε ο κυριος Γραμματικακης,οταν ο Πλουτωνας υποβαθυβαστηκε απο πλανητη.Δηλωσε και τωρα οι αστρολογοι τι θα πουνε? ηταν η δηλωση του γαι το θεμα.Προσεχως σχεση Πλουτωνα και ανοδος της γηινης Θερμοκρασιας.Ερευνα που τελειωσε πριν απο δυο μηνες ακι θα ειστε οι τυχεροι,συντομα να διαβασετε τα αποτελεσματα αυτα.

vossinakis είπε...

Αυτο θελω πολυ να το δω. Πως ενα σωμα στα βαθη του ηλιακου συστήματος (ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα παρόμοια που περιμενουν να ανακαλυφθούν) επηρρεάζει το κλίμα της Γης περισσότερο απο τον Ήλιο, ενα σωμα δηλαδή που περιέχει το 99,99% της ύλης του ηλιακού συστήματος.

vossinakis είπε...

Εκτός βέβαια αν εννοείται τον θεό του κάτω κόσμου :)

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Το θεωρημα του Bell, πρεπει να το ξερετε,της μη-τοπικοτητος αν μπορει να σας πει κατι για τα χιλιαδες ουρανια σωματα και την πιθανολογικη επιδραση στην Γη και οχι μονο.Αλλωστε υπαρχει και Γαλαξιακη Αστρολογια,για την οποια κανενας δεν σας εχει μιλησει,για τον απλο λογο δεν την εχει μελετησει.Την καλησπερα μου.

Ανώνυμος είπε...

Tρια χρονια μετα την ανταλλαγη αυτων των επιστολων μεταξυ Freud και Jung χωρισαν τους δρομους τους για παντα.

Ειναι γνωστο δε οτι ο Freud ενω ειχε σε μεγαλη εκτιμηση τον Jung τον οποιο και προοριζε για διαδοχο του στο ψυχαναλυτικο κινημα, τα "αστρολογικα και αλχημιστικα" του δεν τα δεχοταν(οπως ξερουμε απο την αλληλογραφια του Freud με αλλους ψυχαναλυτες).

Περισσοτερα:
Douglas A. Davis
Oedipus Redivivus
Freud, Jung and Psychoanalysis www.haverford.edu/psych/ddavis/jungfreu.html

YΓ)Παντως το blog σας εχει μια σοβαρη προσεγγιση στην Αστρολογια
και θα το ...εξερευνησω! :-)

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

αγαπητε dem ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια.Ναι προσπαθουμε να εχουμε μια διαφορετικη προσεγγιση στην Αστρολογια.Πιστευω,οταν βρω καιρο,να εχω ολες τις οψεις των πλανητων με ψυχαναλυτικα στοιχεια.Μεχρι τοτε αδραχτε την Γνωση,τον Ερωτα και τη Δουλεια,οπως ειπε και ο Β.Ραιχ,ο μεγαλος αιρετικος.Την καλημερα μου.