25.2.08

Ο άγγελος του ελληνικού τραγουδιού




Ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουρχός και πεζογράφος γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 (η ώρα άγνωστη) στην αρχοντική Ερμούπολη της Σύρου. 'Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει τα πολλά λόγια, τους κομπασμούς και τη δημοσιότητα. Δεν δίνει πολύ συχνά συνεντεύξεις. Γράφει μαζί με μεγάλους συνθέτες κι αυτός στην φωτεινή σελίδα της ελληνικής μουσικής, μακρυά από τα σκυλάδικα, τις απαξίες και τα σκουπίδια, έχοντας υποδειγματικά αξιοπρεπή συμπεριφορά.
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες μας, τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μαρκόπουλο, τον Σπανό κ.α. Τραγούδια όπως "Το παλικάρι έχει καημό", "Σ'αυτή τη γειτονιά", "Η μαρκίζα", το "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" και τόσα άλλα, που έμειναν στην ιστορία.

Γεννημένος καλλιτέχνης με 'Ηλιο, Ερμή και Αφροδίτη στους Ιχθείς. Ο Ερμής σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα μας χάρισε τα "Μαλαματένια λόγια", τα "Παραπονεμένα λόγια", "Τα λόγια και τα χρόνια". Ο 'Ηλιος του σε αντίθεση κι αυτός με τον Ποσειδώνα να μας ταξιδεύουν μέσα από τα δικά του όνειρα και τις υπερβατικές του ευαισθησίες. Ναι, δεν είναι μόνο απατεώνας ο Ποσειδώνας, είναι ο μεγάλος υπερβατικός, ο ταξιδιώτης.

Ερμής/Ποσειδώνας και των αγγέλων τα μπουζούκια
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

2 σχόλια:

medousa είπε...

Εεεεε άμα έχει Δια στον Υδροχόο τότε είναι δικός μας και αυτός!!!

_ είπε...

ναι, κατάδικός μας ιδεαλιστής. Υποθετική ώρα να δίνει τρίγωνο Σελήνης με 'Ηλιο και Αφροδίτη, εξ ου το καλλιτεχνικό. Ο Ποσειδώνας χαρίζει την φαντασία στον Ερμή του, απαραίτητο συστατικό κάθε συγγραφέα η φαντασία και η φυγή. Αν τον ακούσεις να μιλάει, ακόμα περισσότερο θα νοιώσεις το Ποσειδώνιο στην χροιά της φωνή του. Είχε και εκπομπή στο ραδιόφωνο, μέσο κατεξοχήν φαντασίας κι αυτό αφού δεν βλέπεις εικόνα.