33 φορές ισχυρότερος από το σεισμό του 1999
20 φορές ισχυρότερος από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Το γεγονός
Πολυ μεγάλος σεισμός έπληξε στις 13:34 το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου τα Κύθηρα εντάσεως 6,9 ρίχτερ. Η διάρκεια του ήταν περίπου 30 δευτερόλεπτα και προερχόταν 30 χλμ νοτιοανατολικά του νησιού, με εστιακό βάθος 80.000 στο σημείο της θάλασσας.
Ήταν ευτύχημα στην ατυχία του τόπου μας που συνέβη το μεσημέρι καθώς και το γεγονός ότι το εστιακό βάθος του ήταν στη θαλάσσια περιοχή και όχι μέσα στο νησί γιατί οι επιπτώσεις θα ήταν ανυπολόγιστες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία (πρωί 10ης Ιανουαρίου) απ' όλο το νησί επλήγη περισσότερο το χωριό Μητάτα, όπου υπέστη κατολίσθηση η κεντρική πλατεία του χωρίου και απεκόπη προς την πλευρά των Βιαραδίκων δηλ. προς την πλευρά της βρύσης, ενώ η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στην πλατεία έπαθε σοβαρότατες ζημιές και το ένα από τα δυο καμπαναριά κατεστράφη και είναι ετοιμόρροπο. 2-3 τρεις οικίες κατέρρευσαν, η μια ήταν κατοικημένη, αλλά ευτυχώς οι ένοικοι (δυο αλλοδαποί) απουσίαζαν, 15 άλλες πολυ παλαιές κατεστράφησαν ενώ 50 άλλες έχουν ρωγμές και ζημιές. Το οδικό δίκτυο του χωρίου προς την πλευρά των Βιαραδίκων έκλεισε, ενώ φαίνεται μικρότερης έκτασης ζημιές να έχουν και άλλες εκκλησίες του νησιού ή παλαιές κατοικίες, στην Αγία Πελαγία. στον Ποταμό (μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 9 κτίρια, εκ των οποίων ένα σπίτι και το καμπαναριό μιας εκκλησίας είναι χαρακτηρισμένα κόκκινα), στο Λιβάδι, στα Φατσάδικα, στα Ντουριάνικα. μικροκατολισθήσεις στον Αυλέμονα αλλά και στα Αντικύθηρα. Στα υπόλοιπα χωριά του νησιού δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, παρά μόνο σε μαντρότοιχους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως έχει υποστεί ζημιές και το λιμάνι του Διακοφτιου και το δίκτυο ύδρευσης.
Τον μεγάλο σεισμό, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πλοιάρχου του Ο/Γ «Μυρτιδιώτισσα» κ. Νίκου Τριμιτζιά, ο οποίος αναφερόμενος στο συμβάν ισχυρίζεται ότι περιπλέοντας νότια του νησιού ένιωσε πως το πλοίο είχε χτυπηθεί και άρχισε να βουλιάζει, ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά και συνέχισε.
Οι γνωστοί σεισμολόγοι Βασίλης Παπαζάχος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Ευθύμιος Λέκκας αλλά και πολλοί άλλοι μίλησαν για το νέο σεισμό, τις μακρόχρονες παρατηρήσεις τους στη σεισμικότητα της περιοχής του νησιού μας (σεισμικό τόξο) για την σεισμική ιστορία του νησιού (Γερ. Παπαδόπουλος), για την ανάγκη έρευνας (Βασ. Παπαζάχος) αλλά και για τις τελευταίες γεωλογικές μελέτες που γίνονται στην περιοχή, την ανάγκη τοπικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των σεισμών (Ευθ. Λέκκας). Ενώ, όπως τόνισε ο τελευταίος, αυτός ο δυνατός σεισμός αποτελεί μια ευκαιρία (μέσα στη μεγάλη ατυχία) για άσκηση ετοιμότητας.
Ο σεισμός της 8ης Ιανουαρίου 2006 είχε ένταση 6,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Είχε πολύ μεγάλη διάρκεια, περίπου 30 δευτερόλεπτα, είχε 70 χιλιόμετρα εστιακό βάθος (ενδιάμεσο βάθος), μεγάλη αισθητότητα. Ο σεισμός του της 11ης Αυγούστου 1903 είχε ένταση 7,2 ρίχτερ, 80 χιλιόμετρα εστιακό βάθος (ενδιάμεσο βάθος)
Ο σεισμός του 1750 είχε ένταση 7,7 ρίχτερ και ήταν επιφανειακός.
Το φαινόμενο αυτό τρόμαξε ολόκληρη την Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής, την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.
Οι επιστήμονες τώρα ερευνούν στα Κύθηρα τις αιτίες που το χωριό Μητάτα, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές. Κατ αυτούς υπάρχει μεγάλη διαφορά επιπτώσεων ανάμεσα στην βορειοδυτική και την νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα σημαντικός παράγοντας για τις ζημιές στα Μητάτα πρέπει να είναι το είδος του εδάφους στην περιοχή και η διάταξη του που διευκόλυνε την διέλευση των σεισμικών κυμάτων. Ενώ, ισχυρίζεται πως υπάρχουν ενδείξεις πως κάτω από το χωριό βρίσκεται ένα μικρότερο ρήγμα που προκάλεσε αντίδραση αυτών των κυμάτων.
Πιθανόν, μετά τον πρώτο σεισμό, ακολούθησε ένας τοπικός σεισμός. Αλλά κατά τον ίδιο με την λήψη ορισμένων μέτρων το χωριό γίνεται και πάλι ασφαλές. Να αντιστηριχθουν τα πρανή και να διευθετηθούν τα όμβρια ύδατα. Κάτι πολύ εύκολο όχι δαπανηρό.
Ο σεισμός της Κυριακής από το γεγονός ότι έγινε αισθητός στην Ευρώπη, την Ασία αλλά και την Αφρική (πράγμα ασύνηθες) χαρακτηρίστηκε ως ο σεισμός των τριών Ηπείρων.
Συμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών τα Κύθηρα μετατοπίστηκαν κατά 1-1,5 μέτρο μετά τα 6,9 ρίχτερ προς τα νοτιοδυτικά..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από το σεισμό είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτόν των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε το 1999 στην Αθήνα, 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα μέσα σε 4 μήνες.
Παράλληλα ένας εκ των συντελεστών του γνωστού σε όλου μας Β.Α.Ν. καθηγητής κ. Κων/νος Νομικός δήλωσε πως αυτός ο σεισμός δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί από το ΒΑΝ διότι δεν ήταν επιφανειακός.
Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν πως ο σεισμός της 8ης Ιανουαρίου ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ το αντίθετο υποστηρίζουν ξένοι επιστήμονες. Πάντως ακολούθησαν 22 ασθενείς δονήσεις με μόνο μια να ξεπερνά τα 5 ρίχτερ.
2 σχόλια:
Ouranitsa, εκ μέρους των Κυθηρίων σου στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
La Pelle Noir
Σαμουσαδες ερχονται με την πρωτη ευκαιρια...
Δημοσίευση σχολίου