4.12.07

Η ΠΑΡΤΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πρόσωπα & προσωπεία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

ΖΑΧΡΑ ΜΠΑΝΙΓΙΑΓΚΟΥΜΠ (Zahra Baniyaghoub), 27 ετών, Ιρανή ιατρός, απόφοιτος της υψηλού επιπέδου, όπως διεθνώς θεωρείται, Ιατρικής Σχολής της Τεχεράνης, πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο κρατούμενη σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Χαμεντάν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, που τώρα οι γονείς της ανέθεσαν στη διαπρεπή Ιρανή δικηγόρο Σιρίν Εμπάντι (φωτ.), κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης, να διαλευκάνει. Η αστυνομία λέει ότι η νεαρή ιατρός αυτοκτόνησε. Οι γονείς της λένε ότι μια τόσο χαρισματική επιστήμων, γεμάτη με όνειρα για να ασκήσει την ιατρική στο μικρό της χωριό και να μοιραστεί τη ζωή της με τον αγαπημένο της σύντροφο, δεν είχε κανέναν λόγο να αφαιρέσει τη ζωή της - «τη δολοφόνησαν».

Η ΖΑΧΡΑ συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο ενώ καθόταν σε ένα πάρκο με τον αρραβωνιαστικό της, Χαμίντ Τσιτσάζ, ραδιοφωνικό παραγωγό. Το ειδικό αστυνομικό σώμα, που συστάθηκε από τον ανώτατο θρησκευτικό άρχοντα του Ιράν, αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, για να επιβλέπει «την τήρηση της ηθικής», όπως την ορίζει ο ισλαμικός νόμος, ανακοίνωσε ότι η Ζαχρά συνελήφθη «επειδή το ζεύγος δεν ήταν νομίμως αρραβωνιασμένο και ως εκ τούτου δεν είχαν το δικαίωμα να είναι μόνοι τους οπουδήποτε». Ο Χαμίντ απολύθηκε από τη δουλειά του και αφέθηκε ελεύθερος, αφού η οικογένειά του κατέβαλε χρηματική εγγύηση. Ο νόμος δεν δίνει το ίδιο δικαίωμα στις γυναίκες. Μέχρι να φτάσει στο αστυνομικό τμήμα από την Τεχεράνη ο πατέρας τής Ζαχρά, που είναι συντηρητικός κληρικός, η κόρη του ήταν ήδη νεκρή. Ορκίστηκε ότι δεν θα ησυχάσει εάν δεν μάθει ποιος τη σκότωσε.

Διαβαζοντας την ανωτερω ειδηση,φαινεται οτι καποιοι δεν θελουν να δουμε τα πραγματικα πολιτικα προβληματα στο ΙΡΑΝ,λες και τα πυρηνικα ειναι το μεγιστο προβλημα.Αν θελουν σε χρονο ρεκορ τα διαλυουν.Αλλα θελουν ενα πατριαρχικο-αυταρχικο καθεστως να παιζουν τα γεωπολιτικα τους παιγχιδια και εμεις οι προοδευτικοι να χειροκροτουμε τις αποφασεις τους.Καποτε πρεπει να δουμε τα πραγματα στην σωστη μορφη τους,αν δεν θελουμε να εχουμε και μεις κατι αντιστοιχο.Φοβαμαι οτι η διαβρωση εχει αρχισει στην ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΑΚΟΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: