15.10.07

Blog Action Day. Pollution decreases one year the span of the life. Ρύπανση Μας στοιχίζει ένα χρόνο ζωής!



Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων και οι κλιματικές αλλαγές λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου έχουν «κόψει» έναν χρόνο από το προσδόκιμο της επιβίωσής μας, υποστηρίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που αναδεικνύει και πάλι τη μόλυνση του περιβάλλοντος σε παγκόσμια απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων.

«Παρά την κάποια πρόοδο που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα σημερινά επίπεδα -κυρίως των οξειδίων του αζώτου, των μικροσωματιδίων και του τροποσφαιρικού όζοντος- υπολογίζεται ότι περιορίζουν το μέσο προσδόκιμο ζωής (70 για τους άνδρες, 74 για τις γυναίκες) στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά σχεδόν ένα έτος και απειλούν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με τίτλο «Το περιβάλλον στην Ευρώπη: τέταρτη αξιολόγηση», η έκθεση παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι στην έναρξη της έκτης υπουργικής διάσκεψης με αντικείμενο το «Περιβάλλον για την Ευρώπη». Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη σειρά αξιολογήσεων του πανευρωπαϊκού περιβάλλοντος που δημοσιεύει ο ΕΟΠ τα τελευταία 15 χρόνια και αξιολογεί την περιβαλλοντική πρόοδο σε 53 συνολικά χώρες σε έναν γεωγραφικό χώρο με συνολικό πληθυσμό άνω των 870 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτερες πιέσεις για το περιβάλλον του χώρου προκύπτουν από οικονομικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Οι συνδεδεμένες επιπτώσεις έχουν μεγάλη εμβέλεια: η ποιότητα του νερού, του αέρα και του εδάφους παρουσιάζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών του πανευρωπαϊκού χώρου. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε συνθήκες υγιεινής. Ζοφερή είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, όπου οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2000 ως αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το θαλάσσιο περιβάλλον στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, την υπεραλίευση, τον ευτροφισμό και τις κλιμακούμενες πιέσεις στο παράκτιο περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα, ο στόχος της ανάσχεσης της απώλειας βιολογικής ποικιλίας έως το 2010 δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν καταβληθούν σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες. Περισσότερα από 700 ευρωπαϊκά είδη απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

«Χρειάζεται να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας για την ανάληψη δράσης σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τον πανευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε η Ζακλίν ΜακΓκλέιν, διευθύντρια του ΕΟΠ, τονίζοντας ότι απαιτείται βελτιωμένη εφαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών και ο καθορισμός σαφών και ρεαλιστικών στόχων.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/10/2007



5 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Eρωτηση:Ποιος ειναι ο εμπνευστης του Blog Action Day???Εμενα γιατι μου βρωμαει λιγο η ολη κινηση;;;

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Αν θελεις συνωμοσιες και τα σχετικα ειναι στο χερι σου να τις πιστεψεις.
Απο το 1986 που ειμαι στο διαδικτυο,παππους ειμαι, εχω συμμετασχει απειρες φορες σε διαφορες ACTIONs.Μερικες ηταν πραγματικα καπελλωμενες, αλλα οι περισσοτερες εδωσαν αποτελεσματα, που καμμια πρεζου τιβι δεν τα εδειξε, ουτε λοβοτομημενοι ραδιο-παπαγαλοι,ανεφεραν τιποτε.Ξερω τι λεω και δεν ειναι προσωπικη επιθεση σε σενα.Οταν ελθει ο καιρος να πω για τα media πραγματα και θαυματα τοτε ισως με καταλαβεις.Μεχρι τοτε ΠΑΡΤΕ ΝΕΡΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΞΗΡΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

To speak on this question it is possible long. [url=http://cgi2.ebay.fr/eBayISAPI.dll?ViewUserPage&userid=acheter_levitra_ici_1euro&acheter-levitra]acheter levitra sur le net[/url] It is remarkable, a useful idea

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

You are right, it is exact