30.4.12

Βέρτεξ: Η Πύλη του Πεπρωμένου


Children playing, Μαριάννα Κατσουλίδη
Το βέρτεχ ή ο μεταφυσικός ωροσκόπος ή η κορυφή μας είναι το σημείο του χάρτη, το οποίο προκύπτει όταν η τροχιά του Ηλίου διασταυρώνεται με τον πρώτο μεσηβρινό, χωρίζοντας την Ουράνεια σφαίρα στα δύο. Ο δαχωρισμός του ουρανού δημιουργεί το βέρτεξ και το αντιβέρτεξ. Για να το βρούμε στον αστρολογικό χάρτη πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή ώρα γέννησης, τον τόπο και φυσικά την ημερομηνία. Όλα τα σύγχρονα προγράμματα αστρολογίας περιλαμβάνουν το βέρτεξ σαν βασικό στοιχείο του ωροσκοπίου με το σύμβολο «Vx».
Το βέρτεξ προκαλεί μοιραία γεγονότα, ενεργοποιείται σε πολύ κρίσιμες στιγμές, εκφράζει και εκτονώνει τις βαθύτερες ανάγκες μας και φέρνει στη ζωή μας τις σημαντικότερες, καρμικές μας σχέσεις. 
Προσέχετε τι εύχεστε, γιατί οι ευχές σας μπορεί να βγουν αληθινές! Αυτό θα μπορούσε να είναι συνοπτικά το νόημα του Βέρτεξ στο ωροσκόπιο μας. Πρόκειται για ένα υψηλά ενεργειακό σημείο που προσελκύει ανατρεπτικά και μοιραία γεγονότα (κυρίως θετικού χαρακτήρα) στη ζωή μας και που μας κάνει να δούμε από άλλη οπτική γωνία τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Όχι τυχαία, το Βέρτεξ καλείται και «πύλη του πεπρωμένου». Όταν ενεργοποιείται το σημείο αυτό στο ωροσκόπιο μας μας φέρνει συχνά απροσδόκητες σχέσεις (ερωτικού ή και κοινωνικού χαρακτήρα) που συμβάλουν σημαντικά στην ατομική μας εξέλιξη και ολοκλήρωση. Ας δούμε την ερμηνεία του Βέρτεξ ξεχωριστά στο κάθε ζώδιο.                       
                                                                          
ΚΡΙΟΣ
Όταν ανοίγουν οι πύλες του πεπρωμένου και δημιουργούνται έκτακτες και μοιραίες καταστάσεις στη ζωή σας εσείς καλείστε να γίνετε ο ατρόμητος πολεμιστής και ο μεγάλος ηγέτης!  Ακόμη και αν στην καθημερινότητα σας δεν εκδηλώνετε εύκολα τέτοιες ιδιότητες θα ανακαλύψετε ότι σε κρίσιμες περιστάσεις πολλοί άνθρωποι γύρω σας θα περιμένουν από σας να δράσετε, να ξεπεράσετε τυχόν ανασφάλειες και φόβους σας και να δείξετε στους άλλους το «σωστό δρόμο».
Στον ερωτικό τομέα ίσως συνδεθείτε απροσδόκητα με ανθρώπους που αρχικά θεωρούσατε αντιπαθητικούς εξαιτίας του αιχμηρού και παρορμητικού τους χαρακτήρα. Στην πορεία όμως θα ανακαλύψετε ότι οι άνθρωποι αυτοί συμβάλουν σημαντικά στην εξέλιξη σας.
Να εύχεστε να μη χρειαστεί ποτέ να υποκριθείτε κάτι που δεν είσαστε και να μη χάσετε ποτέ το τιμόνι της ζωής σας από τα δικά σας χέρια.          
ΤΑΥΡΟΣ
Στις διάφορες «τρικυμίες» που φέρνει η ζωή εσείς λειτουργείτε σαν ένας πεισματάρικος βράχος και σαν απάνεμο λιμάνι. Ακόμη και αν στην καθημερινότητα σας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, στις όποιες έκτατες περιστάσεις οι άνθρωποι γύρω σας θα προστρέχουν σε εσάς για να αντλήσουν συναισθηματική, ψυχική ή και υλική ασφάλεια. Και αυτό γιατί θα διακρίνουν σε σας ένα ιδιαίτερα ρεαλιστικό και ψύχραιμο πνεύμα και παράλληλα μία ικανότητα στο να δημιουργείτε κατάλληλα εφόδια και αποθέματα. Γενικά, στα μάτια των άλλων οι δικές σας αξίες θα θεωρούνται - στις κρίσιμες στιγμές - πολύτιμες για όλους.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας, ίσως συνδεθείτε απροσδόκητα και μοιραία με ανθρώπους που αρχικά θεωρούσατε στενόμυαλους, συμφεροντολόγους και κτητικούς αλλά στην πορεία ανακαλύψατε ότι είναι πιο «πλούσιοι» από ότι νομίζατε.
Να εύχεστε να μην ξεπουλήσετε ποτέ τις αξίες σας.
ΔΙΔΥΜΟΙ
Οι εξαιρετικές σας ιδέες σας είναι αυτές που σας βγάζουν ασπροπρόσωπους κάθε φορά που προκύπτουν έκτακτες και κρίσιμες καταστάσεις στη ζωή σας. Και επιπλέον, η ικανότητα σας να χειρίζεστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να ελίσσεστε και να διασυνδέετε με αριστοτεχνικό τρόπο τα πρόσωπα και τις καταστάσεις στο περιβάλλον σας.  Ίσως χρειαστεί να παίξετε το ρόλο του αγγελιοφόρου σε κάποιες περιστάσεις και να μεταδώσετε κάποιο σημαντικό μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους. Γενικά, ο τομέας επικοινωνία φαίνεται να περιέχει για σας ένα κρυφό δυναμικό, που θα ενεργοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή.
Στον τομέα σχέση είναι πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά θα σας φανούν άστατοι και επιπόλαιοι αλλά που στη συνέχεια θα ανακαλύψετε ότι διαθέτουν αρκετή ωριμότητα. 
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ αυτή την εφηβική περιέργεια που έχετε για τα πράγματα.  
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Όταν  προκύπτουν ακραίες καταστάσεις στη ζωή εσείς λειτουργείτε σα μία μεγάλη «μάνα» που παίρνει στην αγκαλιά της όσους είναι αναστατωμένοι και ανακουφίζει τις ψυχές τους. Λειτουργείτε δηλαδή  συναισθηματικά και προστατευτικά απέναντι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνους που συνδέονται με το οικογενειακό σας περιβάλλον, με τις ρίζες σας και το παρελθόν σας. Το στοιχείο αυτό μπορεί να συμβάλει στο να γίνετε κάποια στιγμή εξαιρετικά δημοφιλείς και αγαπητοί. Μοιραίο και καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας φαίνεται να παίζουν κάποιες ισχυρές γυναικείες φιγούρες.
Είναι πιθανό να κάνετε σημαντικές σχέσεις με ανθρώπους που αρχικά θα σας φαντάζουν ευάλωτοι συναισθηματικά και εξαρτημένοι αλλά που στην πορεία θα ανακαλύψετε ότι έχουν μία δική τους δύναμη.
Να εύχεστε να έχετε πάντοτε κοντά σας ανθρώπους που θα σας αγαπάνε
ΛΕΩΝ
Στις πιο σκοτεινές και κρίσιμες περιστάσεις της ζωής εσείς αποτελείτε ένα λαμπερό φάρο για τους ανθρώπους γύρω σας. Και αυτό γιατί εκδηλώνετε τότε κάποια θαρραλέα και ευγενικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν τους άλλους και τους δημιουργούν  θαυμασμό. Μπορεί βέβαια στην καθημερινότητα σας να προτιμάτε να κρατάτε χαμηλούς τόνους αλλά σε μία κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνετε απροσδόκητα πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεστε σημείο αναφοράς και συντονίζετε με το δικό σας τρόπο τα πρόσωπα και τις καταστάσεις γύρω σας. Είναι πάντως σημαντικό για σας το να αναγνωρίζουν οι άλλοι τα ταλέντα που διαθέτετε.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας, είναι πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά τους θεωρούσατε εγωκεντρικούς και δυνάστες αλλά που στην πορεία είδατε ότι είναι αρκετά εξευγενισμένοι.
Να εύχεστε να μείνετε πάντοτε παιδιά μέσα στην καρδιά σας! 
ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Στις κρίσιμες περιστάσεις της ζωής, όπου επικρατεί σύγχυση, εσείς διακρίνεστε για το διαυγές και πρακτικό σας πνεύμα και για τις αναλυτικές σας ικανότητες. Παρατηρείτε γεγονότα που διαφεύγουν στους πολλούς, επεξεργάζεστε μεθοδικά τα δεδομένα και καταφέρνετε να βρίσκετε έξυπνες λύσεις. Συχνά, καλείστε να  υπηρετήσετε τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων γύρω σας, να τους διανείμετε κάποια υλικά αγαθά κ.λ.π. Σε εσάς πέφτει συνήθως η αποστολή του να βάλετε τάξη στο χάος γύρω σας. Είσαστε ικανοί να  δουλεύετε σκληρά και – έστω με κάποιο άγχος - φέρνετε σε πέρας αυτή την αποστολή.
Στον τομέα σχέση ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που όταν τους πρωτογνωρίσατε σας φάνηκαν κάπως αδιάφοροι αλλά στην πορεία ανακαλύψατε ότι διαθέτουν αξιόλογες προσωπικότητες.
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ τα αγνά στοιχεία του χαρακτήρα σας. 
ΖΥΓΟΣ
Η δική σας αποστολή είναι να αποκαταστάτε τις ισορροπίες γύρω σας όταν αυτές διαταράσσονται - όταν π.χ. προκύπτουν έκτακτα και ακραία γεγονότα - και γενικά να φέρνετε γαλήνη και αρμονία στο περιβάλλον σας. Όποτε έρχεστε αντιμέτωποι με διαπληκτισμούς και εντάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια οι μοναδικές συμβιβαστικές και διπλωματικές ικανότητες που διαθέτετε, με τις οποίες σβήνετε τη «φωτιά» και οδηγείτε σε συμφιλίωση τις αντιμαχόμενες πλευρές. Θα είσαστε πάντως πιο αποδοτικοί όταν συνεργάζεστε στενά με κάποιους κατάλληλους ανθρώπους.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις σας είναι πιθανό να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά μπορεί να σας φανούν κάπως ψυχροί και επιτηδευμένοι αλλά στην πορεία θα ανακαλύψετε ότι είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί. Να εύχεστε να μη βιώσετε ποτέ τη μοναξιά.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Το βέρτεξ μέσα στο μοιραίο και θυελλώδες ζώδιο του σκορπιού είναι πολύ ισχυρό. Εσείς διαθέτετε ισχυρές αναγεννησιακές αλλά και καταστροφικές δυνάμεις. Αναλαμβάνετε με πάθος κάθε «αποστολή», αν και δεν σας είναι πάντα ξεκάθαρο προς πιο κατεύθυνση να κινηθείτε  γι αυτό και είναι εύκολο να ξεστρακίσετε σε κατώτερου χαρακτήρα δραστηριότητες. Αν εκδηλώσετε τη θετική σας πλευρά, μπορείτε να δημιουργήσετε μίκρα θαύματα γύρω σας και να αλλάξετε ριζικά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Ίσως διαχειριστείτε μεγάλα κεφάλαια και, γενικά, χρήματα άλλων.
Στο τομέα των σχέσεων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας κάποιοι άνθρωποι που αρχικά θα σας προκαλέσουν αναστάτωση και αρνητικά συναισθήματα, ίσως γιατί απλώς θα είναι τόσο δυνατοί όσο εσείς και άρα ικανοί να σας τρομάξουν.
Να εύχεστε να φέρνετε πάντοτε την άνοιξη και την αναγέννηση στους εαυτούς σας και στους άλλους!
ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Γνώση είναι δύναμη και καθώς έχετε το ταλέντο να συνειδητοποιείτε τους λόγους για τους οποίους σας συμβαίνουν κάποιες καταστάσεις στη ζωή σας, μπορείτε να τις αποδεχθείτε και να χαράξετε τον κατάλληλο δρόμο για την εξέλιξή σας. Ο βαθμός πίστης που έχετε στη Δημιουργία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις δύσκολες περιστάσεις και αν καταφέρετε να μετουσιώσετε τη πίστη προς την Ανώτερη Δύναμη σε αυτοπεποίθηση, θα έλκετε θετικά γεγονότα και θα ξεπαρνάτε κάθε τι αρνητικό. Επειδή είστε γεννημένοι δάσκαλοι, πρέπει να δίνετε συμβουλές απαλλαγμένες από προσωπικά συμφέροντα ώστε να μη χάνετε τη καθαρότητα της ψυχής σας.
Σημαντκό ρόλο στις διαπροσωπικές σας σχέσεις θα παίξουν κάποια άτομα που αρχικά μπορεί να τα σνομπάρετε αλλά τελικά θα ανακαλύψετε ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξή σας και στο επίπεδο αυτογνωσίας σας.
Να εύχεστε να μη χάσετε ποτέ τη πίστη σας.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η αποστολή σας είναι να συντηρείτε τις κοινωνικές δομές. Επιδιώκετε τη νομοτέλεια, την αναγνώριση από το περιβάλλον σας, όχι μόνο το άμεσο αλλά και το ευρύτερο, και είστε λάτρεις της εξουσίας γι αυτό και, συχνά, σε κρίσιμες καταστάσεις, κατ;αφέρνετε και αποκτάτε διοικητικά αξιώματα ή εξέχουσες θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Διαθέτετε την απαιτούμενη δύναμη για να διαβείτε ακόμη και τα πιο δύσβατα μονοπάτια για τη κορυφή  και είστε ικανοί να παρασύρετε αυτούς που αγαπάτε στο να επιδιώξουν αξιώματα.
Σας συγκινούν τα άτομα που μοιάζουν σεμνότυφα και, γενικότερα, υιοθετούν μια συγκρατημένη εικόνα αλλά, στο βάθος τους, είναι δυναμικά, έχουν πείσμα και ξέρουν τι θέλουν και πώς να το αποκτήσουν. Αποζητάτε συντρόφους που διακρίνονται στις δουλειές τους ή έχουν πλούτη και άνετη ζωή.
Να εύχεστε να σας αναγνωρίζουν πάντα την αξία και τη κοινωνική σας προσφορά.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η κοσμοθεωρία σας για μία ανθρωπότητα η οποία θα εξαγνίζεται μέσα από την ιδεολογία της, από τη προσπάθεια των μελών της για ειρήνη, για εξύψωση της συνειδητότητας, για αγάπη, στις κρίσιμες καταστάσεις, σας καθιστά πόλο έλξης τόσο εκείνων που ψάχνουν για μία αδελφή ψυχή όσο και αυτών που θέλουν ένα θελκτικό, λαοφιλές πρόσωπο για να το εντάξουν στην οργάνωση ή στο κόμμα τους. Αποστολή σας είναι να διαδίδετε σπουδαίες ιδέες, να υπερασπίζεστε την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τον ουμανισμό, την αλήθεια.
Έλκεστε από άτομα που ενώ αρχικά σας έχουν φανεί συμβατικοί, στη πορεία ανακαλύπτετε ότι κρύβουν ένα ιδεολόγο επαναστάτη στη ψυχή τους, είναι μοντέρνοι και –προ πάντων- δεν σας καταπιέζουν με ζήλιες και λοιπές ποταπότητες...
Να εύχεστε να μη συμβιβαστείτε ποτέ και να έχετε πάντα το θάρρος να κυνηγάτε το όνειρό σας, έστω κι αν στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζει ως ουτοπία.
 
ΙΧΘΕΙΣ
Οταν υπάρξει η αναγκαιότητα να βυθιστούμε σε μια τεράστια μήτρα, σε έναν  αμνιακό σάκο, στον οποίο να νιώσουμε την ασφάλεια της συνύπαρξης μας με τη Δημιουργία, εσείς που έχετε το βέρτεξ στους ιχθείς, προσφέρεστε καθώς είστε πάντα σε ετοιμότητα να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο, να τον ενσωματώσετε στο καθαρτήριο του συλλογικού ασυνειδήτου. Μολονότι κινδυνεύετε γιατί μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία σας, εσείς είστε πάντα διαθέσιμοι να σηκώσετε τον σταυρό του περίγυρού σας.
Στις σχέσεις σας παίζουν καθοριστικό ρόλο άτομα που φορούν το προσωπείο του απόμακρου και τελικά ανακαλύπτετε ότι δεν είναι ψυχροί αλλά απορροφημένοι στο δικό τους κόσμο, όπου προσπαθούν να κρύψουν την ευαισθησία τους για να μη νιώθουν ευάλωτοι.
Να εύχεστε να μη χάσετε τη συμπόνοιά σας που σας επιτρέπει να χωράτε ή να συγχωράτε τους πάντες και τα πάντα και προάγει τη ψυχή σας!
Αυτό είναι ένα άρθρο που έγραψα για το περιοδικό "Άστρα και Όραμα" και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2009. 

28.4.12

Προβλήματα που Αντιμετωπίζουμε Όλοι Δέκατος Οίκος


Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση στα Ελληνικά από την σειρά άρθρων "Problems We All Face", του Dane Rudhyar. Το πρωτότυπο κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο www.khaldea.com



The giver, Judy Westgard


Τι Μπορείτε να Συνεισφέρετε στην Κοινωνία
Dane Rudhyar

Όταν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι αποφοιτεί από το λύκειο ή το πανεπιστήμιο, μία φάση της ζωής τελειώνει. Κατά αυτή την φάση, το παιδί και στη συνέχεια ο έφηβος, βρίσκει τον εαυτό του σε θέση πρόσληψης σε σχέση με την οικογένεια του, την κοινότητα και γενικά, την κοινωνία. Δεν είχε ζητήσει να γεννηθεί στην συγκεκριμένη οικογένεια και κοινωνία. Γεννήθηκε, ων αδύναμος και ανίκανος να προσαρμοστεί βιολογικά και ψυχολογικό-διανοητικά στο περιβάλλον του. Ως εκ τούτου ήταν και σωστό αλλά και απαραίτητο να φροντίσουν για τις ανάγκες του η οικογένεια του και η κοινωνία, να κατευθύνουν την πρόοδο του και να τον ενημερώσουν για το παρόν του εξελικτικού δρόμου της ανθρώπινης προόδου.
Όταν ο νέος φτάσει στα είκοσι, συνήθως θεωρείται δεδομένο ότι έχει αναπτυχθεί βιολογικά, ψυχολογικά και διανοητικά μέχρι του σημείου που η σχέση του με την κοινωνία μπορεί να αντιστρέψει την πολικότητά της.


Έχει λάβει. Τώρα αναμένεται να δώσει.


Οι πρεσβύτεροί του τον βάζουν να σκεφτεί και ζητούν να αποφασίσει την φύση της συμβολής που μπορεί και είναι πρόθυμος να έχει στην συντήρηση, επέκταση και μεταμόρφωση της κοινωνίας του.


Υπήρχε μία εποχή, όχι μακρινή, που ο νέος είχε ουσιαστικά πολύ λίγες επιλογές για αυτή την απόφαση. Αν ήταν αγόρι, ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να ξεκινήσει την μαθητεία του στο ίδιο επάγγελμα, στο ίδιο είδος εμπορίου ή στην ίδια ασχολία. Αν ήταν κορίτσι, έπρεπε να παντρευτεί έναν άνδρα του οποίου η τάξη και ο τρόπος ζωής καθοριζόταν λίγο πολύ από την θέση του πατέρα της στην κοινότητα και το μέγεθος της προίκας που μπορούσε και ήθελε να της παρέχει. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχε ένας βαθμός ευελιξίας στον καθορισμό, από τους γονείς, του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά θα έπρεπε να παίξουν τον ρόλο τους στην κοινωνία. Ωστόσο, βασικά η οικογενειακή παράδοση και η επιτυχία του πατέρα, καθόριζαν τον τύπο ή το επίπεδο συμμετοχής που αναμενόταν από τον νέο.


Το μόνο πράγμα που ζητούσαν από τον νεαρό άνδρα ή την νεαρή γυναίκα ήταν να επιτελέσει καλά τα καθήκοντα που είχαν προσδιοριστεί από παλαιότερα παραδείγματα και να εκπληρώσει με σημασία και ευγένεια την όποια λειτουργία είχε οδηγηθεί να αναλάβει στην κοινωνία.


Στις μέρες μας, ειδικά στις ΗΠΑ, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι που τελειώνουν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είναι πολύ διαφορετική. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που το παιδί πιέζεται να ακολουθήσει την ίδια καριέρα με τον πατέρα του, να αναλάβει την προγονική επιχείρηση. Μπορεί να ταιριάξει αυθόρμητα και άμεσα στο σχήμα που δημιούργησαν ο πατέρας και η μητέρα του και το οποίο τους έφερε επιτυχία, τουλάχιστον κάποιου είδους.


Ωστόσο, στην μοντέρνα ζωή, ο νέος έχει κατά βάση ελευθερία επιλογής σε σχέση με το ποια θα είναι η ασχολία της ζωής του. Μπορεί να παρουσιάσει μία νέα προσέγγιση, πραγματικά δική του, διαφορετικούς τρόπους διεκπεραίωσης των πραγμάτων και άλλους στόχους, σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Καθώς ο γάμος δεν αποτελεί κοινωνικό επιταγή, το κορίτσι μπορεί να ακολουθήσει μία καριέρα ή να εργαστεί σε ένα γραφείο ή εργοστάσιο. Πράγματι, πολύ συχνά είναι αναγκασμένη να εργαστεί βιοποριστικά για οικονομικούς λόγους και πρέπει να επιλέξει τι θέλει να κάνει.


Όπου υπάρχει τέτοια ατομική ελευθερία επιλογής, ανακύπτουν νέα προβλήματα. Πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η ελευθερία και για ποιο σκοπό; Τι σημαίνει μία δουλειά ή μια καριέρα για μένα προσωπικά; Τι περιμένω από αυτή; Τι θα μου προσφέρει και επίσης, τι θα της προσφέρω, τι είμαι πρόθυμος, έτοιμος και ικανός να της προσφέρω; Τι μπορώ να κάνω καλύτερα; Η συνεχεια εδω

27.4.12

«Έχεις άστρο», με προσκεκλημένο τον Urania lab, γκουρου της εξωκοινοβουλευτικης Αστρολογιας




«Έχεις άστρο», με προσκεκλημένο τον Urania lab        
Ο Urania lab, κατά κόσμον Δημήτρης Κορωνάκης ή αλλιώς ...Ουρανίτσα η Οφιούχος, είναι χρόνια στο κουρμπέτι της Αστρολογίας, ένας από τους παλαιότερους blogers και ερασιτέχνης με την κυριολεκτική έννοια του όρου.
Και σήμερα στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ακριβώς, σε παγκόσμια πρεμιέρα στο «γυαλί», μας αποκαλύπτει το πρόσωπο του αλλά και τις πολύτιμες γνώσεις του γύρω από την Αστροχαρτογραφία, την Πολιτική Αστρολογία και όχι μόνον.
Ανατρεπτικός, όσο και σεμνός, απρόβλεπτος και ικανός να μετατρέψει μια απλή λίστα με τα εφημερεύοντα σε σουρεαλιστικό happening, διαθέτει συνάμα και την αυθεντικότητα ενός ζυμωμένου Αιγόκερω, που έχει δει κι έχει ακούσει πολλά αλλά δεν σιωπά!
Η πρόκληση για τους δύο οικοδεσπότες είναι μεγάλη, αφού θα πρέπει να χωρέσουν στο δικό τους passing game έναν ιδιόμορφο παίκτη με ...αναρχικές προθέσεις!
Θεού θέλοντος, λοιπόν, η Βασιλική Κόντη και ο Γιάννης Ριζόπουλος, στο καθιερωμένο ραντεβού τους στο Channel 9, θα αποπειραθούν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα της εκπομπής, κάτι έτσι κι αλλιώς δύσκολο, αφού αν τους αφήσεις ελεύθερους, από μόνοι τους καλύπτουν άνετα και χαλαρά 2-3 μερόνυχτα τηλεοπτικού χρόνου. Το over time έχει γίνει καθεστώς, το ίδιο και οι αγριοφωνάρες από το κοντρόλ. Είναι κι αυτός ο διαγωνισμός που «τρώει» λεπτά βρε παιδί μου αλλά χαλάλι του... Θα προλάβουν τις προβλέψεις των ζωδίων, άραγε ή θα κουτσουρέψουν πάλι τον Οφιούχο;
Το Channel 9 εκπέμπει μόνον στην Αττική αλλά μπορείτε να το δείτε live και μέσω διαδικτύου στην διέυθυνση http://wwitv.com/tv_channels/b6155.htm
Η εκπομπή θα παιχτεί σε επανάληψη την Κυριακή στις 7:30 το πρωί και για όσες ή όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν, το βίντεο της θα είναι διαθέσιμο εδώ την Δευτέρα.

26.4.12

Αυριο στο καναλι 9 στην εκπομπη Εχεις Αστρο η Ουρανιτσα με σεισμικες διαθεσεις και πολιτικες εκτιμησεις












Ο Γιώργος Προβιάς- ενα σκορπιστικο ζειμπεκικο

Τα γαιδουρια, οι πολιτικοι και το τσιμεντο


 

Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι.

Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει.

Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.

Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο.

Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να τον θάψει ζωντανό.

Κάλεσε μερικούς γείτονες να έρθουν να τον βοηθήσουν.
Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι.
Στην αρχή, ο γάιδαρος πανικοβλήθηκε και φώναζε φρικτά.
Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε.
Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός σκύβει στο πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε.
Ήταν κάτι καταπληκτικό!!!!
Ο γάιδαρος είχε σχεδόν φθάσει επάνω !!!!!
Με κάθε φτιαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του , τιναζόταν και πατώντας το χώμα που έπεφτε κάτω, ανέβαινε σιγά-σιγά προς τα πάνω.
Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού.

Ηθικό δίδαγμα 1:
Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας.Να θυμάστε όμως πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά είναι και ένα εφαλτήριο.
Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα.
Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα πάνω.
 
          Ηθικό δίδαγμα 2:  Προσοχή! Οταν πρόκειται για γαϊδούρια-πολιτικούς
  
  
      ρίχνουμε τσιμέντο ταχείας πήξης.Δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει..

Το ωροσκοπιο του Θαναση Παπακωνσταντινου-αντιθεση Ηλιου-Ποσειδωνα

Θανάσης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στον Τύρναβο του Νομού Λάρισας, στις 26 Απρίλη του 1959 και είναι Ταύρος. Ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ. Η πρώτη συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν με τα τραγούδια Λεγεωνάριος και Μαύρος γάτος στον δίσκο Διαίρεση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η μουσική του συνήθως κατηγοριοποιείται στην "έντεχνη μουσική" και συνδυάζει στοιχεία ροκ, λαϊκής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές και μουσικούς, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μελίνα Κανά, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μάρθα Φριτζήλα, η Λιζέτα Καλημέρη κ.α. Απόλαυσε μερικά από τα τραγούδια του, με τα βίντεο που ακολουθούν.
 
 
 
 



 
 

Το ωροσκοπιο της Τανιας Τρυπης-Συνοδος Δια και Πλουτωνα

Η Τάνια Τρύπη γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1969 και είναι Ταύρος. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής της δραματικής σχολής «Μαίρης Βογιατζή Τράγκα» και ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών, όταν ερμήνευσε την μικρή Έλεν Κέλλερ στο έργο Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν, στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ενώ στα 15 της, συμμετείχε στην ταινία του Ν. Κούνδουρου Μπορντέλο. Άλλες κινηματογραφικές ταινίες στις οποιες την απολαύσαμε είναι: OhBabylon (1989), Το τελευταίο στοίχημα (1989), Άντε γειά (1991), Κρυστάλλινες νύχτες (1992), Ρ 20 (2004), Νήσος (2009), Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010), Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (2011). Στην τηλεόραση συμμετείχε σε αρκετές σειρές, όπως: Οδός Ανθέων, Μπαμπάς και φιλαράκος, Οι φρουροί της Αχαΐας-Μάρθα, Τμήμα ηθών, Το τρίτο στεφάνι, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Χωρικά ύδατα, Κόκκινος κύκλος, Επτά Θανάσιμες Πεθερές, Ποιός μας πιάνει, Doctor Ρούλης κ.α.

25.4.12

"Διαχρονικοί Μύθοι για τους Πλανήτες : o Πλούτος " του Ernst Ott


 Μετάφραση της Αλεξάνδρας Α. απο το μαγκαζίνο του αστρολογικού περιοδικού Αstrologie Heute, τεύχος 155, Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2012


Η σύζυγος του Πλούτωνα, η Περσεφόνη, μας δείχνει τις άγνωστες γοητευτικές πλευρές αυτού του συναρπαστικού θεού


του Ernst Ott


''Ούτε τ’ όνομα του μη λες''''ο έξω απο δω'' έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, ''διαφορετικά θα έρθει και αυτό θα είναι  πραγματικά τρομερό''. Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες φοβόταν το θάνατο και έτσι προτιμούσαν να αποσιωπούν ακόμα και το όνομα του. Αν εξαιρέσουμε τους Πυθαγόρειους, οι οποίοι πίστευαν στη μετενσάρκωση, οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν τη μεταθάνατια ζωή σαν την αιώνια περιπλάνηση του άυλου σώμα, μια ''σκιάς'', στον Κάτω Κόσμο.
Γιατί Πλούτωνας ;
Επειδή οι Έλληνες δεν ήθελαν καν να προφέρουν το πραγματικό όνομα του θεού του Κάτω Κόσμου, του Άδη, επινόησαν μια εξωραισμένη παραλλαγή του ονόματος του, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα με τις αγγελίες θανάτου όπου αντί να πούμε οτι κάποιος πέθανε λέμε ότι κάποιος ''κοιμήθηκε''. Η μετονομασία αυτή ήταν Πλούτος ( Pluto στα Λατινικά) και απο αστρολογική άποψη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, οτι αυτή η λέξη περιγράφει ακριβώς την πραγματική υπόσταση του, επειδή η λέξη Πλούτος σημαίνει τον ''πλούσιο''. Ο πλούτος του είναι προφανής και είναι συνδεδεμένος με τον πλούτο και τους θησαυρούς του Κάτω Κόσμου. Πλούτο σε όλα τα επίπεδα απέκτησε η Προσερπίνα ( Περσεφόνη στα Ελληνικά) αφού έγινε γυναίκα του Πλούτωνα. Αρχικά αυτό έγινε χωρίς να το θέλει, κάτι που δεν μας προκαλεί απορία, αν γνωρίζουμε την καταγωγή αυτής της θεάς.  Στο παιδικό της νανούρισμα κανείς δεν της τραγούδησε ότι της ήταν γράφτό  να γίνει η βασίλισσα του Σκότους.

Στον παραδεισένιο κήπο του Ταύρου

«Είσαι η κόρη του Φωτός» της λέει η μητέρα της, η Δήμητρα, και το πρόσωπο του κοριτσιού λάμπει, «να είσαι ευτυχισμένη και να είσαι πάντα έτσι!». Πατέρας του κοριτσιού είναι ο απόλυτος θεός, ο Δίας. Σε αυτό το σημείο του μύθου η μητέρα της Περσεφόνης, η Δήμητρα, αντιπροσωπεύει τέλεια τη  βασική αστρολογική αρχή του Ταύρου. Η Δήμητρα είναι μια θεά της Άνοιξης, η οποία διασχίζοντας καθημερινά τους αγρούς και τα λειβάδια φέρει μαζί της την αφθονία και την ανάπτυξη στη Φύση. Στο μυθολογικό χρόνο δεν υπάρχουν Εποχές. Μια αιώνια άνοιξη απαλλάσει τους ανθρώπους απο τις λύπες τους. Η Δήμητρα ονομάζει τη θυγατέρα της Κόρη ( το ονομα Περσεφόνη της το δινει αργότερα ο άντρας της).

 «Κόρη, μπορείς να έρθεις μαζί μου στους αγρούς» λέει η Δήμητρα και η μικρή χαίρεται που μαζί με τη μητέρα της δίνουν ζωή στη γη και ενέργεια στη Φύση. Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνιση της μια από τις χαρακτηριστικές αρχές του Ταύρου, αυτή της Διατήρησης : «Έτσι πρέπει να είναι πάντα».


 Η Δήμητρα λέει στην Κόρη: «Όλα είναι εντάξει και έτσι πρέπει να παραμείνουν για πάντα». Μπορεί όμως να υπάρξει μια τετοια αιωνιότητα ;  Για τους θεούς και τους ανθρώπους μπορεί να υπάρξει, μόνο αν στη  βασική αρχή του Ταύρου ενσωματωθεί η  βασική αρχή του πολικού, αντίθετου ζωδίου αυτό του Σκορπιού, του ζωδίου διακυβέρνησης του Πλούτωνα. Χωρίς το σκοτάδι δεν υπάρχει φως. Όποιος θέλει να επιμένει μονόπλευρα, όπως η Δήμητρα, στην ιδέα ότι «τα πάντα  είναι αιώνια και σίγουρα», δημιουργει με αυτή την έμφαση στον ένα μόνο πόλο τις συνθήκες για την αλλαγή. Η Δήμητρα προκαλεί η ίδια την περιέργεια στη θυγατέρα της και γίνεται αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει. « Μην κόψεις ποτέ ενα νάρκισσο». «Γιατί όχι;», ρωτάει η Κόρη, και η Δήμητρα της απαντά ψυχρά: «Μην κάνεις ανόητες ερωτήσεις, θα γίνει κάτι τρομακτικό». Στην εξέλιξη του μύθου ξέρουμε, οτι το κόψιμο του  νάρκισσου οδήγησε στη συνάντηση της Κόρης με τον Πλούτωνα. Η συνεχεια εδω

Το ωροσκοπιο της Αννιτα Πανια-Αντιθεση Αρη-Ποσειδωνα

H Αννίτα Πάνια γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1970 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι Ταύρος.
Ξεκίνησε την τηλεοπτική της καριέρα το 1995 με την εκπομπή συνοικεσίων "Χρυσό Κουφέτο" στο Μακεδονία TV, στη συνέχεια στο Tempo TV και τέλος στο Star Channel. Άλλες εκπομπές που παρουσίασε είναι: Σπάνια Πουλιά (1998-1999) Star Channel, Με Φόρα (1999-2000) ANT1, Κορίτσια, οι Άνδρες (2001-2002) Alter Channel, Τα Παρατράγουδα (2001-2011) Alter Channel, Αϋπνίες (2004-2006) Alter Channel, Je t' Aime (2006-2008) Alter Channel, Ζαμανφού (2009-2010) Alter Channel, Είσοδος Ελεύθερη (2010-2011) Alter Channel.
Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Η Εκδίκηση του Κωλόχαρτου.
Τα τελευταία χρόνια σύντροφός της είναι ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Νίκος Καρβέλας και το 2008 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

Ψαρο-καφεμαντεια και τα μυαλα στα καγκελα

Πρωτη δημοσιευση 9.7.2007

Εκεινη την ιερη στιγμη του μεσημεριατικου καφε, αμερικανικος τριπλα φιλταρισμενος, χτυπα το τηλεφωνο. Η φιλη μου η Πιτσα, γνωστη σαν χαι-τεκ μαγισσα, με διαταζει με την υδροχοιστικη φωνη της να ανοιξω την τηλεοραση να δω μια ενδιαφερουσα (ξερω τιποτε ξανθιες, αποτελεσμα χημειας και όχι συνουσιας, συνηθως παρακολουθει) ειδηση. Ανοιγω και τι να δω. Μια κυρια, εξηγουσε πως λεει το μελλον με το ψαρι. Χριστε και Παναγια μου και πριν τελειωσω την σκεψη μου, ερχεται καπακι η εξηγηση (παρακαλουνται οι αναγνωστες της στηλης να καθονται γερα, γιατι καμμια ευθυνη δεν φερω για τις παραπλευρες απωλειες, αλλωστε οι ασφαλιστικες εταιρειες δεν καλυπτουν τετοια ατυχηματα). Ο πελατης πινει τον ελληνικο καφεδακι του και μετα η ψαρα-καφεντζου (νεα εισαγωγη στο λεξικο Μπαμπινιωτη)ριχνει το κατακαθι του καφε πανω σε ένα γυαλινο δοχειο, σχηματος ψαριου, και λεει το μελλον του πελατη. Οπως εξηγει η κυρια (αποφοιτος του ΙΕΚ όλα τα σφαζω όλα τα μαχαιρωνω, διπλωμα αναγνωρισμενο από την ΑΣΚ, Ανωτερα Σχολη Κρεοπολων) αυτό γινεται γιατι τα μορια του καφε νοιωθουν αβολα στο μικρο φλυτζανι και συμφωνα με τον Γιουγκ, η καταπιεσμενη συγχρονικοτητα δεν μπορει να δωσει το 100% του εσσομενου (να και το αρχαιοελληνικο δρωμενο, υποπτευομαι ότι ειναι οπαδος των αρχαιοελληνιστων) παρα μοναχα το 33. 89% (η ακριβεια είναι το χαρακτηριστικο των επιστημονων). Ετσι η κυρια ψαρο-καφετζου (καμμια σχεση με την πανουργα Βασιλειαδου στην σκετη κινηματογραφικη Καφετζου, ο Πλουτωνας στον τοξοτη εκανε αυτή την μεταλλαξη)απλωνει την καταπιεσμενη συγχρονικοτητα στο γυαλινο δοχειο σχηματος ψαριου (δεν προσδιοριζει το ειδος του ψαριου, αλλα σε μια μικρη συνεντευξη δεν αποκαλυπτει όλα τα μυστικα της) και ετσι τα εσσομενα εχουν χωρο να κινηθουν και να δωσουν τα αποτελεσματα . Την ακριβεια των προβλεψεων της μπορουν να το επιβεβαιωσουν επωνυμοι και πολιτικοι (αυτοι τωρα τελευταια εχουν γινει μαιντανος και κολλανε παντου, ας προσεχουν που πανε και τι λεει ο στομας τους. Ελεος πλεον όχι για τους πολιτικους αλλα για την ριμαδα την Πολιτικη, παλι ξυπνησε το αριστερο παρελθον μου).

Πριν συνελθω από το πολιτισμικο σοκ, μονο στην Ελλαδα γινονται αυτά, ντριναρει το τηλεφωνο. Η Πιτσα ζητα την γνωμη μου, για την σπουδαια ψαρο-καφετζου, αποφοιτος της ΑΣΚ. Σιωπη και από τις δυο μεριες. Πινω μονορουφι το μισο φλυτζανι καφε, αναβω και μια Ποταμια (για τους ασχετους είναι ελληνικα πουρα) και λεω την μαυρη μου αμαρτια στην Πιτσα. Ως γνωστον χρυση μου, εχω ωροσκοπο ψαρια, αλλα ο ριμαδης ο πρωτος εκτινεται σε ολο τον κριο και 5 μοιρες του ταυρου, συμβαινουν και αυτά στο θεικο κορμι μου, μπορω να κανω ψαρο-καφεμαντεια?Κουτο μου λεει η Πιτσα, μη ξεχναμε χαι-τεκ μαγισσα, τα πραγματα είναι απλα και ενας κρυος ιδρωτας κυριευει το κορμι μου, γιατι θα ακουσω παλι τις υδροχοιστικες (ηλιος-ερμη-ουρανος συνοδος στον υδροχοο) ερμηνειες της. Στο γυαλινο ψαρακι, θα βαλεις δυο ποδια. Το ένα ποδαρακι θα είναι κριαρακι και το άλλο ταυρακι. Δεν σε πιανω Πιτσα, με το συμπαθειο, μπορει να φταιει και εκεινο το φρικασε που εφαγα, μετα θελω και θεικη κορμαρα, τρομαρα μου. Σκεψου λιγο αστρολογικα και εκει με ζωνουν τα μαυρα (κιτρινα, πρασινα δεν εχει και μεγαλη σημασια) φιδια. Για δυο λογους ερχονται οι ανθρωποι και δη οι ανδρες στις καφετζουδες. Ο ενας λογος είναι ο εγωισμος (διαβαζε κριος) και ο άλλος τα φραγκα (διαβαζε ταυρος). Ειδες πως μπορει να δεσει το ωροσκοπιου σου με την ψαρο-καφεμαντεια (πραγματι υδροχοιστικη εξηγηση και εγω τωρα τελευταια θελω μια ανανεωση της διακοσμισης της αυρας μου, ατιμες αυτές οι εκλειψεις).

Κλεισε το στομα σου, μου λεει η Πιτσα (ξεχασα να σας πω, ότι με την Πιτσα, μιλαμε μεσω βιντεο-τηλεφωνου, μεσα στην τεχνολογια η τρελλη υδροχοα, πληρωνω ένα καρο ευρωπουλα, αλλα μου φτιαχνει την ψυχολογια, ειδικα όταν ειμαι νταουνισμενη).

Και εκει που ημουν ετοιμη να κλεισω το τηλεφωνο, η Πιτσα μου πεταει και μια παραλλαγη της μεθοεδου, με βαση τα 4 αστρολογικα στοιχεια. Σαν χαι-τεκ μαγισσα, συμφωνα μα τις κακιες σου, θα καλυπτω το γυαλινο ψαρακι, με ένα άλλο αδιαφανες ψαρακι (κατι σαν καπακι), θα λεω στους πελατες να σκεπτονται εντονα την ερωτηση τους και να θετουν τα χερια τους πανω στο καπακι (γυαλινο ψαρι αδιαφανες, για να ειμαστε και ακριβεις στις περιγραφες μας). Τα ματια μου πηγαν να πεταχθουν, γατα η υδροχοα το περνει ειδηση και μου λεει, ότι τωρα τελευταια, λογω εκλειψεων εχω ένα αρνητικο ισοζυγιο νοημοσυνης (που παει και βρισκει τετοιες παρομοιωσεις δεν ξερω, το ερευνω, και όταν μαθω θα σας το πω). Η εξηγηση, κατά την Πιτσαρικη εκδοχη της επιστημης, του αλογου και του παραλογου, είναι η ακολουθη (επαναλαμβανω, ότι ατυχηματα, από εξηγησεις πιασαρικες και πιτσαρικες, δεν καλυπτονται από τα ασφαλιστικα ταμεια, το μονο νοσοκομειο που μπορει να μας δεχτει είναι το τρελλαδικο).

Το κατακαθι του καφε (στοιχειο της γης) εχει μεγαλη περιεκτικοτητα σε υγρα (στοιχειο του νερου)Με την τοποθετηση του καπακιου στο δοχειο, κανουμε μια κορεσμενη ατμοσφαιρα και ετσι τα υγρα διαχεονται σε ολη την κατω επιφανεια του καπακιου. Παραλληλα η εντονη σκεψη (στοιχειο του αερα) σε συνδιασμο με τα υψηλα βαρομετρικα των επιθυμιων μας (στοιχειο της φωτιας) κανουν τα μορια των υγρων, στην κατω επιφανεια του καπακιου, να δονουνται σε συχνοτητες περα της επιστημης (κλασσικη θερμοδυναμικη για τους επιστημονικιζοντες) με αποτελεσμα να πεφτουν στην επιφανεια του ψαρο-γαλιου με το κατακαθι. Εκει σχηματιζονται δυνες υγρων (κλασσικη υδρομηχανικη με στοιχεια χαοτικων χρονοσειρων) που σκαβουν την γη ποτισμενη με καφε, αλλα ρομπρουστα και αραμπια (ποικιλιες καφε για τους ασχετους). Αποτελεσμα αυτων των διεργασιων είναι ο σχηματισμος διαφορων σχηματων, από κλασσικα γεωμετρικα σχηματα μεχρι φρακταλς, και εδώ πλεον φαινεται η αξια και οι γνωσεις του ψαρο-καφετζη να ερνηνευει τα εσσομενα.

Κλεισε το στομα σου βλαμενη, ακουγεται η νευριασμενη φωνη της Πιτσας, που καταλαβε ότι εγω δεν ειμαι για υψηλη επιστημη, παρα μονο για θεωριες τυπου Λιακοπουλου. Υπακουω σαν μικρο παιδι (κενος ο τεταρτος οικος μου, σινφφφφ).
Και κλεινω όχι το στομα μου αλλα το χαι-τεκ βιντεο-τηλεφωνο.

Ξυπνησα βραδυ, από τις φωνες των φιλων του γιου μου. Ειχα πεσει σε βαθυ, βαθυτερος ληθαργος δεν γινεται, επιπεδου δελτα λενε πο προφεσοροι, από τις εξηγησεις δρασης της ψαρο-καφεμαντειας. Εσπασα και το βιντεο-τηλεφωνο και ας μου κοψει και η Πιτσα την καλημερα (αυτή πληρωσε την συσκευη και εγω τα τελη, μαυρη η ωρα που η τεχνολογια μας εφερε κοντα. αντε γιατι θα τα ακουσει και ο Βασιλακης ο Πορτας, κατά κοσμον Bill Gates) σκασιλα μου, σκορδοκαιλα μου. Αυριο θα θελει παλι μαθηματα αστρολογιας για την εξηγηση του φαινομενου του θερμοκηπιου. Της το φυλαω όμως (τσαμπα εχουμε καποιους πλανητες στο σκορπιο και τον 8 ιοκο). Καψε χρυση σου τα 7 από τα 8 τσεροκι που εχεις και η εξηγηση είναι απλη (αμαν ο κρονος μου ειπε την αληθεια και ξεχνιαστος τωρα κανει καμακι στην σεληνη, που βρισκεται ακριβως απενατι του, μονο 180 μοιρες τους χωριζουν, αντε και κουφετα παιδια).

Η φιλη σας

Ουρανιτσα η Οφιουχος


24.4.12

Οι γραμμες του Χειρωνα στην Αστρο-χαρτο-γραφια απο την Βασιλικη Κοντη

  γράφει το ιδρυτικό μέλος του Πάμε Αστρολογία Βασιλική Κόντη



                 ΟΙ  ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

Η θέση του Χείρωνα στο χάρτη μας είναι η περιοχή εκείνη που δίνουμε και παίρνουμε γνώση, περίθαλψη, βοήθεια.Μαθαίνοντας οι ίδιοι μέσα από το προσωπικό  μας τραύμα, μετατρέπουμε την εμπειρία μας , σε γνώση προσφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας.
ΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ;





Ο Χείρωνας εντάχθηκε στις επάλξεις της μοντέρνας Αστρολογίας πρώτη φορά το 1977.Αυτό το Ουράνιο σώμα εντάσσεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Κρόνου και Ουρανού.Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ούτε πλανήτης αλλά ούτε και αστεροειδής αλλά ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία που προσδιορίζεται από τους Αστρονόμους σαν <<Κένταυροι>>.
Παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον στην μελέτη ενός Αστρολογικού χάρτη και βεβαίως υπάρχει ισχυρός παραλληλισμός με την μυθική παρουσία του Κένταυρου Χείρωνα στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.
Μισός άνθρωπος και μισός άλογο είχε τη φήμη ένδοξου δάσκαλου πολεμικών τεχνών, τοξοβολίας και  μουσικής.Το μεγαλύτερο του χάρισμα όμως ήταν η <<πρακτική ιατρική>> η οποία εξασκούσε με μεγάλη δεξιοτεχνία προς ανακούφιση των συντρόφων αλλά και των μαθητών του, στην άγρια φύση  του Πηλίου , όπου και κατοικούσε.Κατά την διάρκεια μιας μάχης τραυματίστηκε από βέλος που έριξε ο Ηρακλής και υπέφερε τραγικά χωρίς να μπορεί να θεραπεύσει το τραύμα του.Απελπισμένος από την οδύνη και την εξάντληση ικέτευε τους θεούς να του επιτρέψουν να πεθάνει προκειμένου να γλυτώσει από το μαρτύριο αυτό, αλλά επειδή ήταν αθάνατος, αυτό ήταν αδύνατο.
Ευτυχώς, ο Προμηθέας κάποια στιγμή δέχθηκε να ανταλλάξει μαζί του θέση και να γίνει ο ίδιος αθάνατος επιτρέποντας του οι θεοί να αναπαυθεί και να αποχωρήσει για τον Κάτω Κόσμο.Εκτοτε αποκαλείται Χείρων ο πληγωμένος θεραπευτής και οι θεοί για την προσφορά του , του προσέφεραν μια άλλη μορφή αθανασίας κάνοντας τον λαμπερό Αστέρι στον ουρανό.
Ταυτόχρονα με την ένταξη του Χείρωνα στη μελέτη των αστρολογικών χαρτών συνειδητοποιήσαμε την σπουδαιότητα των <<Χειρώνιων θεμάτων>> στην απλή καθημερινή μας ζωή, όπως παραδείγματος χάριν ότι η πρόοδος των ιατρικών δεξιοτήτων έχει πλέον τη δυνατότητα να παρατείνει τη δυνατότητα να μείνει κάποιος <<εν ζωή>> καταδικάζοντας τον όμως σε πολλά χρόνια υποφοράς…Μην ξεχνάμε πως από τον Κένταυρο  Χείρωνα (Chiron) …περάσαμε στη λέξη Χειρουργεία, χειρουργώ κλπ κλπ.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ
(Θεραπευτικές ζώνες)

Γενικότερα στην Αστροχαρτογεωγραφία η εγκατάσταση σε μια περιοχή δυτικά της γραμμής του πλανήτη θεωρείται καλύτερη επιλογή λόγω του ότι οι επιλογές είναι πιο συνειδητές από τα άτομα αλλά και σαφέστατα πιο εμφανείς!Στην περίπτωση του Χείρωνα όμως ισχύει το αντίθετο.Δυτικά της γραμμής οι προκλήσεις και τα προβλήματα επιζητούν τη λύση τους μέσα από μια πιο σκληρή διαδικασία η οποία απαιτεί θεραπεία μέσα από εμπειρία, μάθηση και αυτοκριτική που οδηγούν σε συνειδητοποίση του προβλήματος, άρα και αποφασιστικότητα προκειμένου να λυθεί! Εγκατάσταση δυτικά της γραμμής σημαίνει ότι το άτομο <<πρέπει>>να περάσει από μάθηση.Ανατολικά της γραμμής είναι απλά και εύκολα γιατί η λύση του προβλήματος είναι εμφανής.Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

A New Model of Astrology by Bruce Scofield

A New Model of Astrology: Planets, Model-Building and the Inner Core of the Self
by Bruce Scofield
(from the Dec/Jan 1993 issue of The Mountain Astrologer)
Note: The author has elaborated on the theme of this article in a new book published in July 2001 called The Circuitry of the Self: Astrology and the Developmental Model.   See "Books" for ordering information.
In Western astrology the planets are symbols that express a range of qualities on many levels, including both the personality and the physical body. In earlier times, before the advent of modern psychology, astrologers viewed the human body as a microcosm of the heavens, with each planet having a bodily correlation. In its totality, the human body was seen as a manifestation of the cosmic principles of the Sun, Moon and planets. In many respects, the human body served as a microcosmic model of the universe. If the old saying "as above, so below" is a key to how the ancients thought, then the body was a tangible model of the arrangement of the greater universe.
Today astrology lacks a respectable model (in the context of scientific/academic consensus reality) of how it operates. It is part of the scientific method to build models of reality and test them against experience. In this regard, astrologers have not
played along with the scientific movement and have paid a heavy price. No model means no communication with the rest of the scientific community. This is sad, but there are explanations. Astrology was ostracized by Christian fanatics during the Scientific Revolution and persons concerned about their reputation (most scientific and academic types are terribly insecure about their professional lives) stayed away from the subject. Astrology was also fraught with complicated problems of measurement,the tools for which (statistics) were not to be invented for several generations. By then, very few astrologers were left. Since the 18th Century the majority of astrologers have been practitioners, not researchers with paid jobs from institutions. Practitioners generally don't do science, they work for a living. It's been a tough road for astrology, but I think continued avoidance of the scientific method is a mistake for the field. I'd hate to see the subject get absorbed by psychology and biology -- and that's just what will happen if we don't don't get our act together.
In the spirit of scientific model building, I will now present a simple psychological model of how the planets might be linked to one's personality. Many psychologists, including Freud, have shown how personality develops in stages. Other psychologists have studied how animal and human young take imprints from their environment at crucial moments in their development, which then conditions their future behaviors. Moving from these foundations, developmental and imprint theory, Dr. Timothy Leary and Robert Anton Wilson have written about eight circuits that exist (in potential at least) in the mind.(1) Their writings, particularly Wilson's clear and humorous book "Prometheus Rising," have for several years stimulated my thinking about how the planets might work together.(2) The model that follows takes ideas of imprinting and stages of development from the psychologists and uses the planets as focal points in a three-dimensional model of the self, a printed neuro-circuit board, if you will.
At the center of the personality, as in the solar system, is the Sun. It sustains the life force, indicates the ego strength and keeps things integrated. Around the Sun are four basic imprint circuits or fixed points. The first is that of the Moon. This corresponds to Freud's oral stage, the circuit that is activated in the first two years of life. It is pre-verbal, unconscious and is focused in the mouth. Imprints set here are very hard to access and change. Leary and Wilson call it the Bio-survival Circuit.
The next is that of Mars, the point of muscular control and personal autonomy. This is like Freud's anal stage, the stage where toddlers learn to do things for themselves. Toilet-training requires muscle control. For Leary and Wilson, this is the Emotional-Territorial Circuit, a power point in the psyche.
Next is the Mercury circuit, which may correspond in some ways to Freud's latency period. On this circuit the child develops the ability to communicate and use symbols. Imprints on this circuit occur approximately between ages 5 and 12. Language skills and hand dexterity come under this one, called the Symbolic or Semantic Circuit by Leary and Wilson.
The fourth circuit is that of Venus. This is like Freud's genital stage, as it is the circuit of socialization and mating and it kicks in during puberty. Leary and Wilson refer to it as the Socio-Sexual Circuit. These first four circuits are basic and form the foundation set around the Sun in the birth chart. The Moon, Mars, Mercury and Venus, traditionally considered personal planets, make up this basic fourfold structure of personality.
Each of these basic four circuits has an extension, or higher octave, that indicate levels of consciousness well beyond that needed for ordinary functioning in the world. These outer circuits are transformational and they allow the individual to make connections with the universe beyond the limits of the self. In some ways they act as antennae, in some ways as transmitters.
For the Moon, this higher-octave extension is Neptune. Where the Moon is the symbol of the nurturing emotional world of the mother, Neptune symbolizes spiritual ecstasy, the sensual urge to merge with the infinite and return to the source. This is Leary and Wilson's Holistic Neurosomatic Circuit. For Mars, the extension is Pluto. Where Mars fights the personal battles of the world, Pluto takes the warrior into different worlds, perhaps like those described by Carlos Castaneda. This circuit is a powerful one and includes the power of DNA, hence its name Collective Neurogenetic Circuit. For Mercury, the extension is Uranus. Here is where the mind can make quantum leaps toward a level where even reprogramming the mind itself is possible. On this level, one can entertain the mathematical and philosophical problems of particle physics and the creation of the universe. This is the Meta-Programming Circuit. At present, Venus has no known planet as a higher octave.(2) The model predicts that its higher octave would deal with a high level of social interaction. Perhaps such a planet will be discovered when humanity meets intelligent life from another planet. This is the Non-Local Quantum Circuit.
In a private conversation with Mr. Wilson, he suggested that planetary correspondences with the 8 circuits might be those of the planetary rulers of the days of the week. This order would have Moon (Monday), Mars (Tuesday), Mercury (Wednesday) and Jupiter (Thursday) rule the first four primary circuits. The higher octave would then have Venus (Friday), Saturn (Saturday) and Sun (Sunday) rule the next three. The fourth, which Wilson suggested was beyond planetary symbolism, would remain unruled. Although some of this works, it did not satisfy my astrological mind and I worked out the arrangement described in this article.
What I did with Jupiter and Saturn follows. In traditional astrological symbolism, Jupiter and Saturn often symbolize one's placement in society. They are not considered personal planets. Jupiter has to do with growth and the expansion principle, Saturn, with limitations and contraction. In the astrological model presented here, Jupiter and Saturn act as general influences on the Sun, Moon and inner planets. Jupiter and Saturn are like fields, positive and negative, expansive and contractive, which act on the other parts of the chart. The influence of either of these giant planets on the inner planets is shown primarily by aspects, specific angular separations between the planets that serve to link one planet to another. One way to think about Jupiter and Saturn is to regard them as indicators of how much growth potential a particular circuit has. For example, suppose that at birth the Moon is in conjunction with Jupiter. This indicates that the individual takes a strong nurturing imprint. That person will probably be very well nurtured, and may live in a protected environment. They will carry this with them for the rest of their lives and it will shape their destiny. Or suppose that Jupiter connects with a person's Mars. Such people may be very positive about asserting themselves. This combination is found in charts of gamblers, athletes, and people who enjoy competing and winning. With Jupiter connected to Mercury, one finds people who love travel, movement, and conversation. Jupiter to Venus stimulates social life, even indulgence in it.
With Saturn, the reverse can be the case. A birth chart with a strong Saturn-Moon aspect symbolizes a person born into a cold, unemotional, restrictive environment. It may be worth investigating whether babies that spend time in incubators have strong Saturn-Moon aspects. Later in life, this condition often coincides both with fears of intimacy in relationships and with control over feelings and emotions. Saturn in aspect to Mars in a birth chart indicates one who becomes conditioned to control and who holds back much of the time. A strong yet difficult Saturn-Mars contact could mean a frustrating toilet training experience during the time of second circuit (Mars/Emotional-Territorial) imprint. Toilet training is an important act of self-sufficiency, a proof of autonomy. With Saturn stressfully connected to Mars one may find a parent whoputs pressure on the child, such as pressure to control the bodily functions. This could backfire if the timing is wrong, and the child may spend the rest of his or her life with control problems, a fear of self-sufficiency and a lack of confidence. A positive Saturn-Mars contact suggests the steady control of the aggressive instinct, which is needed when life's great challenges are to be met.
Saturn aspecting Mercury is the focused intellect, the person whose mind needs a system. People with Saturn-Mercury contacts are often very good at mathematics: they like it because it gives them a structure to think with. Saturn-Mercury can also indicate a narrow or limited point of view.
Saturn aspecting Venus indicates possible limitations in relationships and mating rituals. Sometimes it indicates marriage to an older person, or to one from a different generation. Such situations may be due to problems in learning social skills during puberty and adolescence, the period when the fourth circuit (Venus/Socio-Sexual) takes its imprint. The events that occur around age 14 set the general pattern for future experiences in relationships. If one has a strong Saturn-Venus contact in the birth chart, there may be problem marriages, delayed marriages, or fear of intimacy because of the social limitations or pressures that were experienced and imprinted at puberty. On the other hand, Venus-Jupiter could mean being married many times or never accepting the responsibility that comes with marriage. Obviously, Saturn in its own way is as important and beneficial as Jupiter.
Jupiter and Saturn act as fields that modify the inner planetary circuits. In contact with the Sun, Saturn can indicate lack of vitality, while Jupiter can indicate abundant vitality. People with Sun-Jupiter combinations are often extremely optimistic, never doubting that they can get what they want. Many of them are spoiled as children, so they tend to think optimistically and often get what they want as adults. Sun in aspect to Saturn produces people who may be very hard-working but somewhat insecure. They often struggle with issues of responsibility, and they tend to be pessimistic, thus making life harder for themselves than it might need to be. However, Sun-Saturn people have tremendous endurance and persistence and may find success in the long haul.
The houses and signs in the birth chart also have a place in this astrological model. The houses can be described as the surface of the self, its outer covering and its contact boundary with the outside world. Like a sphere, the houses encase the planetary configuration outlined above. Along the surface of this sphere, which separates the self from all else, are sections that have specialized functions. For example, the section called the Ascendant specializes as an immediate contact point with other selves and the environment in general.
The signs are more difficult to define in terms of this model. Since the signs tend to modify or color the operation of the planets and houses, we could view the signs as a sequence of phases of a universal cycle through which planets or houses travel. For example, the Aries phase is direct and primitive while the Libran phase is more refined and balanced. In this model, Venus in Aries would be described as the Venus circuit operating in its most basic phase.
Although the above description is sketchy, it does outline a possible model that astrologers could embrace and build upon. Others are possible, the point of this article is to encourage model-building. With some psychological terminology in place, communications with the rest of the scientific and academic community might be enhanced. Although proof of astrology is scant, a mere model could do wonders. There are plenty of models flimsier than this one floating around in the social sciences that are getting funding and going over with academic nitwits even as you read. If nothing else, it will get astrologers to think about models and model making, something our subject needs badly.
 
 
 
 
 
 
(1) The original idea of the 8-circuits appears to have been Timothy Leary himself, surely to be discovered next century, or the next, as one of the great 20th century psychologists. It appeared in his book "Exo-Psychology" which was published around 1976. A recently published new version is called "Info-Psychology," Falcon Press, Santa Monica, CA: 1987. Robert Anton Wilson's "Prometheus Rising," which takes the basic ideas further, was also published by Falcon Press, in 1983. "Angel Tech: A Modern Shaman's Guide to Reality Selection" by Antero Alli, Falcon Press, 1986, elaborates on the same themes.
(2) See also Scofield, Bruce, "NCGR Journal," winter 1987-1988, A Planetary Model of the Developing Self. p. 62.
(3) It has occurred to me that the hypothetical planet known by several names including Transpluto, Persephone, and Isis, may fill the hole in this diagram. This planet appears to describe more complex forms of relationships, a joining of different worlds, and a kind of rite of passage. Not much has been written about this moving sensitive point or planet, whatever the case may be, with the exception of a few articles by Brad Clark and Valerie Vaughan. See 1989 AFA Bulletin vol. 51, #'s 2 and 4, and "Welcome to Planet Earth," Scorpio 1983 and Leo 1986.
 
 
 

TO ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ




Αυτή την περιοδο ερευνω την αγνωστη Αστρολογια στο Βυζαντιο. Μεσα από την ερευνα βρηκα κατι ενδιαφερον, προσωπικα το αγνοουσα, για την αλλαγη του Ημερολογιου στο Βυζαντιο. Αυτος που προτεινε την αλλαγη ηταν ο Νικηφορος Γρηγορας. Θα προσπαθησω να δωσω μερικα στοιχεια από την ζωη του, όπως τα βρηκα μεσα από πρωταρχικες πηγες. Μερικα αποσπασματα είναι στην λογια γλωσσα της εποχης.


ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ, 1295- 1359. Απο τις μεγαλυτερες μορφες της εποχης των Παλαιολογων. που συμφωνα με τον Krumbacher, συγγραφεας του κλασσικου εργου Η ιστορια της Βυζαντινης Λογοτεχνιας, είναι ο Βακων του Βυζαντιου. Εκτος από λογοτεχνης, ιστορικος ηταν και σπουδαιος αστρονομος.


Παραθετω ένα μικρο καταλογο από τα αστρονομικα του εργα :


- Πώς δει κατασκευαζειν αστρολαβον
- Πως δει κατασκευαζειν την εν του αστρολαβου αραχνην
- Περι την εν επιπεδου καταγραφης αστρολαβου
- Παρακλητικα περι αστρονομιας


Προς τινα φιλον περι των υβριζοντων την αστρονομια.
Εκθεσις των υπολογισμων των εκλειψεων του Ηλιου κατά τον Πτολεμαιον.
Περι του συμπαντος.
Υπομνημα και συμπληρωσις των αρμονικων του Πτολεμαιου.


Ηταν δασκαλος Αστρονομιας με πληθος μαθητων, στην μονη της Χαρας. Κατηγορηθηκε από τους αντιπαλους του γιατι χρησιμοποιουσε πειραματικα και εποπτικα μεσα, πολλα ηταν δικης του επινοησης. Ο αστρολοβος που εφτιαξε επετυχε την κατασκευη ενός ειδους επιπεδοσφαιρου στηριζομενο επι της στερεογραφικης προβολης. Επι αυτου χαρασσοντο, για δεδομενο πλατος, κυκλοι, παραλληλοι, κατακορυφοι κλπ και απεικονιζονταν πολλοι λαμπροι αστερες και ο ζωδιακος κυκλος. Με το οργανο αυτό μπορουσε ο αστρονομος να βρισκει τις θεσεις των αστερων με κάθε δυνατη ακριβεια και να λυνει αστρονομικα προβληματα. Με την μεθοδο αυτή βρηκε ολες τις εκλειψεις από την εκλειψη του 448 επι Θεοδοσιου του Β'. Μια επιπονη δουλεια, όλα με το χερι διχως υπολογιστη.


Το προβλημα της διορθωσης της εορτης του Πασχα ηταν από τις κυριωτερες αποσχολησεις του. Διαπιστωσε το σφαλαμ του Ιουλιανου Ημερολογιου στο οποιο η διαρκεια του τροπικου ετους υπολογιζονταν ιση προς 365 ημερες και 6 ωρες αντι της αληθινης των 365 ημερων 5 ωρων 48 λεπτων και 46 δευτερολεπτων. Εμελετησε για χρονια το προβλημα αυτό και ετοιμασε σχεδιο διορθωσεως.


Ας δουμε τι αναφερει ο ιδιος στο εργο του Βυζαντινη ιστορια εκδοση Βοννης τομος 1 κεφαλαιο 13 :


<<Ουκ ευκαιρον δε μοι δοκει, σιωπη παρελθειν και οσα κατά τουτον τον χρονον περι του Πασχα λαληθηναι ξυνεβη. Κια δη δεον είναι πρωτον ρφαμεν την εαρινην ισημερια ες το ακριβες ερευνησαι. Τουτο γαρ αιτιον της απασης της εξης υποθεσεως, ως προιον ερουμεν, ειτα την εφεξης μετ ισημεριας πανσεληνον, πανσεληνον δε φαμεν οποτε πλησιφαες ειη το προς ημας ημισφαιριον της σεληνης. Τουτο δε γιγνοιτο αν, αποτε βραχυ τι πλεον η τεσσαρεσκαιδεκαετια η σεληνη την ημεραν αγοι, εξοτου περι την αυτην εν ταυτω συνελθοι τω ηλιω μοιραν της των ζωδιων σφαιρας, μιας αψαμενης ανφοτερων καθετου. Επει ουν τω νομικω μεν επειται το ημετερον Πασχα, εκεινο σε τη μετ ισημεριαν πανσεληνω δεον εκεινον διερευνησαι πριν.
Το πολλοστημοριον της ημερας εν μεν τοσουτοις ετεσι και μαλα επιδηλον ηδη καθισταται.
Νυν οφειλοντες οι της καθ ημας εκκλησιας ανθρωποι την αρχην της του Πασχα παρατηρησεως προς της του Μαρτιου εγγιστα ποιεισθαι εικοστης, οι δε εκ της αυτου δευτερας και εικοστης ποιουνται, ουκ ορθως ποιουντες τουτι ευδηλον αρα, ως της ισημεριας, μεταπεσουσης μετεπεσε και τα της πανσεληνου.>>


Το σχεδιο αυτό το ανακοινωσε σε μια λογικη πανηγυριν, όπως λεγανε τοτε τις συγκεντρωσεις των σοφων που συζητουσαν διαφορα επιστημονικα θεματα. Παρουσιασε την λυσιν για το προβλημα του Πασχαλιου στον αυτοκρατορα Ανδρονικο Β', το 1324 και ανεπτυξε με πειθω τα επιχειρηματα του. Σημειωνει στην ιστορια του <<Τουτων ουτω λεχθεντων και ουτω διατρανωθεντων προσηκατο μεν και ησθη τη αποδειξει ο βασειλευς ταχα αν και εμελλησε την διορθψσιν αυτικα επενεγκειν αλλα ινα μη τουτου συγχυσις μαλλον τοις αμαθεσι φανη και μερισμον επαγαγη τη εκκλησια σεσιγημενον αφηκε το πραγμα και ολως ενεπιχειρητον.>>


Ο αυτοκρατορας ινα μη τουτο συγχυσις μαλλον τοις αμαθεσι φανη και μερισμον επαγαγη τη εκκλησια, εδιστασε να το εφαρμοσει, επι τω λογω ότι ητο λιαν δυσχερες να πειση τους ξενους λαους εις παραδοχην της μεταρρυθμισεως.


Η αλλαγη του ημερολογιου εγινε από τον παπα Γρηγοριο ΙΓ', το 1578. Η εκκλησια της Ελλαδος εκανε δεκτο το νέο ημερολογιο το 1923, μια επινοηση καθαρα Βυζαντικη και Ελληνικη.

Αστρονομια και Αστρολογια στο Βυζαντιο


Η Παλαιολόγια Αναγέννηση είναι συνυφασμένη με τη ρήξη μεταξύ α-στρονομίας και αστρολογίας. Οι Βυζαντινοί, πολύ πριν το δυτικό κόσμο, θα επιχειρήσουν και θα πετύχουν κατά την περίοδο της Παλαιολόγιας Αναγέν-νησης, έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των δύο κλάδων των οποίων τα όρια ήταν συγκεχυμένα από την αρχαιότητα.
Ο Πτολεμαίος έγραψε στην αστρονομική του Τετράβιβλο για τη πρό-βλεψη του μέλλοντος, τη στηριζομένη στη παρατήρηση των αστέρων (το δι’ Αστρονομίας Προγνωστικόν). Την παράδοση αυτή συνέχισαν κατά τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους ο Πορφύριος, ο Ιάμβλιχος και ο Πρόκλος. Η δυναστεία των Σεβήρων υποστήριξε αυτήν την εξέλιξη με αποτέλεσμα η επιρροή των αστρολόγων να γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι αντιδράσεις της κρατικής εξουσίας και της εκκλησίας, όπως τα διατάγματα των αυτοκρατό-ρων Διοκλητιανού (294) και Κωνσταντίνου (357) καθώς και οι διωγμοί επί Ιουστινιανού δεν έφεραν κανένα μόνιμο αποτέλεσμα. Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι ακόμα και ο Λέων ο μαθηματικός (790-869), μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του Βυζαντίου, ο οποίος διετέλεσε και Μητρο-πολίτης Θεσσαλονίκης από το 840 ως το 843, ασχολήθηκε με την αστρολο-γία. Πιο συγκεκριμένα ο Λέων συνέγραψε ένα έργο στο οποίο περιέγραφε μια μέθοδο προβλέψεως της τύχης κάθε αυτοκράτορα με βάση τις εκλείψεις και έφερε τον τίτλο «Περί ηλιακής εκλείψεως εν τω βασιλικώ τριγώνω» (το βασιλικό τρίγωνο ήταν ένα ζωδιακό σχήμα που περιελάμβανε τον Κριό, τον Λέοντα και τον Τοξότη) και διόρθωσε τον Πορφύριο σε ότι αφορά τη σύ-νταξη των ωροσκοπίων.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με την αρνητι-κή στάση της εκκλησίας καθώς και με τους διωγμούς της κρατικής εξουσί-ας κατά τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους έρχονται οι μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι οι αστρολόγοι ήταν καλοδεχούμενοι σε όλες τις Βυζαντι-νές αυλές προκειμένου να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων. Η Άννα Κο-μνηνή αναφέρει για παράδειγμα ότι στην αυλή του πατέρα της Αλεξίου Α’ (1081-1118) υπήρχαν τέσσερις αστρολόγοι, δύο Αιγύπτιοι, ένας Αθηναίος και ο πολυμαθής Συμεών Σηθ. Παρόλα αυτά ούτε δυο αιώνες μετά ο Χιο-νιάδης αναγκάζεται να συντάξει μια ομολογία πίστης λόγω του ενδιαφέρο-ντος του για την αστρολογία.
Πάνω στο ζήτημα του διαχωρισμού της αστρονομίας από την αστρολο-γία πήραν θέση μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Βυζα-ντίου. Οι περισσότερες μαρτυρίες που σώζονται, όπως αυτές του Βλεμμύδη και του Μελιτηνιώτη, προέρχονται από τους ύστερους βυζαντινούς χρό-νους, γεγονός που στηρίζει τον αρχικό μας ισχυρισμό ότι κατά την περίοδο αυτή η αστρολογία είχε σαφώς διαχωριστεί από την αστρονομία. Για το Βλεμμύδη η αστρολογία είναι απορριπτέα («χαμαί ριπτούμενη»), αστρονο-μία αντιθέτως «υψιβάμων». Σε μια εποχή όπου το Πατριαρχείο διεξάγει πείσμονα αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής μαγγανεία ο Μελιτηνιώτης (1310-1388) διατυπώνει στην εισαγωγή της περίφημης «Τριβίβλου» μια από τις πιο αυστηρές ετυμηγορίες απέναντι στην αστρολογία. Η αστρολογία γράφει οδηγεί στην απώλεια και όποιος καταγίνεται μαζί της είναι από τους ε-χθρούς του θεού (θεομαχούντας)

Συνέντευξη Μάνου Δανέζη-Ο Θεος, το Συμπαν και ο ανθρωπος ειναι ΕΝΑ

 



Συνέντευξη Χρήστου Γούδη- Αστρολογια το ζιζανιο της επιστημης